Objavljeno u Nacionalu br. 368, 2002-12-04

Autor: Nacionalova redakcija

BANKARSTVO

Raiffeisen, Riječka, Splitska i Hypo Alpe-Adria u bici za mjesto treće hrvatske banke

Biti treći nije mala stvar, posebice kad su u konkurenciji za to mjesto četiri banke, odnosno grupe: Raiffeisen, Riječka (koja će se spojiti s Erste), Splitska -koja će sljedeće godine biti udružena s HVB-om, te Hypo Alpe-Adria, čiji planovi spajanja sa Slavonskom sele u 2003. godinu. Riječka i Erste zajedno, po stanju aktive koja je 30. rujna premašila 14 milijardi kuna, odnijeli bi pobjedu u natjecanju za treću poziciju. Splitska je zajedno s HVB-om 30. rujna imala 13,05 milijardi aktive, Raiffeisenbank 12,9 milijardi, a Hypo plus Slavonska 12,89 milijardi kuna. U “pojedinačnoj konkurenciji”, prema podacima koje objavljuje prosinački broj časopisa Banka, najveća od spomenutih banaka je Raiffeisen, odmah iza Zagrebačke i Privredne. Još na polugodištu RBA je pretekla na trećem mjestu Splitsku (aktiva Splitske banke 30. rujna iznosi 9,40 milijardi). Daleko iza ostavila je i Riječku (30. rujna imala je 8,14 milijardi aktive).

Bit će, naravno, vrlo bitno kako su sve te banke prošle u zadnjem tromjesečju ove godine – kakav su start uoči svojih spajanja zauzele sve one koje su sada iza Raiffeisen banke, te kako se ona pripremila za konkurenciju u 2003. godini.

Inače, HNB je objavio nerevidirane podatke poslovanja banaka u prvih devet mjeseci. Ukupna je aktiva 30. rujna dosegla 163,01 milijardu kuna, što je porast za 9,83 posto, objavila je Hrvatska narodna banka. Dobit svih banaka prije oporezivanja iznosi 2,17 milijardi kuna, temeljni kapital 14,11 milijardi, a jamstveni 16,13 milijardi. Prosječna stopa adekvatnosti kapitala je 17,34 posto. Hypobanka, Nova banka te Primorska i Convest banka imaju gubitke.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika