Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Robert Bajruši

ULAZNICA ZA PREGOVORE

Sanader očekuje pomoć od prijateljice Angele Merkel

Ivo Sanader i Angela MerkelIvo Sanader i Angela Merkel "Za hrvatsku vladu ovo je najbolja vijest koja je posljednjih mjeseci došla iz Europe". Tim riječima prokomentirao je jedan visokopozicionirani član vladajuće stranke najnovije informacije o prijevremenim izborima u Njemačkoj. Njegov stav odražava opće raspoloženje u vrhu hrvatske vlade i domaće diplomacije koji je s neskrivenim zadovoljstvom popratio razvoj političkih prilika u Njemačkoj .

Ovakvo stajalište nije neosnovano: procjenjuje se da bi promjena vlasti u najjačoj europskoj državi i pobjeda Angele Merkel i njezine Kršćansko-demokratske unije poboljšala izglede da Hrvatska napokon započne pregovore o ulasku u EU. Optimizam pojačava i činjenica da su Angela Merkel i Ivo Sanader i osobno prilično bliski, a na političkom planu zastupaju gotovo identične vrijednosti. Oboje su blago konzervativni, u svojim zemljama spadaju u desni ideološki centar, a njihove su partije pripadnice Europske pučke stranke. Stoga ne iznenađuje da u vladi vjeruju kako bi uz odlazak Gerharda Schroedera i trijumf Angele Merkel, bilateralni odnosi između dvije države izgledali kao početkom 90-ih, kada je Njemačku vodio Helmuth Kohl, najzaslužniji europski političar za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Naravno da nitko unutar Sanaderove ekipe neće eksplicitno potvrditi ovakva razmišljanja, ali više relevantnih izvora potvrdilo je posljednjih dana za Nacional uvjerenje da bi Hrvatska profitirala od pobjede kršćanskih demokrata. Pritom će vlada biti oprezna i izbjegavati bilo kakvo otvoreno svrstavanje uz Angelu Merkel. Prijevremeni parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se 18. rujna i do tada će, a možda i iduće četiri godine, savezni kancelar biti socijaldemokrat Schroeder. Bilo kakvo svrstavanje HDZ-ove vlade i Sanadera uz koaliciju CDU-CSU, moglo bi dodatno ugroziti ionako zahlađene odnose s Njemačkom. To ne znači da su u vladi ravnodušni oko budućih izbornih rezultata. Nakon što je prošle nedjelje SPD izgubio izbore o pokrajini Rajna-Donja Vestfalija, sva ispitivanja javnosti govore kako Angela Merkel ima značajnu prednost pred Gerhardom Schroederom. Istina, u ovo isto vrijeme prije tri godine činilo se kako će i Stoiber pobijediti Schroedera, ali je ovaj naposljetku uspio trijumfirati. Ali za sada je Sanaderova prijateljica Angela Merkel u sasvim solidnom vodstvu.

Nekoliko uglednih hrvatskih diplomata, kao i vladin izvor, potvrdili su kako između Sanadera i Angele Merkel postoje srdačni odnosi. "Ako ona pobijedi, sasvim sigurno će doći do poboljšanja naših odnosa. Nadamo se da bi Njemačka tada mogla snažnije podržati približavanje Hrvatske prema Europskoj uniji", kazao je jedan diplomat u razgovoru za Nacional.

Da bi se probila blokada Velike Britanije i skandinavskih država, vlada želi sklopiti novo savezništvo s Njemačkom kao velikom europskom silom
Vlada se neće otvoreno svrstati uz Angelu Merkel jer u slučaju pobjede Shroedera dodatno će ugroziti ionako loše odnose s Njemačkom
Vlada smatra da je glavni krivac za loše međudržavne odnose njemački šef diplomacije Joscha Fischer i dok je on kancelar, u Zagrebu ne očekuju veće promjene

Ivo Sanader upoznao je Angelu Merkel sredinom 90-ih kada je kao zamjenik ministra vanjskih poslova i visoki dužnosnik HDZ-a sudjelovao na kongresima CDU-a i bavarskog CSU-a. Tada su hrvatsko-njemački odnosi bili na niskoj razini jer je Kohlova administracija zamjerala Franji Tuđmanu sudjelovanje u podjeli Bosne i Hercegovine. Godine 1991 Helmuth Kohl i Hans-Dietrich Genscher bili su, uz Aloisa Mocka, papu Ivana Pavla II i neke druge političare, glavni zagovornici međunarodnog priznanja Hrvatske. Njih dvojica su u nekoliko mjeseci tijekom jeseni te godine uspjeli onemogućiti Britaniju i Francusku kao glavne protivnike priznanja bivših jugoslavenskih republika i u to vrijeme u Hrvatskoj su se kafići nazivali Genscher, a na radiju se puštao hit "Danke Deutschland".

Međutim, idila je bila kratkog vijeka. Ubrzo je započeo rat u susjednoj državi i Tuđman i Šušak su se priklonili Miloševiću i drugima koji su namjeravali podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova, sjeća se kako je tada došlo do vidljivog Kohlova distanciranja od Tuđmana. Istodobno su između HDZ-a i CDU/CSU-a vladali prijateljski odnosi, no Helmuth Kohl se kao čelnik demokršćana i tu držao zatvoreno. "Kohl nije prihvaćao politiku HDZ-a prema Bosni, ali međudržavni odnosi ipak su bili dosta dobri. U velikoj mjeri, mislim da je na to utjecao prijateljski odnos između mene i Klausa Kinkela, koji mi je vjerovao", prisjeća se Granić.

Otprilike u to vrijeme Sanader je upoznao Angelu Merkel. Ona je tada u CDU-u imala nadimak "Kohlova istočna djevojčica" i bila je najvažnija konzervativna političarka s prostora nekadašnjeg DDR-a. Jedno vrijeme je bila ministrica, no usprkos bliskosti s Helmuthom Kohlom, kada je izbila financijska afera u kojoj je glavni optuženik bio bivši savezni kancelar, vrlo brzo se distancirala od njega. Iako je jedno vrijeme izgledalo kako će demokršćane preuzeti Wolfgang Schaulube, kada se doznalo da je i on znao za Kohlove nezakonite transakcije, Angela Merkel je poprilično iznenadno postala predsjednica CDU-a. Veći izgledi davani su poznatijim političarima poput Volkera Rhuea, nego razvedenoj istočnonjemačkoj protestantkinji. Makar su već tada bila česta mišljenja kako se radi o prijelaznoj fazi, Angela Merkel je i dalje na čelu CDU-a i predizborne ankete daju joj velike izglede postane prva premijerka u njemačkoj povijesti.

"Ona će predstavljati pozitivno iznenađenje", smatra bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji se nekoliko puta susreo s Angelom Merkel. "Otkako je preuzela CDU stalno se postavljalo pitanje njezine snage i karizme, odnosno je li sposobna voditi tako veliku stranku, a u budućnosti i Njemačku. Za mene nema sumnje. Angela Merkel definitivno nije Margaret Thatcher, ali budite sigurni da je riječ o istinskom lideru koji posjeduje i snagu i intelekt i razumije u kojem smjeru trebaju ići i Njemačka i Europa. U tom smislu, jako je važno da između nje i Sanadera vlada prijateljstvo, a ne samo korektan odnos. Jer, iako će između naših zemalja uvijek biti pozitivni odnosi bez obzira tko je na vlasti u Berlinu i Zagrebu, ipak je jako dobro kada su premijeri osobni prijatelji i u svakom se trenutku mogu nazvati na privatne mobitele", smatra Žužul. Postane li Angela Merkel premijerka, nagađa se da će Edmund Stoiber, još jedan Sanaderov prijatelj, dobiti neku od vodećih funkcija u vladi. Takav scenarij Hrvatskoj zasigurno ne bi škodio, smatraju Nacionalovi sugovornici.

Čak i kada je HDZ bio u oporbi, Sanader je volio isticati bliskost s Angelom Merkel i njezinim kršćanskim demokratima. Tako je na novinarskoj konferenciji održanoj 19. travnja 2002., samo dan prije Sabora HDZ-a na kojem su se on, Šeks i Glavaš definitivno obračunali s Pašalićem, podijelio kopije sporazuma koji je postigao s Angelom Merkel i Edmundom Stoiberom, čelnikom bavarskog CSU-a. Pritom je posebno istaknuo kako u sporazumu piše da njemački političari "priznaju napredak koji je HDZ postigao pod vodstvom dr. Ive Sanadera". Nekoliko mjeseci prije toga Sanader je gostovao na Konvenciji CDU-a koja se održavala u Dresdenu gdje se također susreo s Angelom Merkel. Susret nije bio predug, ali je potvrdio slične stavove dvoje političara.

Definitivna potvrda kako CDU i CSU podržavaju HDZ stigla je prije posljednjih parlamentarnih izbora. Tada su Angela Merkel i Edmund Stoiber sudjelovali u propagandnom spotu u kojem su glasači pozvani da podrže Sanadera i HDZ. Zato ne iznenađuje da je jedan od prvih inozemnih nastupa kao predsjednik hrvatske vlade, Ivo Sanader imao 9. siječnja 2004. u Berlinu na poziv Zaklade Bertlesman. Glavni sastanak imao je upravo s Angelom Merkel koja je, prema priopćenju, podržala ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Sanader je ponovno posjetio Berlin u ožujku 2004. kada se službeno sastao s kancelarom Gerhardom Schroederom, a idući dan ponovno je održao sastanak s Angelom Merkel, koja je tada otvoreno podržala njegovu reformsku politiku i poželjela brži početak pregovora s EU. Tijekom prošle godine Sanader je dva puta u Muenchenu posjetio i Edmunda Stoibera koji je također eksplicitni zagovornik početka pregovora Zagreba i Bruxellesa. Stoiber uskoro dolazi u Zagreb gdje će sa Sanaderom pregovarati o ekonomskoj suradnji svoje pokrajine i Hrvatske.

Svi diplomati i dužnosnici koje je Nacional kontaktirao proteklih dana vjeruju da će Njemačka pod drugom vladom snažnije pomoći Hrvatskoj, nego što to radi kabinet Gerharda Schroedera. Trenutno su glavni zagovornici brzog početka pregovora Slovenija i Austrija, međutim to nije dovoljno da bi se probila blokada Velike Britanije i skandinavskih država. Zato je cilj hrvatske politike sklopiti novo savezništvo s Njemačkom kao istinskom europskom silom. Nitko iz vlade ne želi kritizirati ponašanje aktualne koalicije socijaldemokrata i zelenih, ali neformalno se kao glavni krivac za loše odnose navodi Joschka Fischer. Šef njemačke diplomacije vrlo je distanciran kada je u pitanju Hrvatska i dokle god on bude vicekancelar, nitko u Zagrebu ne očekuje značajnije promjene. Jedini SPD-ovac koji je doista pomogao Hrvatskoj bio je Gunther Verhaugen, istaknuti član Europske komisije. Upravo je on krajem 2002. na konferenciji The Ecconomista održanoj u Beču Ivici Račanu sugerirao da zatraži primanje Hrvatske u Europsku uniju. Do tada je Račanova vlada oklijevala i tek je na Verhaugenovu inicijativu napravljen taj doista važan prvi korak. Dok je na vlasti u Hrvatskoj bila koalicija lijevog centra, između nje i Schroederove vlade postojali su prilično srdačni odnosi koji su stagnirali nakon pobjede HDZ-a. Nije to bilo otvoreno udaljavanje, ali Njemačka posljednjih godinu dana Hrvatsku podržava više deklarativno negoli stvarno. Kako najnovije vijesti iz kancelarije Carle Del Ponte govore da tužiteljstvo i dalje smatra kako službeni Zagreb nedovoljno aktivno traga za Antom Gotovinom, početak pregovora pod ovom floskulom može je odgađati unedogled. U takvim okolnostima nimalo ne čudi da Sanaderova ekipa traži izlaz iz aktualne situacije, makar to bilo i uvjerenje da će Hrvatsku u EU uvesti nova vlada u Berlinu.

Skeptična ljevica
"Ako i dođe do promjene vlasti, to neće značiti bitno različitu politiku nove njemačke vlade prema vašoj zemlji. Vanjska politika se ne mijenja od izbora do izbora, a pogotovo se ne formira na temelju osobnih prijateljstava", smatra Nacionalov sugovornik, član Schroederovog SPD-a, dobro upućen u odnose dviju zemalja. Prema njegovim riječima, Njemačka je i posljednjih godina podržavala Hrvatsku, ali u podršci postoji granica koja se ne prelazi. "Više od ovoga što je činila naša vlada, značilo bi ulazak u direktnu konfrontaciju s Velikom Britanijom, što ipak ne trebate očekivati. Puno je važnije da pokušate ispuniti što se traži i u tom slučaju do kraja godine razlozi koji se koriste protiv Hrvatske, mogli bi postati smiješni."

Dodaje i kako ne treba očekivati da bi Angela Merkel, kao deklarirana protivnica primanja Turske, mogla olabaviti stajalište, a zauzvrat zatražiti ulazak Hrvatske u Uniju. "To su špekulacije, a posljednjih mjeseci i u SPD-u je došlo do promjene stava oko Turske. To znači da, ako Schroeder ostane kancelar, Njemačka će i u tom slučaju biti vrlo suzdržana i ni u kojem slučaju neće lobirati u korist Turaka", smatra sugovornik Nacionala.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika