Objavljeno u Nacionalu br. 378, 2003-02-12

Autor: Nacionalova redakcija

TEČAJNA POLITIKA

Ericsson Nikola Tesla zbog spora s Ministarstvom financija suočen sa znatnim padom dobiti

Jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija, Ericsson Nikola Tesla, kojoj prodaja ide sve bolje, pa su u 2002. narudžbe narasle 33 posto, još ni približno ne zna kolika će joj biti dobit. Riječ je o sporu s Ministarstvom financija, kaže Lars Jacobsen, financijski direktor, o knjiženju tečajnih razlika, za koje u kompaniji misle da su veći trošak nego što im država želi priznati. Naime, prema preliminarnim rezultatima kompanija Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u 2002. dobit prije oporezivanja od 168 milijuna kuna, što je za oko 20 posto niže nego u 2001. godini. Neto dobit, dakle, ne riješi li se spor, može pasti i za veći postotak. Tečajne razlike su, rekao je predsjednik kompanije Åke Enell, i jedan od glavnih uzroka pada dobiti u 2002 godini.

Ukupno je ostvaren prihod od 1,41 milijarde kuna, što je 15 posto više u odnosu na 2001. godinu. Narudžbe su u odnosu na 2001. povećane za 33 posto, na 1,64 milijarde kuna, što je rezultat uspjeha na sva tri kompanijina tržišta – domaćem, inozemnom i internom Ericssonovom.
Dok je donedavno Ericsson Nikola Tesla i više od pedeset posto prihoda zarađivao u Hrvatskoj, sad je u strukturi ukupnog prihoda domaće tržište zastupljeno je s 20 posto, a izvoz, uključujući interno Ericssonovo tržište, s preostalih 80 posto. Na tržištima zemalja Zajednice nezavisnih država lani su ugovorene narudžbe vrijedne 90 milijuna dolara, na tržištima susjednih zemalja 40 milijuna dolara, a novo tržište je Afrika s 20 milijuna dolara narudžbi. U Africi su najveći ugovori sklopljeni u Sudanu, koji je ušao među osam najvećih pojedinačnih tržišta, te Keniji i Bocvani. Radi se o izgradnji fiksnih mreža u tim zemljama.

U Ericsson Mobility World centru za srednju Europu koji djeluje u okviru ETK razvijeno je 17 novih aplikacija za suvremene mobilne i poslovne sustave temeljene na Ericssonovim rješenjima. Tijekom 2003. ne očekuje se značajnije promjene na globalnom telekomunikacijskom tržištu, stoga su planovi na razini rezultata ostvarenih u 2002. godini. Planira se smanjenje operativnih troškova za daljnjih 20 posto, te povećanje prodaje na domaćem tržištu za 30 posto, uz prodor na 3G područje, što bi kompaniju trebalo “održati u društvu najboljih”, rekao je predsjednik ETK Åke Enell.

Vezane vijesti

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Da je borba na tržištu telekomunikacija bespoštedna najbolje govori informacija da su i Hrvatski Telekom i Vipnet danas u pogon pustili komercijalnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika