Objavljeno u Nacionalu br. 363, 2002-10-30

Autor: Nacionalova redakcija

NEWYORŠKA BURZA

Osjetno pala cijena sirove nafte na svjetskim tržištima

Na samom kraju prošlog tjedna zabilježen je osjetan pad cijena sirove nafte na tržištima, što je samo nastavak pada cijena započetog još početkom tjedna. Na robnoj burzi u New Yorku (NYMEX – New York Mercantile Exchange), cijena barela (159 litara) sirove nafte s isporukom u prosincu, pala je u petak za 1,15 USD po barelu te je zaključna cijena iznosila 27,05 USD po barelu, što je njena najniža razina još od početka kolovoza. Cijena na burzi u New Yorku odnosi se na tzv. West Texas Intermediate (WTI). WTI podrazumijeva sve vrste sirove nafte kojima se trguje na burzi u New Yorku, ali moraju biti određene specifične težine te sadržavati manje od 0,5 posto sumpora. Cijena koju WTI postigne na burzi, istovremeno je referentna cijena sirove nafte za područje SAD-a, što znači da se trgovina sirovom naftom na drugim burzama u SAD-u cjenovno obično izražava u odnosu na WTI. Na burzi u Londonu kotira tzv. “Brent crude oil”, odnosno sirova nafta koja se crpi u Sjevernom moru. Cijena “Brent crude oil” u petak je snižena za 1 USD te je barel zaključno vrijedio 25,46 USD. “Brent crude oil” prihvaćen je kao referentni cjenovni pokazatelj za otprilike dvije trećine svjetske trgovine sirovom naftom, kojom se trguje uz diskont ili uz premiju u odnosu na Brent.

Temeljni razlog pada cijena sirove nafte na svjetskim tržištima je sve blaža retorika koju SAD koristi prema Iraku. Američki je predsjednik signalizirao volju za izbjegavanjem oružanog sukoba, a Rusija i Francuska nastoje ublažiti rezolucije koje bi omogućile vojnu akciju protiv režima u Bagdadu. Time sve više jenjava mogućnost izbijanja oružanog sukoba s Irakom, što smanjuje tzv. ratnu premiju. Ratna premija uključena je u cijenu sirove nafte i iznosi otprilike 3-5 USD po barelu. Na pad cijena sirove nafte dijelom je utjecao i OPEC, čije zemlje članice nastavljaju proizvodnju sirove nafte iznad dogovorenih kvota, što povećava ponudu nafte na svjetskom tržištu i smanjuje njenu cijenu.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika