Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Nacionalova redakcija

TRANSPARENCY INTERNATIONAL HRVATSKA

Josip Kregar odbio nadgledati privatizaciju Ine

Josip KregarJosip KregarUpravni odbor Transparency Internationala Hrvatska, koji vodi Josip Kregar, odlučio je da neće prihvatiti ponudu Vlade da sudjeluje u povjerenstvu za nadzor privatizacije Ine. Svojom odlukom Kregarova organizacija zapravo poručuje da ne želi biti alibi za Vladine tvrdnje da se privatizacija najveće hrvatske tvrtke provodi proceduralno korektno i transparentno. Zahtjev da im se omogući nadzor Transparency je poslao u svibnju, kad je privatizacija tek počinjala, pozvavši se na pozitivna iskustva u sličnim privatizacijama u tranzicijskim zemljama. Očekivalo se da bi time proces privatizacije dobio javni legitimitet, jer je Transparency organizacija s kredibilitetom. Vlada je prihvatila prijedlog, ali – prema mišljenju Upravnog odbora – prekasno, kad je proces već toliko odmaknuo da su glavne stvari obavljene, pa bi zapravo sudjelovanje Transparencyja poslužilo kao alibi Vladi da je sve čisto.
K tome, formalnu odluku Vlade Upravni odbor Transparencyja nije ni dobio, nego je o tome saznao isključivo iz medija, konkretno iz Hine koja im je proslijedila priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade.
Uvid u odluku donosi, međutim, još veće iznenađenje. Vlada je, naime, 10. listopada na svojoj zatvorenoj sjednici imenovala članove Povjerenstva za nadzor ostvarivanja prava radnika u procesu restrukturiranja i privatizacije Ine. Riječ je, dakle, o povjerenstvu koje će moći pratiti samo kako se ostvaruju prava zaposlenih i bivših zaposlenih Ine, a ne o tijelu koje će motriti cjelokupni proces privatizacije. Tako je Vlada pred više od mjesec dana, odobrila da jedno mjesto i to u svojstvu promatrača pripadne udruzi Transparency International, kao da je ta organizacija neki sindikat. Zadaća je tog povjerenstva da, između ostalog, izradi tekst klauzule kojom će se urediti pravni položaj radnika u Ugovoru o prodaji dionica.
Na burnoj sjednici, na kojoj su polemizirali ministri Čačić I Linić, Vlada je donijela odluku o osnivanju još jednog povjerenstva koje bi svojim autoritetom i znanjem samoj Vladi trebalo jamčiti da će donijeti najbolju odluku i izabrati najboljeg kupca Ine. To povjerenstvo trebao bi voditi ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, a u njemu bi trebali biti pravni i financijski savjetnici Vlade te predstavnici Uprave Ine. Ni to povjerenstvo, međutim, još nije osnovano, a u Minstarstvu gospodarstva kažu da bi ono “trebalo biti osnovano u daljnjem tijeku privatizacije”. Službena odluka Vlade o osnivanju tog povjerenstva nije, naime, još stigla u Ministarstvo gospodarstva. Očito, osniva se povejrenstvo za povjerenstvom jer nedefiniran proces zbog odnosa snaga u koaliciji očito ne omogućava donošenje odluka.
Tako je privatizacija Ine, kao što se moglo I očekivati, zašla u slijepu ulicu. Uostalom, sadašnja vlada I nije izvela nijednu svoju samostalnu veliku privatizaciju, nego je samo dovršavala HDZ-ove privatizacije: HT, PBZ I druge banke…

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika