18.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

MINISTARSTVO ZA EUROPSKE INTEGRACIJE

LJUDSKA PRAVA SU NAJZAŠTIĆENIJA U EUROPI

ŠIMAC: LJUDSKA PRAVA SU NAJZAŠTIĆENIJA U EUROPI
Šimac: «Europa je sretan kontinent što se tiče ljudskih prava», izjavio je Neven Šimac, potpredsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje «Robert Schuman», na jučer održanoj tribini o europskoj zaštiti ljudskih prava u prostorijama Hrvatske matice iseljenika.

Na takav zaključak naveo ga je cijeli niz mehanizama zaštite ljudskih prava koji postoje ne samo u Europskoj Uniji, već i u Vijeću Europe. Misli se prije svega na mogućnost pojedinca da tuži vlastitu državu, na postojanje nadnacionalnog suda – Europskog suda za ljudska prava – koji je nadređen nacionalnim sudovima, te na postojanje Europske konvencije o pravima čovjeka, na čijem poštivanju od strane zemalja članica Vijeće Europe inzistira.
Opseg zaštite ljudskih prava je, međutim, ograničen. To proizlazi iz činjenice da se pojedine odredbe Europske konvencije za ljudska prava različito interpretiraju na nacionalnim sudovima.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika