Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

CREDIT SUISSE

Gubitak od 391 milijun dolara u drugom tromjesečju

...

Druga najveća švicarska banka, Credit Suisse (CS), objavila je neto gubitak u drugom tromjesečju u iznosu od 391 milijun dolara. U prvih šest mjeseci banka je izgubila ukupno 142,6 milijuna dolara za što je glavni krivac loša investicijska politika osiguravajuće kompanije Winterthur Insurance koja je u vlasništvu CS-a. Gubitak CS-a je u suprotnosti s najvećim njegovim konkurentom, UBS-om, koji je ostvario neto dobit od 1,8 milijardi dolara u prvih šest mjeseci, koristeći mnogo oprezniji pristup preuzimanju rizika.

CS namjerava “značajno” srezati dividendu, radikalno promijeniti investicijsku strategiju i zamijeniti glavnog investicijskog direktora Winterthura, te onda iskoristiti nešto svojeg viška likvidnosti kako bi pomogao svojoj osiguravajućoj kompaniji. Vrijednost dionica CS-a je ove godine već pala za više od 50 posto nakon serije problema u poslovanju i menedžmentu, što je samo pojačano strahom investitora da će banka morati izdati veliku količinu novih dionica kako bi prikupljenim kapitalom popravila bilancu i dokapitalizirala Winterthur Insurance. Lukas Muehlemann, glavni izvršni direktor CS-a i glavni kreator strategije rasta, prošlog je mjeseca bio prisiljen napustiti neke od svojih dužnosti, kako bi se mogao “potpuno posvetiti” vođenju banke. Muehlemann je, također, pod pritiskom dioničara koji traže objašnjenje kreditiranja BZ grupe koju kontrolira Martin Ebner, donedavno najveći pojedinačni dioničar Credit Suissea.

Loši rezultati osiguravajućih kompanija CS grupe bacaju sjenu na poboljšanje poslovanja u ostalim dijelovima grupe. Credit Suisse First Boston (CSFB), investicijska banka u Grupi, povećala je plan smanjenja troškova s jedne milijarde dolara na 1,8 milijardi za ovu godinu, što je pomoglo da u drugom tromjesečju CSFB ostvari dobit i poveća svoj tržišni udio. Usprkos lošim aspektima poslovanja CS je puno uspješniji u prikupljanju novih sredstava od UBS-a: u prvih šest mjeseci CS je prikupio 10 milijardi dolara svježeg novca dok je UBS prikupio 4,1 milijardu dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika