Objavljeno u Nacionalu br. 370, 2002-12-18

Autor: Nacionalova redakcija

PITKA VODA

Jamnica, Podravka i Coca Cola u bici za hrvatske izvore pitke vode

Bitka za izvore vode u Hrvatskoj se zaoštrava. Dvama velikima, Jamnici, koja je u sastavu Agrokora Ivice Todorića, i Podravci, u utrci se priključila i Coca Cola. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je Coca Coli Beverages Hrvatska preuzimanje poduzeća Gotalka d.o.o, jednog od manjih proizvođača mineralnih voda u Hrvatskoj. Prema objavljenom rješenju Agencije Coca Cola i Gotalka su još krajem svibnja sklopili predugovor kojim bi Coca Cola trebala postati stopostotni vlasnik Gotalke. Iz Coca-Cole izjavljuju da su dosad potpisali pismo namjere kojim je otvoren put za realizaciju dogovora oko preuzimanja. Gotalka d.o.o. je u 2001. godini imala jedan posto udjela na tržištu voda (Jamnica 77,3 posto, Podravka, sa Studenom i Studencem – 15,3 posto), ali će nakon preuzimanja imati mogućnost korištenja vrlo razvijenog Coca Colinog lanca distribucije i time jačeg utjecaja na tržište.
Nedavno je, na novogodišnjem domjenku tvrtke Ledo, Ivica Todorić izjavio da je voda Jana Agrokorov Sumamed, odnosno Agrokorova Vegeta.

Valent Vrhovski, izvršni direktor Strateške poslovne jedinice – Pića u Podravci, izjavio je: “Ulaskom Coca Cole na tržište vode sužen je prostor brzog rasta na tom tržištu, što istovremeno dovodi i do jake konkurentske borbe s partnerima razvijene distribucije. Oštra borba s konkurencijom dovest će do većih napora i ulaganja u distribuciju, prodaju i marketing.”

Podravka je ove godine u program pića investirala oko 10 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ostvarila je prihod od prodaje asortimana pića u iznosu od 59,9 milijuna kuna što je za 47 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Program pića – marke Studenac i Studena ostvarile su najveći pojedinačni rast prodaje u prvih šest mjeseci ove godine, odnosno program pića trenutno je najbrže rastući program Podravke, stoji u izjavi koprivničke kompanije.

Treba međutim znati da ni Lura, koja je kupila voćne punionice Badela, sigurno neće samo gledati kako profitabilno tržište ispunjava netko drugi.

Vezane vijesti

Todorićev saldo: Ledo, Jamnica i PIK u plusu, Belje i Tisak u minusu

Todorićev saldo: Ledo, Jamnica i PIK u plusu, Belje i Tisak u minusu

Iako još uvijek nisu poznati poslovni rezultati svih tvrtki u koncernu Agrokor, rezultati pet tvrtki koje posluju na Zagrebačkoj burzi daju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika