Objavljeno u Nacionalu br. 378, 2003-02-12

Autor: Nacionalova redakcija

KUNSKI KREDITI

Snižene prosječne pasivne kamatne stope

Nakon što je u listopadu dosegnula 12,84 posto, prosječna aktivna kamatna stopa poslovnih banaka na kunske kredite bez valutne klauzule snižena je u studenom na 12,21 posto. Pad kamatne stope posljedica je snižavanja prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite poduzećima, a posebice stanovništvu. Kratkoročni krediti čine više od 48 posto udjela u ukupnim kreditima puštenim u optjecaj u studenom, pa stoga promjena njihovih kamatnih stopa ima zamjetan utjecaj na kretanje ukupne prosječne kamatne stope na kunske kredite bez valutne kaluzule. Kamatne stope na dugoročne kunske kredite bez valutne klauzule su porasle, ali zbog male relativne važnosti njihov je utjecaj na ukupnu prosječnu kamatnu stopu na kunske kredite bez valutne klauzule manje značajan.

Od travnja prošle godine prosječna aktivna kamatna stopa poslovnih banaka na kunske kredite s valutnom klauzulom zadržava se ispod devet posto te je, nakon 8,04 posto u listopadu, porasla na 8,29 posto u studenom. Porast je posljedica povećanja prosječne kamatne stope na dugoročne kredite, koji imaju najveći udio u kunskim kreditima s valutnom klauzulom.

Pasivne kamatne stope u studenom prošle godine uglavnom bilježe smanjenje ili stagnaciju. Primjerice, prosječna kamatna stopa na kunske depozite bez valutne klauzule (koji čine oko 42 posto u ukupnim depozitima) u studenom je na rekordno niskih 1,58 posto, na što je utjecao pad prosječne kamatne stope na oročene depozite bez valutne klauzule. Prosječna kamatna stopa na devizne depozite ostala je u studenom nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec (2,54 posto), jer se kamatne stope na štedne devizne depozite stanovništva i poduzeća u promatranom razdoblju gotovo i nisu promijenile.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika