Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Nacionalova redakcija

Austrija

Neto dobit OMV-a 322 milijuna eura

...

Najveća austrijska naftna kompanija OMV u četvrtom kvartalu prošle godine povećala je dobit za 83 postoNajveća austrijska naftna kompanija OMV u četvrtom kvartalu prošle godine povećala je dobit za 83 postoNajveća austrijska naftna kompanija OMV u četvrtom kvartalu prošle godine povećala je dobit prije oporezivanja i kamata za 83 posto, na 183 milijuna eura, dok je neto dobit narasla za 96 posto na 120 milijuna eura. Ovo je najbolji kvartalni rezultat kompanije u posljednje dvije godine, navodi se u priopćenju kompanije, te treći najbolji kvartal u povijesti OMV-a. Prihodi od prodaje su u četvrtom kvartalu iznosili 1,9 milijardi eura, dok su prihodi za cijelu godinu sa 7,08 milijardi eura bili osam posto niži u odnosu na cijelu 2001. Operativni profit u 2002. je pao za petinu, na 495 milijuna eura (2001. bio je 610 milijuna), ali je ostao iznad 491 milijuna ostvarenog u 2000. Neto dobit za prošlu godinu iznosila je 322 milijuna eura i bila je 16 posto niža nego prethodne godine.

Glavni izvršni direktor OMV-a Wolfgang Ruttenstorfer izjavio je da je 2002. bila godina u kojoj je OMV zacementirao svoju poziciju kao vodeća naftna kompanija u centralnoj i istočnoj Europi. “Naši rezultati pokazali su stalna poboljšanja dokazujući da možemo iskoristiti mogućnosti koje se pružaju u teškom poslovnom okružju. Kao financijski snažna grupa, mislim da smo na dobrom putu da do 2008. udvostručimo veličinu kompanije”, dodao je Ruttenstorfer. OMV je objavio i da je od kompanije Avanti otkupio mrežu od 141 benzinske stanice na području Austrije (109), Češke (11), Slovačke (20) i Bugarske (1), pa sada u svojoj mreži ima 1756 benzinskih stanica. Ovom transakcijom optimizira se povoljna pozicija bečke rafinerije OMV-a, a dodatno će se pojačati prisustvo OMV-a u regiji, procjenjuju u austrijskom naftašu. Završetak transakcije planira se za treći kvartal ove godine. Kompanija je u protekle dvije godine povećala maloprodajnu mrežu za 50 posto, a cilj joj je do 2008. imati 20-postotni udio na tržištu između Dunava i Jadrana. Trenutno se procjenjuje da OMV drži 12 posto tog tržišta.

Vezane vijesti

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

U domaćoj javnosti već godinama kolaju spekulacije o postojanju velikog crnog tržišta nafte u Hrvatskoj te milijunskim zaradama koje moćni pojedinci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika