Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Nacionalova redakcija

PROMJENA TEČAJA EURA

Nakon rasta zbog naplate turističkih deviza u rujnu, kuna u listopadu neprekidno slabi

Kao što je od početka do sredine rujna ojačala, zahvaljujući naplati turističkih deviza, tako posljednja tri tjedna kuna slabi, najviše posljednji tjedan, kad je u odnosu na euro izgubila više od pola posto vrijednosti te u mjenjačnicama dosegnula 7,45 kuna za euro. Po posljednjim kretanjima na tržištu novca, po daljnjem padu kamatnih stopa i aktivnostima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, kuna bi mogla i dalje gubiti na vrijednosti.
Naime, više-manje svi su budžeti, poduzeća i banke puni novca. Na posljednju su aukciju banke i fondovi došli s milijardom kuna kojom su željeli kupiti trezorske zapise na godinu dana, ali državi taj novac nije trebao. Zato se kamata u posljednjih mjesec dana, otkad se ti zapisi prodaju, spustila s početnih 4,9 posto, preko 4,7 i 4,45 posto na samo 4,3 posto. Bankama je ostalo 600 milijuna kuna.
Uslijedila je aukcija vrijednosnih papira Hrvatske narodne banke, kojom ona povlači viškove novca iz optjecaja, ili pak ubacuje novac kad ga nedostaje. No nakon aukcije bankama je ostalo još dodatnih 530 milijuna kuna. Toliki se novac ne može brzo plasirati u kredite te su prirodno kupovane devize za potrebna plaćanja inozemstvu, zahvaljujući čemu kuna slabi.
Tečaj, međutim, još nije na razinama na kojima bi slabljenje kune izazivalo osobitu pozornost. HNB uobičajeno zaustavlja slabljenje kune tek kad njena razina prema euru zaprijeti poskupljenjem robe i usluga, dakle rastom cijena, odnosno inflacijom. U drugim slučajevima centralnu banku zapravo ne zanima tečaj.
Utoliko je zanimljivo i priopćenje s posljednje sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke, koji ne vidi opasnost od inflacije te očekuje da će poskupljenje struje izazvati samo jednokratni udar. Naknadno je Vlada ukinula čak i tu prijetnju. Hrvatska narodna banka, međutim, upozorava na suprotnu opasnost, na prejaku kunu, promatra li se tečaj u duljem razdoblju, do čega dolazi zbog sve većeg zaduživanja države u inozemstvu, odakle stižu devize i izazivaju jačanje kune. Drugim riječima, trenutačno slabljenje kune dobro će doći, čak ako se i nastavi, za vrijeme kad u Hrvatsku bude stigao novi veliki inozemni kredit, za ceste ili što drugo, proračun, na primjer, kad će kuna nužno ojačati.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika