20.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

WASHINGTON

TERORISTIČKI NAPADI 11. RUJNA NISU SPRIJEČENI ZBOG PROPUSTA AMERIČKIH TAJNIH SLUŽBI


Američke tajne službe nisu poduzele ništa kako bi spriječile terorističke napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna, iako je NSA dan prije presrela poruke na arapskom jeziku u kojima je stajalo; ‘Meč počinje sutra’ i ‘Sutra je nulti sat’. Razlog zbog kojeg NSA, široj javnosti najmanje poznata američka sigurnosna služba, nije djelovala uistinu je bizaran. Poruke su prevedene tek 12. rujna kad je bilo prekasno za bilo kakvu akciju.
Zbog svega toga je direktor NSA Michael Hayden zajedno s kolegama iz CIA-e Robertom Muellerom i FBI-a Georgom Tenetom, dva dana svjedočio pred istražnim odborom američkog kongresa koje se bavi događajima od 11. rujna. Haydenova obrana bila je da jednostavno nije imao dovoljno prevoditelja koji bi na vrijeme stigli prevesti sve poruke koje njegova služba presretne, jer je tih poruka jednostavno previše.
Pitanje je hoće li istražnoj komisiji ovo objašnjenje biti dovoljno jer teško je povjerovati da NSA uz budžet od oko 10 milijardi dolara nije mogla platiti još ponekog prevoditelja.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika