Objavljeno u Nacionalu br. 393, 2003-05-27

Autor: Nacionalova redakcija

Osiguravatelji

Poskupljenje autoodgovornosti nije dovoljno za pokrivanje šteta

...

Upravni odbor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), koji okuplja sva osiguravajuća društva koja se bave osiguranjem autoodgovornosti, u srijedu je raspravljao o odluci Direkcije za nadzor društava za osiguranje kojom je od 1. srpnja odobreno poskupljenje premija osiguranja autoodgovornosti za osam posto. Članice HUO-a smatraju da odobreno poskupljenje neće pokriti troškove koje će izazvati odluka Vrhovnog suda o kriterijima za utvrđivanje nematerijalne štete.
HUO je od Direkcije tražio poskupljenje od 40 posto, a zahtjev se temeljio na aktuarskoj analizi koja je pokazala da preporuke Vrhovnog suda imaju poguban učinak na osiguravatelje, te da bi premija za autoodgovornost trebala porasti za više od 50 posto – prema nekim izračunima za čak 56 posto. Kako bi potkrijepio svoj zahtjev, HUO će od svojh članica prikupiti podatke po registarskim područjima o izdvajanjima za štete nastale na temelju autoodgovornosti po u posljednje tri godine. U Direkciji za nadzor rekli su kako su prilikom odlučivanja uzeli u obzir analizu, ali i druge parametre – poslovanje osiguravajućih društava koja se bave autoodgovornošću, ekonomsku situaciju, socijalno stanje građana – a svojom odlukom Direkcija nije zapriječila daljnja poskupljenja. Stav Direkcije je da se cijene treba korigirati postupno, a Direkcija će analizirati izvješća i reagirat će ako dođe do poremećaja.

Vezane vijesti

Inovativni brokeri u osiguranju sada i u Hrvatskoj

Inovativni brokeri u osiguranju sada i u Hrvatskoj

Danas je u Eurotoweru predstavljen Koban Südvers Group Zagreb d.o.o., član grupacije Koban Südvers Group i WBN-a - Worldwide Broker Network, najvećeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika