Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Gazeta

 Neven Ljubičić, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

  U Nacionalu broj 497 od 24. svibnja 2005. u članku pod nazivom "Lov na zagrebačke ljekarne" objavljena je informacija prema kojoj je navodno Zakon o ljekarništvu formalno na doradi još od sredine veljače 2005.
  U istom članku na stranici 29 objavljena je preslika članaka 1. i 1a Zakona o ljekarništvu s naznakom da se radi o Radnom materijalu od 14. veljače 2005. te stranica 24 istoga radnoga materijala s prijelaznim i završnim odredbama.
  Sukladno odredbi članka 40. Zakona o medijima ("Narodne novine" broj 59/04) molim da u vašem listu objavite ispravak netočnih informacija objavljenih u navedenom članku.
  Nacrt zakonskoga prijedloga o ljekarništvu o kojem je riječ o spomenutom članku nije izradilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nego Hrvatska ljekarnička komora te je stoga netočna informacija da je važeći Zakon o ljekarništvu iz 2003. formalno na doradi još od sredine veljače 2005. Pri tome treba posebno naglasiti da je Ustavom Republike Hrvatske taksativno određeno tko ima pravo predlagati zakone, a sukladno tim odredbama strukovne organizacije, pa tako ni Hrvatska ljekarnička komora, nisu ovlaštene podnositi zakonske prijedloge Hrvatskom saboru.
  Točna je informacija da izmjene i dopune važećeg Zakona o ljekarništvu "Narodne novine" broj 121/03) nisu u postupku izrade pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

  Hrvatska ljekarnička komora

  U svezi napisa u tjedniku Nacional od 24. svibnja 2005. pod naslovom "Lov na zagrebačke ljekarne" dostavljamo vam naše očitovanje i molim da ga objavite u sljedećem broju tjednika.
  Izmjenama Zakona o ljekarništvu željeli smo uvesti reda u sadašnje nesređeno stanje u ljekarništvu, a prema uzoru na ljekarništvu u europskim zemljama. Prema predloženim odredbama zakona ljekarnu bi mogao osnovati samo magistar farmacije i mogao bi imati samo jednu ljekarnu, a regulirano je nasljeđivanje i prodaja ljekarne. Lanci ljekarni se ne bi mogli povećavati. Kako je privatizacija u ljekarništvu već počela, potrebno je do kraja je provesti na način da županijske ljekarničke ustanove svoje ljekarne daju u zakup magistrima farmacije koji rade u tim ljekarnama najmanje godinu dana.
  Opasnost za opstanak hrvatskog ljekarništva je preuzimanje velikih ljekarničkih lanaca od strane veledrogerija i stranih farmaceutskih firmi. Želimo da hrvatsko ljekarništvo ostane u vlasništvu hrvatskih magistara farmacije. Cilj postojanja ljekarni nije prvenstveno ostvarivanje dobiti nego pružanje zdravstvene zaštite građanstvu. Za postizanje tih ciljeva potrebna su ulaganja u stalno stručno obrazovanje, u modernizaciju opreme, u održavanje prostora ljekarne kako bi bio funkcionalan za obavljanje djelatnosti. Hrvatska ljekarnička komora, kao predstavnik ljekarničke djelatnosti, zalaže se za etički a ne profitabilni model ljekarništva. Ljekarništvo trebaju voditi magistri farmacije koji su za to i školovani, ako nam je u interesu zaštita zdravlja i ispravno liječenje bolesti naših građana. U postojećem Zakonu o ljekarništvu kao i u prijedlogu izmjena zakona predložene su i druge odredbe koje štite struku, a našim korisnicima omogućavaju bolju uslugu i zdravstvenu zaštitu. Čini se da je pitanje vlasništva ljekarne najvažnija odredba Zakona, ali ne radi unapređivanja struke nego zbog osobnih interesa. Naš prijedlog izmjena Zakona o ljekarništvu upućen je u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i nisu nam poznate daljnje aktivnosti Ministarstva vezane za donošenje konačnog prijedloga zakona koji bi išao u Sabor na usvajanje.
Glavna tajnica HLJK
Katica Vugrinčić Tomičić, mr. pharm.
v.d. predsjednika HLJK
Mate Portolan, mr. pharm.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika