Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Nacionalova redakcija

MONETARNA POLITIKA

Rohatinski savjetuje državi da se zadužuje kod hrvatskih banaka

...

Monetarna politika u 2003. godini neće biti restriktivna u klasičnom smislu riječi, ali će usporiti dosadašnji intenzivan rast monetarnih agregata i ograničiti ga na oko 15 posto, znači na dvostruko nižu stopu nego 2002. Guverner HNB-a Željko Rohatinski kaže da bi nastavak povećanja likvidnosti iz eksternih financijskih izvora mogao relativno brzo početi producirati teže platnobilančne probleme, tako da je monetarne agregate nužno u većoj mjeri uskladiti s dinamikom objektivno mogućeg povećanja domaće proizvodnje pri zadržavanju niske inflacije. Drugim riječima, Rohatinski tvrdi da se više ne smije iz inozemstva uzimati velike kredite, da ih on neće pretvarati u kune čak i po cijenu da kuna ojača prema euru, jer uz deficit u razmjeni s inozemstvom, u slučaju da se dosadašnji trendovi ne prekinu, Hrvatskoj prijeti inflacija, jer bi novca bilo previše s obzirom na to koliko će biti robe, pa bi cijene rasle.

Rohatinskom će, kaže, pomoći izostanak “eksternog šoka” kakav je u 2002. godini bio uvođenje eura. Guverner savjetuje državi da se više zadužuje kod domaćih banaka nego u inozemstvu. Da bi obeshrabrio banke u dizanju kredita u inozemstvu (a one su u vlasništvu inozemnih banaka koje ovdje žele plasirati svoj novac i zarađivati), HNB će, najavljuje guverner, “koristiti cijeli svoj instrumentarij”.

Vezane vijesti

Rohatinski ipak neće ući u mutne, već u privatne vode

Rohatinski ipak neće ući u mutne, već u privatne vode

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ne ulazi u politku, prioritet mu je odgovorno završiti mandat u HNB-u. Navodi se to u odgovoru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika