Objavljeno u Nacionalu br. 365, 2002-11-13

Autor: Nacionalova redakcija

POVRAT IMOVINE

Borovo i Varteks vraćaju svoje objekte na području bivše Jugoslavije

...

Do kraja godine vukovarsko poduzeće “Borovo” osnovat će tvrtku-kći u Crnoj Gori i ondje preuzeti 15 svojih prodavaonica, a do proljeća iduće godine i 19 prodavaonica u Makedoniji gdje će također osnovati tvrtku-kći, doznaje se u “Borovu” d.d. u Vukovaru. U bivšoj Jugoslaviji u prodajnoj mreži “Borova” bilo je 615 objekata, a od toga je na dvije trećine bilo uknjiženo vlasništvo tvrtke. U srpskoj agresiji na Hrvatsku “Borovo” je oštećeno za više od 300 milijuna eura, a ostalo je i bez prodavaonica u svim zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije: samo u Srbiji nalazi se 115 prodavaonica “Borova”. Proizvodni pogon u Somboru danas posluje pod imenom “Borelli” i zapošljava oko 1700 radnika, a njime upravljaju bivši upravitelji “Borova”, koji su u ratu izbjegli iz Hrvatske. U “Borovu” očekuju da bi najkasnije za godinu dana prodavaonice i pogon trebali ponovno prijeći u vlasništvo matične tvrtke. Do sada je “Borovo” uspjelo vratiti svoje prodavaonice u Sloveniji. Od 22.500 prije rata zaposlenih radnika danas ih u 12 tvrtki-kćeri “Borova” d.d. radi 1200, a ukupan je prošlogodišnji prihod 35 milijuna eura.

Varaždinska tvornica tekstila Varteks otišla je korak dalje u vraćanju svoje imovine. Kako je izvijestio Miljenko Vidaček, predsjednik Uprave Varteksa, rješenjem Ministarstva pravde SRJ Varteksu je vraćeno u posjed tridesetak trgovina i robnih kuća na području Srbije, Vojvodine i Kosova. Rješenja su dostavljena za svaku Varteksovu maloprodajnu trgovinu i postala su pravomoćna. To znači da korisnici Varteksovih trgovina – srbijanske tvrtke Yumco iz Vranja i Uzor iz Valjeva, nemaju pravo žalbe na rješenja Saveznog ministarstva pravde SRJ. Iz Yumca (koji od svibnja 1995. koristi Varteksove objekte) objavljeno je da će se iz Varteksovih prodavaonica iseliti, no napominju kako će zauzvrat tražiti povrat robne kuće koju su imali u Zagrebu. Knjigovodstvena vrijednost vraćenih trgovina i robnih kuća Varteksu procijenjena je na 10 milijuna eura, ali je ona, realno, znatno veća budući da se sve prodavaonice nalaze na najboljim lokacijama u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Prištini… Varteks je, inače, početkom 90-ih u Srbiji godišnje prodavao svoje proizvode u vrijednosti 15 milijuna eura.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika