Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

Murmansk

Ruske kompanije žele graditi naftnu luku

Kako bi povećali svoj izvoz u SAD i preuzeli udio na tom tržištu koji drži OPEC, prva tri ruska proizvođača nafte, Lukoil, AO Yukos Oil Co. i OAO Tyumen, razmotrit će plan izgradnje naftne luke vrijedne 1,5 milijardi američkih dolara. U naporima da Saudijskoj Arabiji otmu mjesto najvećeg svjetskog proizvođača nafte, ruske naftne kompanije traže način kako bi mogle izvesti što više sirove nafte. Nova luka mogla bi povećati ruski izvoz za najmanje trećinu te ukloniti postojeća ograničenja u prodaji u inozemstvu.
“Ostali će također biti pozvani da se priključe projektu”, rekao je glasnogovornik Lukoila Dmitry Dolgov te dodao da će ostvarenje projekta omogućiti Rusiji da postane globalni naftni igrač na tržištima izvan Europe, gdje Rusija sada prodaje najviše nafte.
Osim toga, Sibneft, koji je po jačini šesta ruska naftna kompanija, također će se pridružiti planu kako bi istražio opravdanost izgradnje terminala za punjenje u Murmansku te 1500 kilometara naftovoda koji bi se trebao priključiti postojećoj državnoj mreži, doznaje se od Dolgova. Očekuje se da će studija će biti gotova sredinom iduće godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika