Objavljeno u Nacionalu br. 377, 2003-02-05

Autor: Nacionalova redakcija

POSLJEDICE AFERE 'SUNČANI HVAR'

Vlada blokirala sve međunarodne natječaje za privatizaciju tvrtki u vlasništvu države

...

"Terme Čatež""Terme Čatež"Uz odluku da se podrži prodaja “Sunčanog Hvara” slovenskoj tvrtki “Terme Čatež”, Ivica Račan je donio vrlo opasnu odluku da se do daljnjega ne raspisuju novi međunarodni natječaji o prodaji udjela u hrvatskih tvrtkama koje su u vlasništvu države. Ta se odluka ne odnosi samo na jadranske hotele, već i na tvornice, poljoprivredno-industrijske kombinate, ali i novinsku kuću “Slobodna Dalmacija”. Odustajanje od prodaje većinskih udjela na međunarodnim natječajima, u trenutku kada su strani investitori povjerovali u sigurnost ulaganja u Hrvatsku i prihvatili poziv Račanove Vlade, znači težak financijski udarac za hrvatski ugled u svijetu, ali i hrvatski proračun, a štete od ovakve političke odluke mjerit će se u milijardama kuna.

Blokada prodaje tzv. državnih tvrtki trajat će sve dok se nađe novi model privatizacije oko kojeg će se postići konsensus. To znači da treba udobrovoljiti HSS, koji uopće nema nikakvu ideju o tome kako bi novi privatizacijski model uopće trebao izgledati, ali i otvoriti besplodne političke, a ne stručne rasprave. U međuvremenu će se investitori, pogotovo oni spremni ulagati u hrvatski turizam, obnovu i kategorizaciju hotela, okrenuti od Hrvatske i svoja ulaganja usmjeriti drugdje.

Račanova odluka odnosi se i na blokadu već objavljenih natječaja. Ta je blokada specifična, jer ne znači izravno zatvaranje natječaja, ali njihovo produljenje za tri tjedna jasno daje do znanja ponuđačima i investitorima da će još mjesecima čekati na donošenje odluke o najboljoj ponudi. Tako se bez razloga produžava agonija dalmatinskih hotelskih kuća “Vodičanke”, “Jelse”, ”Živogošća” i “Podgore”, ali i ne samo hotela. U tu skupinu spadaju Željezara Split, Iločki podrumi i tri PIK-a – Orahovica, Kutjevo i Đakovština. U skupini su hotela čija je privatizacija zablokirana a koji su u prodaju trebali krenuti za koji dan, “Kompas” Dubrovnik, “Grand Hotel Park” Dubrovnik, “Lero” Dubrovnik, “Mlini” iz Mlina, “Koločep”, “Neptun” Dubrovnik, “Sumratin Zagreb” Dubrovnik i “Kaštelanska rivijera”. I sve to u trenutku kada su svi poslovi na procijeni hotela bili gotovi, kada je određena cijena zemljišta, kada su za potraživanja Državne agencije za sanaciju banaka dogovoreni otpisi, u slučajevima da su DAB-ova potraživanja bila veća od aktive poduzeća. I na koncu, sve su te odluke pripremljene za objavljivanje natječaja već prošle Upravni odbor HFP. Primjerice, oglašena procijena dubrovačkog “Grand Hotel Parka” bila je 88 milijuna kuna ili skoro 12 milijuna eura, “Kaštelanske rivijere” 131 milijuna kuna, a “Mlina” čak 133 milijuna kuna. U te iznose uračunata je cijena, obveze, ulaganja, pa kupac ništa ne bi trebao ulagati iznad spomenutih iznosa. Nakon slučaja “Sunčani Hvar” podignute su samo dvije ponudbene dokumentacije u turizmu, i to obje domaće. Uza sve, u privatizaciju neće ni “Slobodna Dalmacija”, iako je sve bilo spremno za objavljivanje međunarodnog natječaja.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika