Objavljeno u Nacionalu br. 369, 2002-12-11

Autor: Nacionalova redakcija

KONCERNI

Agrokor raste ali i duguje dobavljačima po 135 dana

...

Ukupni prihodi grupe Agrokor u prvih devet mjeseci, koje je kompanija objavila, dostigli su 4,7 milijardi kuna, dok su lani bili 3,346 milijardi, što je ogroman rast, koji je dobrim dijelom postignut poznatim akvizicijama. Međutim, “nabavna vrijednost prodanih proizvoda i roba” rasla je još brže, sa 2,46 milijardi na 3,6 milijardi kuna. Neki analitičari misle da Agrokor premalo izdvaja za amortizaciju, s obzirom na više od 2,2 milijarde kuna dugotrajne materijalne imovine. Možda se stvari još bolje vide u “kratkoročnim obavezama” u devetomjesečnoj bilanci, koje su narasle s lanjskih 1,54 milijarde na 2,36 milijardi. No, kao što je poznato, Agrokor je za posao otkupa i izvoza pšenice koji je osvojio na državnom natječaju dobio od PBZ-a kratkoročni kredit od blizu 400 milijuna kuna.
Ipak, obaveze prema dobavljačima narasle su sa 712 na 998 milijuna, krediti su narasli sa 186 na 398 milijuna, zajmovi (od nefinancijskih institucija) narasli su 123 milijuna kuna, a “ostale kratkoročne obaveze” narasle su sa 484 na 797 milijuna kuna. Pod bilješkom koja ih objašnjava, a u koju javnost nema uvida, vjerojatno se kriju mjenice koje Agrokor izdaje. Te obveze produžuju period podmirenja obveza sa 75 na dugih 135 dana. Ukupni kreditni dug se u relativnim iznosima ne čini visok, čak izgleda bolje nego lani, međutim kad mu pridružimo obveze prema dobavljačima odnosno pogledamo apsolutne iznose moramo se pitati se da li će ih Agrokor uspjeti podmiriti uredno i na vrijeme. Ukupne kreditne obveze čine 37 posto ukupne imovine i 28 posto prodaje koja može, ako ju pokušamo projicirati do kraja godine, doseći nivo od preko šest milijardi kuna.
Sve u svemu, kad se podvuče crta, profit je gotovo isti kao lani – 103 milijuna kuna. Iz kompanije upozoravaju da njihova obveznica na burzi u Luxemburgu kotira bolje nego prije tri mjeseca. Zadnja joj je cijena oko 95, a prije je bila desetak postotnih bodova niža.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika