Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Gazeta

Promocija nove enciklopedije

  U zagrebačkom muzeju Mimara u ponedjeljak je svečano promoviran prvi svezak Opće i nacionalne enciklopedije, zajedničkog izdavačkog projekta privatne izdavačke kuće Pro Leksis, koju vodi Antun Vujić, i Večernjeg lista. Riječ je o kapitalnom kulturnom dobru u kojem će u dvadeset knjiga koje će biti sukcesivno izdavane u sljedeće dvije godine na 6000 stranica biti predstavljeno 80.000 članaka.

  "Nakon Hrvatskog leksikona koji je nacionalna enciklopedija, kao država nismo imali opće enciklopedije. Tada je grupa izdavača zatražila da se radi opća enciklopedija, pa smo 1999. počeli s tim poslom kada smo i osnovali izdavačku kuću 'Pro Leksis'. Nakon privremenog zastoja zbog nemogućnosti financiranja skupoga projekta proračunskim sredstvima, pronašli smo način da to napravimo u suradnji s Večernjim listom, koji svima umiruje savjest. Pojavio se kapitalni nacionalni projekt u koji i medijski izdavač nešto investira", izjavio je u povodu tog značajnog kulturnog događaja voditelj projekta Antun Vujić.

  O važnosti tog projekta za Hrvatsku govorili su i glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. Josip Stipanov i Vlaho Bogišić, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Trenutačno je već završeno prvih deset knjiga iz tog projekta, a u sljedeće dvije godine bit će u cijelosti završen taj projekt na kojem hrvatski leksikografi rade posljednjih pet godina.      

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika