Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Nacionalova redakcija

BUDIMPEŠTA

MOL: Nećemo zatvarati Inine rafinerije

Zsolt HernadiZsolt HernadiMOL je vrlo zainteresiran za strateški udio u Ini, izjavio je u ponedjeljak u Budimpešti Zsolt Hernadi, predsjednik Uprave MOL-a na press konferenciji na kojoj je predstavljena poslovna stratgegija MOL-a za sljedeće tri godine. Čelni ljudi MOL-a nisu željeli govoriti o konkretnim brojkama, o tome koliko je njihova kompanija spremna platiti za udio u Ini, ali su izjavili da ne misle da će, u slučaju da MOL postane Inin strateški partner, biti potrebno zatvoriti ijednu hrvatsku rafineriju. Hernadi je dodao da su s istim strahom bili suočeni pri ulasku na druga tržišta, ali da su uspjeli pronaći tržište koje je opravdalo kapacitete njihovih rafinerija, te da vjeruju u isti ishod i u Hrvatskoj.

MOL trenutno investira u modernizaciju dviju svojih rafinerija, a do 2005. godine ima ambiciozan plan udvostručiti svoju proizvodnju i te godine ostvariti bruto dobit u visini od milijardu dolara. Do tog cilja MOL namjerava doći poboljšanjem efikasnosti, čime do 2005. planiraju uštedjeti 175 milijuna dolara, zatim sinergijom sa Slovnaftom planiraju uštedjeti daljnjih 50 milijuna. Daljnja racionalizacija poslovanja uključuje i planirano otpuštanje 2500 radnika. Računa se na udvostručenje proizvodnje sirove nafte do 2005. godine i širenje u regiji kako organskim rastom tako i akvizicijama. U zemljama bivše Jugoslavije kao i u drugima u istočnoj Europi planira se do 2005 otvoriti novih 200 pumpnih stanica. Ambiciozne planove MOL je potvrdio i ovoga vikenda kupivši dodatni udio od 31,6 posto u Slavneftu koji je zauzvrat dobio 9,99 posto dionica MOL-a.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika