Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Nacionalova redakcija

Šukerova porezna reforma neće privući strane investitore

Ukidanje poreza na dividendu ne smanjuje troškove

U drugu godinu svog mandata ministar financija Ivan Šuker krenuo je s poreznom mini reformom – izmijenjenim zakonima o porezu na dobit i porezu na dohodak. Dok je većina promjena ostala prilično nezapažena – osim povećanja neoporezivog dijela plaće s 1500 na 1600 kuna – ukidanje poreza na isplaćenu dividendu izazvalo je javnu raspravu. Promjenom kojom se dividende i udjeli u dobiti na temelju udjela u kapitalu ne smatraju dohotkom, pa se i ne oporezuju prema Zakonu o porezu na dohodak, Vlada se odrekla oko 320 milijuna kuna proračunskog prihoda, što je zanemariv udio u ukupnim poreznim prihodima.

Stručna javnost podijeljena je oko ovog poteza. Dok tim okupljen oko Šukera smatra da će ukidanje poreza na dividendu oživiti tržište kapitala, privući investicije te tako u konačnici utjecati na povećanje zaposlenosti, dio ekonomista smatra da će od toga koristi imati samo postojeće velike kompanije. Porezni stručnjak Ferdo Spajić ide tako daleko da upozorava u Večernjem listu kako će strani vlasnici isplatama dividendi izvući novac iz Hrvatske, da bi ga poslije plasirali natrag kroz kredite, što će povećati vanjski dug.

Činjenica je da promjene kojima je pribjegao Šuker neće drastično smanjiti troškove poslovanja, što je osnovni uvjet za privlačenje stranih investitora. Skupa radna snaga, spora i neučinkovita birokracija te nesređene zemljišne knjige i dalje ostaju nerješiv problem svakom ozbiljnijem investitoru koji želi raditi u Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika