Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

 

 Iskusna američka novinarka Judy Keen, koja za američki dnevni list USA Today već osam godina izvještava iz Bijele kuće, odlučila je sastaviti mali rječnik fraza američkog predsjednika Georgea W. Busha kako bi njeni mlađi, neiskusniji kolege, ali i šira javnost znali što Bush zapravo misli kada takvu frazu kaže odgovarajući na novinarsko pitanje na redovitim mjesečnim konferencijama za tisak u Bijeloj kući ili tijekom drugih susreta s novinarima. Ona je zamijetila da Bush na neka novinarska pitanja uvijek odgovara sličnim frazama, pa je zamolila bivšeg Bushova predstavnika za tisak Arija Fleischera da joj pomogne u sastavljanju rječnika.

  Ustanovila je da Bush vrlo često, nakon što mu novinar postavi pitanje, kaže: "Zahvaljujem na tom pitanju." Fleischer joj je objasnio da to kaže obično kada ga neko pitanje iznenadi, pa treba nekoliko dodatnih trenutaka da smisli što će odgovoriti. Kada kaže: "Mi na toj stvari napredujemo", to znači da problem o kojem ga je novinar pitao nije ni blizu rješenja, a kada kaže: "Mi ćemo na tom pitanju dalje raditi s Kongresom (ili Demokratskom strankom, Rusijom, kineskom vladom ili nešto slično)", to znači da se uvelike spori s njima oko nečega. Kada kaže: "Ja ću se uskoro o tom pitanju obratiti američkom narodu", to znači da je u rješavanju tog pitanja doživio neuspjeh, pa sada traži način kako da to ljudima objasni.

  Ona tvrdi da Bush ne voli konferencije za tisak, ali ih mora držati, a to se vidi po izrazu njegova lica i tonu te ponavljanju fraze: "Hvala što ste mi dali priliku da se ovdje nađem kako bih vas pozdravio" na početku ili na kraju konferencija. Svoje nezadovoljstvo što mora komunicirati s novinarima često iskazuje i sasvim otvoreno, pa je prilikom jednog odlaska na odmor na svoj ranč u Crawfordu u Teksasu rekao: "Baš se veselim što vas tamo neću morati gledati."

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika