Objavljeno u Nacionalu br. 496, 2005-05-17

Autor: Robert Bajruši

EPILOG LOKALNIH IZBORA

SDP: 'Ovo je početak kraja Sanadera'

U Socijademokratskoj partiji smatraju da bi da su dana parlamentarni izbori pomeli HDZ: analize im daju za pravo, jer prema rezultatima lokalnih izbora, u Saboru bi HDZ dobio tek četrdesetak mjesta, a SDP i HSS imali bi više od šezdeset zastupnika

Milan Bandić najveći je pobjednik lokalnih izbora održanih 15. svibnja. U nedjeljnu navečer u sjedištu SDP-a na Iblerovu Za sada Račan drži stvari pod kontrolomZa sada Račan drži stvari pod kontrolomtrgu vladala je pobjednička atmosfera, ali bilo je to daleko od ugođaja 3 siječnja 2000. Ovaj put Ivica Račan i njegovi najbliži suradnici poprilično su hladno dočekali prve rezultate koji su pokazivali da socijaldemokrati osvajaju tri najveća hrvatska grada: Zagreb, Split i Rijeku. Bandić, Ljubo Urlić i Vojko Obersnel postat će gradonačelnici, a SDP će svoje ljude imati u Sisku gdje je pobijedio Davorko Vidović, Zvonimir Mršić vodit će Koprivnicu, Branko Šalamon Čakovec, a vlast je osvojena u nizu manjih gradova od Đakova, Dugog Sela i Petrinje do Makarske i Sinja. Radi se i o svojevrsnom comebacku trojice najvećih stranačkih gubitnika s posljednje Konvencije SDP-a. Tada su Bandić i Vidović teško poraženi od Željke Antunović u borbi za Račanova zamjenika, a zbog stigme da je "bandićevac" Mršić je izgubio utrku za položaj potpredsjednika od puno slabijih protukandidata. U takvim okolnostima uvjerljive pobjede, od kojih Mršićev trijumf sa 70-ak posto glasova djeluje kao da su se izbori održali na Kubi, značajno će ojačati i položaj Bandića i njegovih pobornika unutar stranke. Još uvijek nije riječ o velikom broju saveznika, ali kad preuzme vlast u Zagrebu, Bandić će jačati svoj položaj u SDP-u. Zasad Račan drži stvari pod kontrolom jer je u gradsku skupštinu ušlo najmanje petero njegovih ljudi, tako da će Bandić biti prilično ograničen u donošenju odluka. Ali trenutačno je novi gradonačelnik u Račanovoj milosti jer predsjednik SDP-a zna kako upravo njemu može zahvaliti za potpuni krah HDZ-a u glavnom gradu.

"Ovo je početak kraja Ive Sanadera. Može se on hvaliti koliko želi, ali u većini županija i važnijih gradova doživio je težak poraz i samo su ga slabosti naših koalicijskih partnera spasile od fijaska. Da su naši saveznici bili jači, osvojili bismo i Zadar, Karlovac, Sisačku i Dubrovačku županiju i tada se ni Sanader ne bi mogao izvlačiti. Ali i ovo je dobro jer da se sada održavaju parlamentarni izbori, pomeli bismo HDZ", smatra član najužeg vodstva Socijaldemokratske partije.

To je u velikoj mjeri točno. Neke analize pokazuju kako bi s ovakvim rezultatima na državnoj razini, uz D'Hondtovu metodu zbrajanja glasova, HDZ imao tek četrdesetak saborskih zastupnika. SDP-u i HSS-u pripalo bi oko šezdeset mjesta, HSP-u petnaestak, a nešto manje Hrvatskoj narodnoj stranci koja je u Zagrebu doživila fijasko. Premda će Radimir Čačić biti varaždinski, a Joža Posavec međimurski župan, u HNS-u su već počela previranja zbog lošeg rezultata u Zagrebu. "To je katastrofa, stvarno smo popušili ove izbore. Sada je očito da ovakav stranački imidž više ne prolazi i morat ćemo prekinuti s elitističkom politikom i početi obilaziti gradske četvrti kako to čini Bandić", misli jedan član Predsjedništva HNS-a. Tvrdi kako su očekivali barem 12 posto i Vesnu Pusić doživljava kao glavnog krivca za poraz, no i on sumnja da će ona abdicirati. "Vrlo vjerojatno javit će se glasovi za njezinu smjenu, ali Vesnu Pusić još podržavaju brojni ogranci iz Zagreba, Primorja i Dalmacije tako da ne vjerujem da će se povući. Vjerojatno će opet nekoga žrtvovati kao što je nakon neuspjeha 2003. eliminiran Mislav Žagar, iako ni tada nismo izgubili zbog njega. Najgore od svega je da u cjelini imamo dobre rezultate, ali oni su zasjenjeni gubitkom vlasti u Zagrebu", ističe HNS-ov nezadovoljnik.

Za razliku od haenesovaca, mnogi esdepeovci vjeruju da je 15. svibnja datum koji označava početak kraja aktualne vlade. U SDP-u su uvjereni da je Sanaderova vlast pri kraju, premda nitko još ne želi prognozirati koliki će biti njen rok trajanja. Ali najbliži Račanovi suradnici tvrde da više ne postoje nikakvi izgledi da njihov šef na bilo koji način pokuša spasiti Sanaderovu vladu. "Sanader će pokušati sanirati štetu, ali iskreno govoreći, ne bih volio biti u njegovoj koži. Ne vidim kako se HDZ može vratiti, osim kroz popuštanje Anti Đapiću i pravašima. Što se nas tiče, samo neka oni koaliraju, makar SDP zbog toga izgubio vlast u dvije ili tri županije u kojima je naša lista osvojila najveći broj glasova", uvjereni su neki od vodećih esdepeovaca.

Vjerojatno će tako i biti, što su u ponedjeljak ujutro za Nacional potvrdile osobe bliske Anti Đapiću. Premda će definitivnu odluku Predsjedništvo HSP-a donijeti potkraj idućeg tjedna, Đapić zna da su koalicije s njegovim vijećnicima jedini način da Sanader osvoji vlast u čak desetak županija. HDZ uz pomoć pravaša ima priliku uzeti vlast u sve četiri županije u Dalmaciji, što bi barem djelomice umanjilo nedjeljni poraz. Veliki su izgledi da će takav scenarij biti realiziran u Zadarskoj, Šibenskoj i Dubrovačkoj županiji, dok je Splitsko-dalmatinska upitna zbog animoziteta koji vlada između HSP-a i HČSP-a. Haespeovci osiguravaju Sanaderovu pobjedu i u Zadru, Šibeniku, Karlovcu, Velikoj Gorici i gotovo je sigurno da će se uskoro dogovoriti Sanader i Đapić. Pritom su u Hrvatskoj stranci prava zadovoljni iz dva razloga: samostalno su osvojili više od deset posto glasova, i to unatoč Đapićevoj političkoj transformaciji posljednjih mjeseci. Dobrim dijelom pod utjecajem Mate Granića, predsjednik HSP-a napravio je otklon od neoustaškog naslijeđa i predstavio HSP kao proeuropsku stranku. S takvim novim stilom – a zbog loših rezultata HDZ-a – veliki su izgledi za brojne lokalne koalicije na desnici. Međutim, i u takvim okolnostima Đapić je uvjeren da će najkasnije u proljeće2006. Sanader raspisati prijevremene izbore. Stoga ne želi ostavljati dojam pretjerane bliskosti s HDZ-om kako na parlamentarnim izborima ne bi morao dijeliti odgovornost za lošu Vladinu politiku.

I dvojica diplomata akreditiranih u Zagrebu iznijeli su uvjerenje kako će najkasnije do veljače iduće godine biti novi izbori. Pritom su u njihovoj analizi loši HDZ-ovi rezultati ostvareni u nedjelju tek sporedan razlog. Puno je veći problem Vladina nesposobnost da pokrene nacionalnu ekonomiju i zapošljavanje, a dodatna otežavajuća okolnost je zastoj u odnosima s Europskom unijom. Gotovo cjelokupni Sanaderov politički kredibilitet počiva na početku pregovora između Hrvatske i EU, a prema sadašnjim pokazateljima mala je vjerojatnost da će već u lipnju iz Bruxellesa doći pozitivan odgovor. Uskoro slijedi novi velik problem za Sanaderov kabinet. U Zagreb početkom lipnja dolazi Misija MMF-a koja će obaviti kontrolu na koji način Hrvatska provodi restriktivni stand-by aranžman. Već je poznato da državni deficit prelazi dogovorenu granicu, a Sanaderov kabinet jednostavno si ne može dopustiti dodatno rezanje socijalnih troškova kakvo zahtijeva Međunarodni monetarni fond. Iako su prošli mjesec iz Bruxellesa demantirali vijest da će provedba stand-bya biti još jedan uvjet za hrvatsko priključenje Uniji, sasvim je sigurno da bi negativna ocjena MMF-a povukla negativne posljedice za priključenje euroatlantskim integracijama. "Kad se zbroje problemi s kojima se suočava Sanader, a pogotovo ono što ga čeka, teško je vjerovati da će njegova vlada dočekati redoviti kraj mandata. Ne želimo se baviti time tko bi ga mogao naslijediti, ali sada nije dobro biti na mjestu hrvatskog premijera", smatraju diplomati.


SDP preuzima Split, ali i županiju

Prvi put na lokalnim izborima u Splitu jedna nezavisna lista prešla je izborni prag. Lista Velog Mista iznenadila je i HDZ i SDP-ovu koaliciju i senzacionalno osvojila četiri mjesta u Gradskom vijeću Splita. Tako će Lista poduzetnika i obrtnika sa 14,5 posto osvojenih glasova izravno odlučivati o stvaranju nove gradske vlasti. "Splitski đir" je očekivano pobijedio, ali sa samo 28,9 posto osvojenih glasova, od očekivanih 37 posto. Ali do zadnjeg se prebrojavanja u izbornom povjerenstvu nije znalo jesu li SDP-HNS-HSS-HSU osvojili devet ili deset mandata, a Lista Željka Jerkova čak pet. Na kraju je u prebrojavanju, na kojem nije bilo predstavnika poduzetničke liste, presudno bilo samo 25 glasova. Tako je "Splitski đir" osvojio deset mjesta, HDZ je dobio šest mandata "Velo Misto" četiri, Hrvatska unija Luke Podruga tri mjesta, HSP samo jedan mandat, koliko i najugodnije iznenađenje, Lista dr. Slobodana Beroša, bivšeg splitskog gradonačelnika, koji je prije mjesec dana isključen iz SDP-a jer se odlučio kandidirati sa svojom listom. Tako su dvije nezavisne liste pomrsile račune i SDP-ovoj koaliciji i HDZ-u, koji bez poslijeizbornog koaliranja s njima ne mogu formirati novu gradsku vlast. I SDP i HDZ u Splitu tvrde da su pobjednici. Ali stvarno je to Lista Velog Mista, koja je pokazala da, kad se ozbiljno organizira neka interesna grupacija, i k tomu još besprijekorno odradi kampanju, lako može ugroziti i srušiti već istrošene političke dinosaure. "Velo Misto" je prije izbora naglašavalo da neće ući u koaliciju ni s jednom strankom. To je nakon izvrsnih rezultata ponovio i nositelj liste Željko Jerkov, proslavljeni košarkaš i vlasnik tvrtke "Miamark". Uz njega će u Gradsko vijeće još inženjer Hrvoje Marušić, vlasnik "Dental centra Marušić", modna kreatorica i uspješna obrtnica Neda Makjanić-Kunić i poduzetnik Silvano Bolčić, vlasnik tvornice "Adria-cink". "Polako, nama se nikamo ne žuri. Svi bi se sada s nama htjeli ženiti. Ne treba žuriti. Mi imamo svoj program i vidjet ćemo tko ga je spreman podržati", rekao nam je Jerkov. U izbornoj kampanji "Velo Misto" nije se jasno odredilo prema obnašanju izvršne vlasti. "Velo Misto" i Jerkov u slavlju koje je nastupilo u njihovu stožeru u restoranu "Argola" ponovili su da će podržavati dobre projekte i programe ma od koga dolazili, ali ne i nove koalicije. Ali takve poduzetne izjave stvar su političkog neiskustva, jer je jasno da će se jednom od dva bloka i Lista Velog Mista i Slobodan Beroš, koji je kaznio SDP-ovu bahatost, morati prikloniti. SDP-u i partnerima nedostaju tri glasa za formiranje Poglavarstva i izbor budućeg gradonačelnika. Te glasove sigurno neće potražiti od HDZ-a, HČSP-a i partnera i HSP-a, nego od Željka Jerkova. Ako obje nezavisne liste budu nastupile prema SDP-u zajedno, možda će se kao kompromis pojaviti ideja da Split kao gradonačelnik ne vodi dr. Ljubo Urlić nego dr. Slobodan Beroš. Lista poduzetnika se ne određuje ni lijevo, ni desno, prema HDZ-u, ali se čini da je dogovor s dosad vladajućom gradskom koalicijom bliži.
HDZ nije bolje prošao ni u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Štoviše, vrlo je izgledno da će izgubiti vlast, odnosno da ovise o nemogućoj koaliciji HDZ, HČSP i HSP. Kako su Luka Podrug i Anto Đapić izravno zaratili, kad je zbog Đapićeva nositelja liste dr. Milijana Sesara i afere "Lazarica" iz HSP istupilo 240 članova, teško je očekivati da će se HDZ uspjeti dočepati vlasti. U nekadašnjoj utvrdi HDZ-a, splitskoj županiji, HDZ je dobio tek 21,51 posto glasova. Koalicija samo s HČSP-om koji je dobio 9,86 posto glasova, ili samo s HSP-om sa 6,45 posto glasova je nedovoljna. Tako će SDP, HNS, HSS i HSU sa 34, 16 posto glasova morati koalirati s dr. Slobodanom Berošem čija je lista senzacionalno u županiji odnijela čak 7,35 posto glasova. Ako žele da Venko Ćurlin, bivši Čačićev pomoćnik u Ministarstvu obnove, zauzme mjesto župana, SDP mora ponuditi koaliciju svom dojučerašnjem istaknutom članu i disidentu Slobodanu Berošu. SDP je to i najavio, a Beroš oduševljen uspjehom u županiji, a razočaran rezultatima u gradu Splitu, suzdržano prihvatio. No u njihov dogovor ne treba sumnjati.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika