Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

Koprivnica

Podravka najavila da će kupiti još jednu kompaniju u istočnoj Europi

Proboj Podravke u istočnu Europu

Darko Marinac, predsjednik uprave PodravkeDarko Marinac, predsjednik uprave PodravkeBurza je ostala hladna nakon što su objavljeni šestomjesečni rezultati poslovanja koprivničke Podravke. Premda rezultati nisu tako loši. Doduše, rast prihoda je gotovo minimalan, tek 9,7 milijuna kuna, i iznosio je za šest mjeseci 1,322 milijarde kuna. No, Podravka je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 55,2 milijuna kuna, 59,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U strukturi ukupnog prihoda prodaja čini 92,8 posto, od toga je 55,1 posto ostvareno na domaćem tržištu, a 44,9 posto prodajom na inozemnim tržištima. Dok je prihod na domaćem tržištu veći jedan posto, na inozemnom je za isti postotak manji nego u istom lanjskom razdoblju. To je dijelom rezultat promjene tečaja dolara i poljskog zlota sa značajnim negativnim utjecajem na tržište Poljske, a dijelom zbog izmjena u distribuciji trgovačke robe nastalih raskidom ugovora s Ferrerom ­ tržište Slovenije, kažu u Podravci. Koprivničani međutim ističu snažan rast u prodaji pića (voda), te su također vrlo zadovoljni kupnjom porečkog proizvođača sladoleda Ital-Ice, a osobito očekuju da od sljedeće godine, kad stupi u operativnu izvedbu, dobit donese ugovor s Nestleom, kojim Podravka postaje njihov isključivi distributer u većini zemalja bivše Jugoslavije.
Predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac je pri predstavljanju rezultata izjavio kako će Podravka uskoro realizirati još jednu akviziciju na području centralne Europe. Čelni ljudi Podravke izjavili su kako očekuju da će godišnji rezultati poslovanja biti u skladu s polugodišnjima što bi dobit koprivničkog proizvođača hrane i lijekova trebalo podići iznad iznosa od 100 milijuna kuna, što je značajan porast u odnosu na 62 milijuna kuna ostvarenih prošle godine, a također znači i porast u odnosu na 80 milijuna kuna ostvarenih u 2000. godini.
Podravka je također sklopila veći ugovor sa Siemensom o opremanju nove tvornice Podravka jela, a vrijednost ugovora je gotovo 28 milijuna kuna. Spomenutim ugovorom, a na temelju dosadašnjih pozitivnih iskustava i dosadašnje suradnje (Siemens je sudjelovao u realizaciji izgradnje tvornice Vegete), Siemens će informatičkim sustavom povezati sve procese u tvornici Podravka jela te novu tvornicu Podravka jela s centralnim SAP sustavom Grupe Podravka.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika