Objavljeno u Nacionalu br. 372, 2002-12-29

Autor: Nacionalova redakcija

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Hrvatska stopa rasta mogla bi nadmašiti sve prognoze

U trećem će tromjesečju domaći bruto proizvod po svemu sudeći probiti sva očekivanja, bit će šest posto veći nego u lanjskom trećem tromjesečju, trebao bi uskoro objaviti Državni zavod za statistiku. Ukupno bi, uz usporavanje u četvrtom tromjesečju, godišnja stopa rasta u 2002. godini mogla iznositi oko pet posto, možda čak i neznatno više, čime bi se probile sve prognoze. Doduše, treba biti oprezan, jer su to samo prethodni podaci, koje poslije Državni zavod za statistiku provjerava pa na kraju ipak uvijek ispadnu nešto niži. No, i s takvim podacima Hrvatska će opet biti među najuspješnijim tranzicijskim zemljama.

Zanimljivo je da na takve stope rasta nije direktno u ljetnom tromjesečju utjecao turizam. Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke prihodi od turizma čak blago padaju. No, zapravo je riječ o promjeni metodologije te o tome da umjesto Instituta za turizam HNB za ankete angažirao agenciju Puls. Prema Željku Lovrinčeviću, s Ekonomskog instituta, da HNB nije promijenio metodologiju BDP bi u trećem tromjesečju možda dosegao i sedam posto.

Turizam je svakako pridonio povećanju industrijske proizvodnje od 7,8 posto, kao i rastu maloprodaje u dućanima od 15,9 posto. Zato je nepravedno kriviti poduzeća da malo izvoze, kad im strani kupci dolaze u Hrvatsku, kao što ni sve potrošeno u dućanima nije tzv. domaća potražnja, koja raste navodno samo zahvaljujući karticama i potrošačkim kreditima. Ipak, uvoz je rastao po stopi od dvadesetak posto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika