Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

ISTRAŽIVANJE GfK GRUPE

Godišnji raspoloživi prihod po stanovniku u Hrvatskoj tek 2766 eura

...

Sedam, od ukupno osam, najbogatijih regija Europe nalazi se u Švicarskoj Konfederaciji, pokazalo je najnovije istraživanje GfK Grupe o raspoloživim prihodima i kupovnoj snazi u regijama Europe u 2001. godini. Hrvatska je na 23. mjestu od 38 zemalja Europe koje su obuhvaćene ovom analizom. Lani je na prvom mjestu bila regija Ženeve s raspoloživim prihodom po stanovniku od oko 36.000 eura godišnje, dok je ukupni godišnji raspoloživi prihod po stanovniku u cijeloj Švicarskoj iznosio 25.603 eura. Godišnji raspoloživi prihod po stanovniku u Hrvatskoj prošle je godine iznosio tek 2766 eura. Slovenija (sa 6436 eura) tek za oko tisuću eura zaostaje za Portugalom, najsiromašnijom zemljom EU (njihov prosječni godišnji raspoloživi prihod po stanovniku iznosi 7466 eura).

Zemlje s najmanjim raspoloživim prihodima su Albanija (563 eura), Ukrajina (379 eura) i Moldavija (223 eura). Mjereći kupovnu snagu, najbogatiji je Luksemburg čiji stanovnik ima 53 posto veću kupovnu moć od Nijemca, dok stanovnik Hrvatske ima tek 29 posto kupovne snage Nijemca. U Istočnoj Europi četiri regije iz Slovenije dolaze na vrh, s indeksom kupovne snage između 69,9 i 76,4 poena.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika