Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Nacionalova redakcija

KOMISIJA ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE

Zagrebačka burza favoriziranija od Varaždinske

...

Na Varaždinskoj burzi je u prošloj godini ostvaren ukupan promet od 1,83 milijarde kuna, kroz redovno trgovanje (1,36 milijardi kuna), prijavljeno međuinstitucionalno trgovanje (338,4 milijuna kuna) i javne dražbe (125,3 milijuna kuna), dok je u 2001. ukupan promet iznosio 1,17 milijardi kuna. Prošle su godine u Varaždinu brokerske kuće ostvarile redoviti promet dionicama u visini 1,36 milijardi kuna dok je godinu dana prije on iznosio 1,06 milijardi, što znači da je u 2002. ostvaren rast od 28,3 posto. Na Varaždinskoj burzi prošlu godinu u mnogo pogleda smatraju prekretnom. Prvo je u srpnju Varaždinsko tržište vrijednosnica postalo burza, studeni je donio prvu dionicu u prvoj kotaciji (Dom fond), a početkom prosinca započelo je trgovanje na novom trgovinskom sustavu razvijenom uz suradnju Ljubljanske burze. U Varaždinu ističu i da će prvi rezultati regionalne suradnje s burzama koje koriste trgovinski sustav Ljubljanske burze biti vidljivi već krajem siječnja ove godine kroz razmjenu burzovnih podataka u stvarnom vremenu putem Interneta. Nakon toga slijedi i razmjena statističkih podataka te cjenovno osjetljivih podataka od kojih će posljednji biti implementirani kroz Internetom povezane SEOnet aplikacije što se očekuje do kraja lipnja ove godine.

No, dok je sanjala svoj razvitak u regiji, u Hrvatskoj je Varaždinsku burzu pogodila neočekivana odluka države.

Naime, Komisija za vrijednosne papire je dala Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi pet dana da iz svojih nižih kotacija delistiraju vrijednosne papire koji se nalaze u višoj kotaciji drugih burzi. Konkretno, Varaždinska burza (VSE) bila je prisiljena delistirati dionice Plive, Podravke i Viktora Lenca, te državne obveznice iz svojih kotacija, jer se dotične nalaze u prvoj kotaciji Zagrebačke burze, dok je Zagrebačka burza bila prisiljena delistirati dionice Dom fonda iz svoje TN kotacije jer se ove od nedavno nalaze u prvoj kotaciji Varaždinske burze. Varaždinska burza je na rješenje Komisije odgovorila delistiranjem navedenih vrijednosnih papira, ali smatraju da monopol za trgovanje određenim vrijednosnim papirima nije adekvatno rješenje te se pitaju zašto Komisija ovom odlukom sprečava tržišnu utakmicu. Dodatno je pitanje zašto je Komisija sve do sad čekala s ovim rješenjem, ako ga je već mislila donijeti, budući da je novi Zakon o tržištu vrijednosnih papira donesen u sedmom mjesecu, te se može zapitati da li bi možda i dionice Plive trebale biti delistirane sa Zagrebačke burze jer se nalaze u kotaciji Londonske burze odnosno mogu li se uspoređivati kotacije inozemnih i naših burzi.

Vezane vijesti

Britanci 'blokirali' Inu

Britanci 'blokirali' Inu

Britanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga onemogućio je kupnju dionica Ine na Londonskoj burzi, izvještava Novi list. Na stranicama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika