Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Nacionalova redakcija

EKSKLUZIVNO IZ LONDONA

Visa uvodi nove 'pametne' čip kartice

...

Visa uvodi nove 'pametne' čip karticeVisa uvodi nove 'pametne' čip karticeProšli tjedan u Londonu, 26. i 27. ožujka, Visa International je prvi put održala veliku prezentaciju svog poslovanja i budućih planova za novinare Srednje Europe, Bliskog istoka i Afrike (tzv. CEMEA regije). Dvodnevnoj prezentaciju prisustvovalo je 24 novinara, među kojima je Nacionalov bio jedini iz zemalja bivše Jugoslavije. Prvi dan je predstavljena nova promidžbena kampanja pod sloganom “Visa take you places” koja će u Hrvatskoj započeti u travnju, veliki projekt co-brandinga s Disney kompanijom te implementacija novih “pametnih” čip kartica. Prezentiran je i način izrade lažnih kartica te sigurnosni sustavi koji se koriste protiv zlouporabe kartica.

U Visinom razvojnom planu za 2003. godinu naglasak je na uvođenju čip kartice koje bi trebale do 2006. godine zamijeniti sve Visine kartice s magnetskom trakom u regiji. Inače, čip kartice biti će u EU uvedene već do kraja 2004. godine. Čip kartica osim magnetske trake na sebi ima i računalni čip koji može sadržavati niz podataka vezanih uz stanje računa, ali i dodatnih poput dozvola za ulazak u neki prostor i slično. Čip karticu je skoro nemoguće lažirati.

Visa je prezentirala i kartice kao idealno rješenje za tijela državne uprave. Naime, korporativne i državne kartice s limitiranim iznosima idealan su način kontrole potrošnje te lakšeg vođenja računovodstva jer ispis potrošnje izrađuje kartična kuća.

Većina Visinih predstavnika istaknula je činjenicu kako se u CEMEA regiji kartice još uvijek u najvećem broju slučajeva koriste za podizanje gotovine, a ne za kupovinu. Međutim, to bi se trebalo promijeniti, a krajnji cilj je društvo čiji članovi koriste samo «pametne» kartice tj. društvo bez gotovine.

CEMEA je u vezi s kartičnim poslovanjem najbrže rastuća regija: od 1998. godine do 2003. izdano je više od 50 milijuna kartica u regiji, a više od 60 posto su debitne kartice. U CEMEA regiji koja se proteže na dva kontinenta i preko 90 zemalja Visa je jedan od vodećih izdavatelja debitnih kartica.

Inače, Visa je udruženje koje zastupa 21.000 banaka u svijetu, izdali su preko milijardu kartica, a poslovanje putem Visinih kartica godišnje doseže 2 bilijuna američkih dolara.

Vezane vijesti

WikiLeaks će u četvrtak tužiti Visu i Mastercard

WikiLeaks će u četvrtak tužiti Visu i Mastercard

WikiLeaks će u četvrtak podnijeti tužbu Europskoj komisiji protiv kartičarskih kuća Visa i MasterCard ako mu ne ukinu blokadu donacija, rekao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika