20.01.2003. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

LOS ANGELES

TRIJUMFIRALI VETERANI

Richard Gere, Renee Zellweger, Jack Nicholson i Nicole Kidman – odreda afirmirane zvijezde – dobitnici su “Zlatnih globusa” u glavnim glumačkim kategorijama ove godine. I u većini ostalih kategorija pobijedili su već poznati i afirmirani glumci, tako da je na ovogodišnjoj dodjeli “Zlatnih globusa” u Los Angelesu bilo jako malo iznenađenja. “Zlatni globus” smatra se dugom najvažnijom američkom filmskom nagradom, te najznačajnijom indicijom kako bi mogle biti dodijeljene i najvažnije američke filmske nagrade “Oscar”.
“Zlatni globus” dodjeljuju se u kategoriji glavnih glumaca odvojeno za filmske drame, te filmske komedije, odnosno mjuzikle. U kategoriji filmskih komedija ili mjuzikla za najbolji film proglašen je mjuzikl “Chicago”, a nagrađeni su i glavni glumci iz tog filma Richard Gere i Renee Zellweger. U kategoriji filmskih drama za najbolji film proglašen je “The Hours”, a za najbolje glumce su proglašeni Nicole Kidman za njenu impresivnu interpretaciju slavne spisateljice Virginije Woolf u filmu “The Hours”, te Jack Nicholson za mnogo hvaljenu ulogu u filmu “About Schmidt”. U kategoriji sporednih uloga dodjeljuju se nagrade zajedno i za drame i za komedije, odnosno mjuzikle, pa je za najbolju glumicu u sporednoj ulozi proglašena veteranka Maryl Streep za film “Adaptation”, dok je za najboljeg glumca u sporednoj ulozi proglašen manje poznati Chris Cooper za isti film.
I za režisera se daje zajednička nagrada, a nju je dobio Martin Scorsese za film “Gangs of New York”, dok je za najbolji scenarij nagrađen film “About Schmidt”. Posebnu nagradu dobio je veteran glumac Gene Hackman.
U televizijskim kategorijama ipak su do nagrada došli i neki do sada ne odviše afirmirani glumci i stvaraoci. Za najbolju televizijsku dramsku seriju proglašena je “The Shield”, ispred jake konkurencije u kojoj su bili ‘’Zapadno krilo’’, “Obitelj Soprano”, “Dva metra pod zemljom” i “24”, a u kategoriji komedija za najbolju je proglašena serija “Curb Your Enthusiasm” iako je i ona imala jaku konkurenciju u serijama “Will & Grace”, “Sex i grad”, “Prijatelji” i crtanoj seriji “Simpsonovi” koja je smatrana najvećim favoritom.
Za najbolju televizijsku glumicu u dramskoj seriji proglašena je Edie Falco iz serije “Obitelj Soprano”, u kategoriji komedija Jennifer Aniston iz serije “Prijatelji”. U muškoj kategoriji dobitnici su donedavno malo poznati Michael Chiklis iz dramske serije “The Shield” i donedavno malo poznati Tony Shalhoub iz serije “Monk”. Nagrade za sporene uloge dobili su Kim Cattrall za seriju “Sex i grad” i veteran Donald Sutjerland za miniseriju “Path to War”. Na ovogodišnjoj dodjeli televizijskih “Zlatnih globusa” najbolje je prošla TV-mreža HBO.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika