18.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB

PUPOVAC TVRDI DA POPIS STANOVNIŠTVA CEMENTIRA REZULTATE ETNIČKOG ČIŠĆENJA

PUPOVAC TVRDI DA POPIS STANOVNIŠTVA CEMENTIRA REZULTATE ETNIČKOG ČIŠĆENJA

‘’Popis stanovništva cementira rezultate etničkog čišćenja i mi ga nećemo prihvatiti’’, rekao je za Nacional predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. On je na konferenciji za novinare održanoj u utorak ustvrdio da u Hrvatskoj ima najmanje 6% Srba, na računajući izbjeglice s hrvatskim državljanstvom koje se nalaze u Jugoslaviji. Iako nema točne podatke o broju Srba u Hrvatskoj, poziva se na činjenicu da je na izborima 2000. godine za posebnu listu glasalo 262.000 Srba, dok ih je godinu dana kasnije ukupno bilo tek nešto više od 200.000. Zbog svega toga je najavio žalbu OESS-u i Ujedinjenim Narodima ako hrvatska vlada ne revidira popis.
Vlada je popis stanovništva provela po standardima i preporukama UN-a i Evropske Unije, koji isključuju stanovništvo koje tijekom poslijednjih godinu dana nije bilo u zemlji, no čelniku SNV-a je sumnjiva činjenica da su te preporuke prihvaćene baš sada nakon rata kada to Srbima najmanje odgovara.
U svemu tome Pupovac vidi zavjeru hrvatske vlade, koja je, po njegovim riječima, iskoristila popis kao sredstvo eliminacije hrvatskih državljana Srpske narodnosti u izbjeglištvu.

Vezane vijesti

'Nikolić bi trebao doći u Zagreb'

'Nikolić bi trebao doći u Zagreb'

Odnosi između Hrvatske i Srbije dostigli su visok stupanj i na tome ne treba stati, te bi trebalo učiniti sve da izjavama ili nekim drugim potezima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika