Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Gazeta

Milijarda dolara štete zbog nestanka struje

 Gradska uprava Moskve započela je istragu kako bi ustanovila razmjere štete nestanka struje u ruskom glavnom gradu 25. svibnja. Gotovo cijela Moskva, sva južna moskovska predgrađa te dvije oblasti južno od Moskve ostali su bez struje kada je zbog prevelike potrošnje iz sustava napajanja grada ispala centrala Čagino. Grad je u tom trenutku stao. Prestale su raditi tvornice, uredi, neke bolnice su ostale bez struje, a 43 kompozicije podzemne željeznice ostale su blokirane u tunelima, pa je satima trajalo izvlačenje 30.000 putnika iz podzemlja. Struja je nekim dijelovima Moskve vraćena nakon desetak sati, a drugdje je do ponovnog dolaska struje trebalo čekati i 24 sata.

  Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov procijenio da se štete penju na milijardu dolara. Možda je najveća pojedinačna šteta napravljena jednoj moskovskoj naftnoj rafineriji, jer je struje nestalo u vrlo osjetljivom trenutku proizvodnje, pa je trebalo nekoliko dana da proizvodnja bude obnovljena. Lužkov je za tu štetu optužio središnju rusku državnu korporaciju za proizvodnju i distribuciju struje EUS, tvrdeći da su njene šefove iz Moskve već dulje vrijeme upozoravali kako je sustav proizvodnje i distribucije električne energije u Moskvi i okolici zastario. Šef EUS-a Anatolij Čubais, bivši prvi savjetnik nekadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, bio je na višesatnom ispitivanju na policiji. Neki stručnjaci tvrde da je do pada elektroenergetskog sustava došlo zbog velikog porasta potrošnje u Moskvi zbog sve većeg životnog standarda tamošnjih stanovnika. U Moskvi ima sve više uređaja za klimatizaciju koji troše mnogo energije. A 25. svibanj bio je u Moskvi ekstremno topao dan.

Vezane vijesti

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika