Objavljeno u Nacionalu br. 497, 2005-05-24

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

SDP i HSP dogovorili koaliciju u Zagrebu

Neće biti riječ o klasičnoj koaliciji nego će HSP podržati Bandića, haespeovac Miroslav Rožić zauzvrat će postati predsjednik Gradske skupštine, a pravaši će dobiti i neke važne odbore i Zagrebom će zavladati neformalna crveno-crna koalicija

Ivica Račan i Anto Đapić dogovorili su se da će HSP podržati Milana Bandića kao zagrebačkog gradonačelnikaIvica Račan i Anto Đapić dogovorili su se da će HSP podržati Milana Bandića kao zagrebačkog gradonačelnikaVisokopozicionirani dužnosnik Socijaldemokratske partije Hrvatske potvrdio je za Nacional senzacionalnu vijest: Ivica Račan i Anto Đapić dogovorili su se da će HSP podržati Milana Bandića kao zagrebačkog gradonačelnika. Neće to biti klasična koalicija ? tvrdi naš izvor ? nego će haespeovci podržati Bandićev izbor, dok će zauzvrat Miroslav Rožić postati predsjednik Gradske skupštine, a pravaši će dobiti i neke važne odbore. Dogovor o suradnji postigli su Račan i Đapić, a zatim je o njemu informiran Bandić, koji ga je prihvatio. Tako će Zagrebom idućih godina vladati neformalna crveno-crna koalicija.

U ponedjeljak, 25. svibnja ujutro, i u gradskoj organizaciji HDZ-a u Splitu zavladao je osjećaj zadovoljstva. Prema Nacionalovim izvorima razlog boljem raspoloženju bila je neformalna najava prema kojoj bi nezavisni zastupnici s Liste Velog Mista predvođeni Željkom Jerkovom trebali podržati Zvonimira Puljića kao budućeg gradonačelnika i time HDZ-u osigurati vlast u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj. Tvrdi se da je glavni zagovornik potpore HDZ-u jedan od najbogatijih dalmatinskih poduzetnika Juroslav Buljubašić, vlasnik brodarske kompanije SEM. Iako nije gradski vijećnik, Buljubašić ima najjači utjecaj na članove nezavisne liste, a protivnici podsjećaju da je nekoliko dana prije izbora Vlada njegovoj tvrtki odobrila koncesiju za frekventnu trajektnu liniju Split ? Supetar. Ostvari li se ovaj dogovor, Puljić će postati gradonačelnik Splita, makar je HDZ na izborima dobio manji broj glasova od velike koalicije koju je vodio esdepeovac Ljubo Urlić. Tako bi HDZ i Ivo Sanader ipak uspjeli djelomice anulirati poraze u najvažnijim gradovima.Anto Đapić podržat će Milana Bandića za zagrebačkog gradonačelnika

Izgleda da je među njima i Osijek, gdje nije prošao Sanaderov pokušaj stvaranja "antiglavaševske koalicije". Đapić se potkraj prošlog tjedna uspio dogovoriti s Branimirom Glavašem i čelnik Hrvatske stranke prava postat će gradonačelnik Osijeka. Zauzvrat su haespeovci u Osječko-baranjskoj županiji obećali podržati Krešimira Bubala, bliskog Glavaševa suradnika. Ako neformalni dogovor između Đapića i Glavaša izdrži još nekoliko dana, definitivno će propasti Sanaderov pokušaj da formira široku koaliciju kojom bi anulirao pobjedu svog donedavno bliskog suradnika. Ionako se radilo o teško izvedivoj misiji u kojoj bi se protiv Glavaša morali ujediniti gotovo svi, od HDZ-a i pravaša do esdepeovaca, HNS-a, Kramarićevih liberala i SDSS-a. Đapiću se nije išlo u takvu koaliciju, a Glavaš je zadovoljio njegove političke ambicije i taštinu i ponudio mu položaj osječkog gradonačelnika. Time su pokazali i koliko su obojica spremni na opraštanje, jer je Đapić početkom 90-ih postao haespeovac nakon što ga je iz osječkog HDZ-a izbacio Glavaš.

Đapić se proteklih dana sastao i sa Sanaderom i s Račanom. Račanu je obećao da će HSP-ovi vijećnici podržati Tonina Piculu kao gradonačelnika Velike Gorice, a zahvaljujući neformalnoj koaliciji SDP-HSP u Zagrebu i glasovima sedmorice haespeovaca Bandić će imati osiguran miran početak gradonačelničkog mandata. HSP se dogovorio s koalicijom HSS-SDP i u Zagrebačkoj županiji koju bi ubuduće trebao voditi Božidar Pankretić, bivši ministar poljoprivrede. Gotovo istovremeno dok je stvarao koalicije s Račanom i Glavašem, Đapić se sastao sa Sanaderom i ponudio saveze u petnaest velikih gradova i županija. Nacionalov izvor blizak šefu HSP-a tvrdi kako je zasad dogovoreno da HDZ i HSP eliminiraju Stipu Gabrića Jamba i podijele Dubrovačko-neretvansku županiju. Župan bi trebao postati netko iz HDZ-a, a dožupan i gradonačelnik Ploča iz HSP-a. Gabrić će vjerojatno biti najveći gubitnik jer je protiv njega i SDP i baš svi tvrde kako je riječ o najvećem političkom zlu u najjužnijoj županiji. Sanader je saslušao Đapića, ali nije ništa odgovorio. To je i razumljivo kad se zna kako haespeovci žele župane u Sisačko-moslavačkoj, Virovitičkoj i Brodsko-posavskoj županiji, ali i još dva gradonačelnička položaja. Ne pristane li Sanader, Đapić prijeti kako će, uz već postignut dogovor u Zagrebačkoj, s HSS-om podijeliti vlast i u Posavini. Premda se trudi zvučati ozbiljno, Đapić će najvjerojatnije odustati od sadašnjih maksimalističkih zahtjeva i zadovoljiti se manjim brojem župana i gradonačelnika. Zauzvrat u subotu je od Sanadera dobio posredno potvrdni odgovor kojim je premijer prihvatio koalicije s HSP-om. Nije to decidirano rekao, no Sanaderovu poruku stranačkim drugovima na nižim razinama da smiju koalirati s kim god žele u HSP-u su shvatili da se odnosi na njih.

Suradnja s HSP-om i HDZ-om izazvala je nervozu i unutar Socijaldemokratske partije. Premda su prošle subote na sjednici Glavnog odbora suradnju s desnim strankama kritizirali jedino Vojko Obersnel i Ivan Ninić, broj oponenata mnogo je veći. Uglavnom se sve svodi na kritiku Račanova spašavanja Tonina Picule kao gradonačelnika Velike Gorice, zbog čega će se ući u koaliciju s pravašima. Odluku o tome donio je Račan, koji zagovara sličnu suradnju i u Sisačko-moslavačkoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji. "Sve se svodi na njegove stavove i nema govora da lokalne organizacije odlučuju samostalno. Ali postavlja se pitanje, ako koaliramo s HDZ-om u ove dvije županije i ponekom gradu, po čemu su tamošnji hadezeovci dobri momci, a nisu oni u Šibeniku ili Slavonskom Brodu", smatra jedan od Račanovih kritičara. S druge strane, razumljivi su i Račanovi pokušaji jer to znači etabliranje novih SDP-ovih političara poput mlade Ane Lovrić, koja je u desničarskoj Banovini potukla HSP i HDZ. Picula kao gradonačelnik je potreban jer je Velika Gorica jedan od važnijih gradova, a osim toga, bivši šef diplomacije jedan je od najčvršćih Račanovih oslonaca u stranci.

Ionako mu je dosta problema zadao uspjeh Milana Bandića u Zagrebu, koji će postati gradonačelnik čak ako ne osnuje formalnu koaliciju s nekom od lista koje su prošle izborni prag. Koliko god je pobjeda ostvarena pod Bandićevim vodstvom, u SDP-ovoj centrali tvrde da bi bez stranke on propao kao političar. U tom svjetlu treba gledati i borbu za glasove gradskih vijećnika: Račan misli da kontrolira Bandića jer je u gradskoj vijećnici sada 6 ili 7 njegovih ljudi, dok novi gradonačelnik to pokušava anulirati sklapajući savezništva s Miroslavom Rožićem, Tatjanom Holjevac, a ako zatreba, i s Borisom Mikšićem. Čini se da i ovaj Bandićev mandat neće biti nezanimljiv, samo što će sada glavni protivnike imati u svojoj stranci, a ne unutar HNS-a.

U Hrvatskoj narodnoj stranci traju snažni prijepori oko toga tko je glavni krivac za zagrebački poraz. Vesna Pusić i vrh stranke odlučili su smijeniti Stipu Tojčića, šefa narodnjaka u Zagrebu, kojem predbacuju nesposobnost i nerad. Kad su to doznali, Tojčićevi ljudi u medije su pustili informaciju da se sprema smjena Vesne Pusić s položaja predsjednice HNS-a. Pritom je sugerirano da smjenu želi Radimir Čačić, novi varaždinski župan i zagovornik koaliranja s HDZ-om. Čačić upravo formira županijsku vladu u koju je ubacio dvojicu hadezeovaca, a i u Međimurju je dogovorena koalicija HNS-HDZ. Vesna Pusić protivi se suradnji s hadezeovcima i to bi, a ne loš rezultat u Zagrebu, mogao biti uzrok napada na nju.

U utorak navečer sastaje se stranačko predsjedništvo na kojem će ona iznijeti pet točaka koje HNS treba realizirati do parlamentarnih izbora. Najvažnija je jačanje stranke u Zagrebu, a Vesna Pusić namjerava ponuditi svoj mandat. Ako predsjedništvo prihvati njezin plan, ona će voditi HNS barem do izbora, ali u suprotnom može se dogoditi da odstupi s čelne pozicije. Trenutačni odnos u predsjedništvu je u korist Vesne Pusić, ali u HNS-u traju snažni unutarnji sukobi.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika