Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Gazeta

Blair namjerava temeljito renovirati rezidenciju

 Britanski premijer Tony Blair namjerava temeljito renovirati svoju premijersku rezidenciju u londonskom Downing Street-u broj 10, gdje se stan i ured britanskog premijera nalaze već stoljećima. Riječ je o lijepoj, staroj, ali i jako staromodnoj kući u središtu Londona, koja je postala potpuno neadekvatna za potrebe rezidencije i ureda suvremenog premijera velike svjetske sile, osobito u sigurnosnom smislu. Blair se na renoviranje odlučio zbog skandala do kojeg je došlo 2003., kad mu je u posjet došao američki predsjednik George W. Bush, a Bushovi savjetnici za sigurnost su ustanovili da je rezidencija toliko nesigurna da su željeli zabraniti Bushu da se tamo vidi s Blairom. I sam Blair često se žali na prilike u rezidenciji gdje se, zbog loše kanalizacije, za toplih dana osjećaju neugodni mirisi i gdje nema dovoljno prostora za rad njegovih pomoćnika, pa su česti sporovi oko toga tko će i kada zauzimati veće sobe za sastanke.

  Britanski stručnjaci za sigurnost slažu se s ocjenom da je rezidencija krajnje ranjiva s obzirom na moguće terorističke akcije. Služba zaštite rezidencije, stoga, svojim ljudima ne dopušta ulazak u neke prostorije rezidencije, koje su izložene ulici, jer bi od tamo mogao doći napad raketom ili minobacačem, što se jednom i dogodilo. Blair je naredio da se napravi Projekt George, koji je dobio ime prema američkom predsjedniku, za renoviranje zgrada premijerske rezidencije ali i još dviju zgrada u Downing Street-u gdje stanuje ministar financija i jedna susjedna vladina zgrada. Prema tom projektu, neki premijerski uredi preselili bi se u tu susjednu zgradu, koja je s rezidencijom povezana podzemnim hodnikom, a sagradilo bi se i jedno dodatno krilo te podzemna garaža i podzemni ulaz iz obližnjeg Parka St. James za opskrbu. Cijeli projekt stajao bi 30 milijuna funti, u njegovu realizaciju ušlo bi se 2007., a trajala bi dvije godine koje bi premijer morao provesti na nekom drugom mjestu. Jedini problem je to što se očekuje da Blair svoje mjesto prepusti svojem ministru financija Gordonu Brownu, pa bi on trebao reći da li želi prvi dio svojeg premijerskog mandata započeti stanujući negdje drugdje.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika