Objavljeno u Nacionalu br. 398, 2003-07-02

Autor: Nacionalova redakcija

STAND-BY ARANŽMAN

Kamatne stope sukobile HNB i MMF

Voditelj misije MMF-a za Hrvatsku Hans FlickenschildVoditelj misije MMF-a za Hrvatsku Hans FlickenschildIzjava guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog u Saboru kako središnja banka neće pristati na prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda o povećanju kamatnih stopa na blagajničke zapise uzburkala je odnose tih dviju institucija. Voditelj misije MMF-a za Hrvatsku Hans Flickenschild nije bio zadovoljan guvernerovom izjavom.

“Guverner je nezavisan i ima pravo na svoj stav, ali moram reći da sam vrlo nesretan zbog te izjave koja je u javnost izašla prije nego što smo to raspravili. Kakve će biti posljedice, zasad ne mogu reći. Morat ćemo uzeti kratak predah kako bismo odlučili kako dalje”, rekao je Flickenschild. Objasnio je da izjava guvernera nije u skladu s dosadašnjim dogovorima: “Moramo vidjeti može li se to ispraviti ili ne. Ako ne može, to bi moglo ugroziti dogovor o stand-by aranžmanu.”

Za Flickenschilda je ovo znatno veći problem od kašnjenja pri privatizaciji Ine, Hrvatske poštanske banke ili donošenja novog zakona o proračunu, što su bile tri strukturne kontrolne točke postojećeg stand-by aranžmana. Revizija memoranduma u svibnju uključila je te promjene i one nisu problem. “Problem je politika Hrvatske narodne banke”, zaključio je Flickenschild.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić, zamoljen da komentira odluku HNB-a da ne poveća stope na blagajničke zapise čak i po cijenu zaoštravanja odnosa s MMF-om, odgovorio je da ima dovoljno autoriteta stručnih ljudi u HNB koji u raspravama s MMF-om mogu braniti pojedine mjere. “Očekujemo da će HNB biti uspješan i da ćemo dobiti pozitivne odgovore od MMF-a”, rekao je dodavši da se to neće odraziti na stand-by aranžman. Između Vlade i MMF-a nema spornih elemenata, a HNB i MMF imaju razlike u pristupu mjerama koje ne znače sukob, dodao je.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika