Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Rutinski hollywoodski proizvod

Dean ŠošaDean Šoša

ZA ŠAKU DINAMITA
DVD
Špageti-esej "Za šaku dinamita" Sergia Leonea jedan je od najboljih filmova 70-ih i možda najbolji film o revoluciji uopće. Poigramo li se revolucionarnim diskursom, jednostavna priča o neobičnom prijateljstvu irskog bombaša i meksičkog bandita, koji se susretnu u revolucionarnom Meksiku, u Leoneovoj je izvedbi baza za vrlo slojevitu nadgradnju - sažetu u uvodnom citatu Mao Zedongove teze o revoluciji kao "nasilnom činu". Za razliku od 95 posto društveno angažiranih redatelja koji puno žele poručiti pa onda malo toga kažu i još manje pokažu, junaci mudrog Leonea ne izgovaraju velike istine, Leone nametljivo priča priču na čijoj se pozadini ocrtava sav užas rata, politike i moći.

Giu la testa/A Fistful of Dynamite, tal. akc. film, 1971.
R: Sergio Leone
GL: Rod Steiger, James Coburn, Franco Graziosi
FILM: 4
DVD: 2

WIMBLEDON
BLITZ
DVD+VHS
Romantičnu komediju "Wimbledon" nisu pratile Bog zna kakve kritike, no riječ je o sasvim dopadljivom filmu čije vrline uvelike nadmašuju poneku manu. Talentirani redatelj Richard Loncraine, čiji je film o Winstonu Churchillu "Oluja rata" nedavno objavljen na DVD-u, sposoban je navesti nas da povjerujemo u događaje i likove te napeto iščekujemo kraj priče, iako nam je on poznat već na samom početku. Mrzitelji ljubića odbacili su "Wimbledon" kao skup najprizemnijih konvencija, no svi filmovi, pa čak i oni najavangardniji, slijede neke konvencije. Redatelj "Wimbledona" to čini sasvim pristojno, a oni kojima se učini da je priča neuvjerljiva morali bi se prisjetiti Gorana Ivaniševića i velike ljubavi Andrea Aggasija i Steffi Graf.

SUDBINA NOVOG HOLLYWOODA
Nekoć ključni filmaši snimaju filmove rijetko ili ih uopće ne snimaju, a njihove ideje eksploatiraju antitalenti

Wimbledon, brit.-fran. romant. komedija, 2004.
R: Richard Loncraine, GL: Paul Bettany, Kirsten Dunst, Sam Neill
FILM: 3
DVD: 3

TEAM AMERICA: SVJETSKA POLICIJA
VTI
DVD+VHS
Pomaknuto lutkarsko djelce tvoraca "South Parka" Treya Parkera i Matta Stonea "Team America" predstavlja unikatan primjer razorne društvene kritike u kojoj nema pošteđenih. Zbog otvorenog sprdanja s hollywoodskom ljevicom - "angažiranim" glumcima poput Tima Robbinsa i Seana Penna - neki su Parkera i Stonea neopravdano optužili za konzervatizam i potporu Bushu. Parkeru i Stoneu jednostavno nisu simpatične ni jedna ni druga strana, a da im se najviše gadi hollywoodska ljevica, sasvim je razumljivo. Demokrati, koje oni redovito na izborima podržavaju, svijetom upravljaju jednako bahato i loše kao i republikanci, samo se njihovi šefovi (Kennedy, Clinton) vještije ophode s medijima. DVD izdanje zabavno je koliko i sam film.

Team America: Wo, am. akc. komedija, 2004.
R: Trey Parker
Glasovi: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller
FILM: 3
DVD: 3

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika