Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Nacionalova redakcija

Tesla

Nastavlja se spor Ericssona i malih dioničara

Nastavlja se već višegodišnji spor najvećeg vlasnika Tesle, švedskog Ericssona, i malih dioničara. Naime, prema Statutu kompanije, a što je dopuštao Zakon o trgovačkim društvima, dionice se ne mogu kupiti ako se s tom transakcijom nije suglasila Uprava. U međuvremenu je, međutim, zakon ukinuo mogućnost da se dionice takvih kompanija prodaju na burzi, pa su one i povučene. Međutim, skupina malih dioničara Ericssona Nikole Tesle podnijela je zahtjev Varaždinskoj burzi da se dionice te kompanije ponovno nađu u prodaji. Oni tvrde da u novim okolnostima odluka iz Statuta više ne vrijedi jer je za nju potrebna suglasnost svih dioničara, čega nije bilo na posljednjoj skupštini koju su oni sazvali.
Krunoslav Srpak, glasnogovornik Varaždinske burze, potvrdio je da je njihova pravna služba primila zahtjev i popratnu dokumentaciju, ali da u ovom trenutku ne može ništa više precizirati. Iz Ericssona Nikole Tesle pak izjavljuju: “Smatramo da je Statut Dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla pravno valjan. Kompanija Ericsson Nikola Tesla uvijek je dosad poštivala hrvatske zakone, a tako će biti i ubuduće.”
Ericsson ima u Tesli 49 posto dionica. Da ima više od 50 posto, bio bi prisiljen švedskim zakonima drukčije se odnositi prema svojoj tvrtki-kćeri u Hrvatskoj, osobito kad ona nastupa na rizičnom ruskom tržištu, što bi mu poskupilo poslovanje. Zato je u dogovoru s nekadašnjim ministrom Borislavom Škegrom kupio manjinski udio, ali kontrolira stanje u kompaniji kao da je većinski vlasnik. Slobodna prodaja dionica donijela bi opasnost da netko kupi dovoljan dio kompanije da može postavljati svoje uvjete. Treba, međutim, reći da je Ericsson Nikola Tesla vrlo uspješna kompanija, kako u Hrvatskoj tako i u sklopu Ericssonova sustava izrazito natprosječna.

Vezane vijesti

NHL doigravanje: Detroit velikim preokretom do slavlja

NHL doigravanje: Detroit velikim preokretom do slavlja

Hokejaši Detroit Red Wingsa bili su na rubu ispadanja u polufinalnoj seriji najjače hokejaške lige svijeta (NHL liga) protiv San Jose Sharksa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika