Objavljeno u Nacionalu br. 389, 2003-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

Upozorenje HNB-a

Inozemni dug će ove godine porasti za oko 3 milijarde dolara

...

Deficit tekućeg računa platne bilance s udjelom od 6,9 posto u BDP-u i povećanje inozemnog duga koji je na kraju prošle godine premašio 68 posto BDP-a, dva su pitanja o kojima bi u Hrvatskoj trebalo provesti raspravu, smatraju u Hrvatskoj narodnoj banci. Naime, kako je priopćeno sa sjednice Savjeta HNB u srijedu, najveću pozornost, ali i zabrinutost članova Savjeta izaziva rast inozemnog zaduženja – i banaka i države, koji se nastavlja i u ovoj godini, prvenstveno zbog toga što se iz tog izvora u velikoj mjeri potiče domaća potražnja za uvoznim proizvodima, što pogoršava vanjskotrgovinski i saldo tekućeg računa platne bilance. Zato će se Savjet s tim pitanjima više baviti na sljedećoj sjednici, no šira bi rasprava u Hrvatskoj trebala odgovoriti na pitanje jesu li kretanja u platnoj bilanci i zaduženju zemlje nešto što se ubuduće može tolerirati ili su potrebne dodatne mjere kako bi se stavke deficita, odnosno zaduženja smanjile. U HNB-u nisu uvjereni da bi mjere koje bi monetarna vlast mogla poduzeti u okviru svojih ingerencija bile dovoljne, te ocjenjuju da bi djelotvornije bilo usklađivanje djelovanja između Vlade i HNB-a.

HNB ocjenjuje da će se u ovoj godini inozemni dug povećati za oko tri milijarde USD, od čega će jedna trećina biti posljedica odnosa dolara i eura, a dvije trećine stvarno povećanje duga. Inozemni bi se dug, po procjenama središnje banke, u 2003. zadržao na oko 68% BDP-a.

Vezane vijesti

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) po glavni stanovnika, mjeren prema standardima kupovne moći, prošle 2011. ostao je na istoj razini kao i 2010.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika