Objavljeno u Nacionalu br. 498, 2005-05-31

Autor: Dean Sinovčić

KRAJ ZVJEZDANE SAGE

Tragedija Dartha Vadera

.

George Lucas na setuGeorge Lucas na setu Svjetskom premijerom filma "Ratovi zvijezda ? Epizoda 3: Osveta Sitha" što je održana na filmskom festivalu u Cannesu završena je najpoznatija šestodijelna filmska saga koja je započela 1977. Nakon što je 1983. filmom "Povratak Jedija" završena prva trilogija "Ratova zvijezda" redatelj George Lucas odlučio je napraviti još jednu trilogiju koja je zapravo uvod u trilogiju koja je počela prije 28 godina. Tako je 1999. snimljena prva epizoda "Ratova zvijezda" nazvana "Fantomska prijetnja", 2002. druga epizoda "Klonovi napadaju", a "Osveta Sitha" prikazuje ključan trenutak za cijelu sagu - razlog i način na koji je stvoren Darth Vader. "Osveta Sitha" komercijalno je već sada vrlo uspješan film, u Americi je zaradio više od 200 milijuna dolara, što i ne začuđuje ako se zna koliko milijuna sljedbenika ova saga ima u cijelome svijetu.

Tim povodom u Cannes su došle najveće zvijezde filma, redatelj i scenarist George Lucas, Hayden Christensen, koji glumi mladog Anakina Skywalkera koji se postupno pretvara u Dartha Vadera, Natalie Portman kao njegova supruga Padme, Samuel L. Jackson koji glumi jednog od jedija Macea Windua te Ian McDiarmid koji glumi kancelara Palpatinea koji će presudno utjecati na Anakina Skywalkera pri njegovu prelasku na tamnu stranu. Maloj grupi novinara omogućeno je da razgovaraju sa svakim od njih pojedinačno, s među njima se našla i Nacionalova ekipa. Bila je to prilika da u prvom redu George Lucas sumira trideset godina svog angažmana na projektu "Ratova zvijezda". Na početku nam je objasnio što je stvarni početak priče, film iz 1977. ili onaj iz 1999.

"Početak priče nastao je prije 30 godina kratkim opisom svakog lika, tko su oni, kako su se našli tamo i tako dalje. Opisao sam i okruženje, imperij i tome slično. Iskreno, nikada nisam očekivao da će početak priče ikada biti pretvoren u film. Kad bih danas govorio u postocima, 'Epizoda 1' sadrži 20 posto početka priče, kao i 'Epizoda 2', a 'Epizoda 3' sadrži 60 posto početka priče. Znači, 'Epizoda 3: Osveta Sitha' je priča, a prve dvije epizode 'Ratova zvijezda' uvod su u priču", odmah je objasnio Lucas.

Vraćajući se skoro 30 godina unatrag, Lucas se prisjetio kakve su mu tada bile namjere, pri čemu je priznao kako nikada nije očekivao da će se snimiti više od jednih "Ratova zvijezda". "Uvijek sam mislio da će serijal početi s 'Epizodom 4', zapravo mislio sam da će biti snimljena samo 'Epizoda 4', film iz 1977. No stvar je rasla, pa je saga nastala sasvim slučajno. Shvatio sam da ne mogu sve staviti u jedan film i da nemamo novca za jedan veliki film, pa smo ga podijelili u tri dijela." Cilj i svrha filma bili su lik i djelo Dartha Vadera, on je bio osnova Lucasove priče, osoba s maskom i čudnim glasom, oličenje zla. "Originalna koncepcija filma bila je prikazati tragediju Dartha Vadera. Sjetite se četvrte epizode gdje je Darth Vader monstruozno stvorenje za koje kasnije shvaćate da je otac našeg heroja, a na kraju otac postane heroj jer ubija negativca inspiriran vlastitim sinom. To je pretvaranje negativca u heroja, čime pokazujemo koliko je on tragična figura. Kreirao sam ikonu zla. S ove prve tri epizode prikazali smo sudbinu Dartha Vadera još tragičnijom i ta se tragedija u cjelokupnu sagu sada još bolje uklapa. Jasno je da je priča bazirana na mitološkim motivima, a ja sam psihološka razmišljanja o likovima predstavio u novom obliku. Kroz sagu sam govorio o raznim temama, o važnosti prijateljstva, o dobru i zlu, o tome kako je demokracija krhka i vrlo se lako slama", rekao je Lucas.

Ne začuđuje što Lucas serijal "Ratova zvijezda" nije temeljio na nekoj jednostavnoj ideji ili dosjetki jer je riječ o osobi kakva se rijetko susreće u Hollywoodu. Potvrdila nam je to i Natalie Portman. "George Lucas je jedna od najpametnijih osoba koje sam ikada upoznala. On zna sve o svemu, o znanosti, politici, književnosti, umjetnosti, satima možete razgovarati s njime o bilo kojoj od tih tema. Ne mogu reći da sam ga upoznala u potpunosti, ali onog trenutka kada sam ga vidjela, upoznala njegovu djecu, shvatila sam da je divan otac. On je odlučio živjeti izvan hollywoodskoga glamura tako da su njegova djeca sasvim obične osobe. Upoznala sam djecu mnogih poznatih osoba, ali Lucasova djeca su drukčija od njih jer nisu u središtu Hollywooda. Lucas je na snimanju 'Ratova zvijezda' svakodnevno odijevao traperice i tenisice i bio je spreman razgovarati sa svakim tko je imao nekih pitanja o filmu", ushićeno je o Lucasu pričala Portman. Ništa čudno, s obzirom na to da je Lucas prije devet godina odredio da će Padme glumiti tada 14-godišnja Natalie Portman. "Nisam znala što da očekujem od filma. Imala sam 14 godina kada sam potpisala ugovor za ulogu u trilogiji, a uskoro ću imati 24 godine. Nikada prije 'Ratova zvijezda' nisam glumila u akcijskom filmu, niti ispred plavog platna, to je sve bilo mnogo izazovnije nego što sam očekivala. Mislila sam da ću više trčati i skakati, ali ispred plavog platna moraš stalno zamišljati ono što te okružuje. Na snimanjima ostalih filmova morala sam se samo brinuti o vlastitoj glumi i o onome što se događa u meni."

Plavo platno se upotrebljava pri primjeni modernih tehnologija snimanja filma, kada glumci glume sami pred pravim platnom, a na to se poslije kompjuterski dodaju razni likovi, svemirski brodovi i drugo. Lucas je odmah usporedio ondašnja i sadašnja vremena i tehničke razlike u nastanku dviju trilogija: "Kada smo prije 25 godina snimali trilogiju, prikazali smo maksimalni tehnološki napredak, izmišljali smo nove stvari. Stvarali smo svemirske brodove, lutke koje su izgledale kao živa bića, snježni planet, pustinjski planet, scene borbi. Kada smo završili sa snimanjem 'Povratka Jedija', nisam imao nikakve želje snimati prva tri dijela. Uostalom, trebalo je čekati na razvoj digitalne tehnologije da bi se mogle snimiti prve tri epizode. Prije 25 godina nisam mogao snimiti putovanje u središte svemira, što sam sada mogao."

Zbog snimanja scena pred plavim platnom, i ostali glumci su jedva čekali konačnu verziju filma, što nam je potvrdio i Hayden Christensen: "Snimanje mi je donijelo originalno iskustvo. Snimali smo ispred plave pozadine, nismo znali što nas okružuje. Nešto od toga pokazali su nam na crtežima, što nam je donosilo nova iznenađenja. Primjerice, bilo mi je neobično glumiti pred Yodom koji nije postojao dok ga nisu kompjuterski ubacili." Samuel L. Jackson najjednostavnije je objasnio način snimanja filma: "Moja mašta je velika, ali osjećaj za realnost Georga Lucasa nadilazi moju maštu."

Ključni trenutak filma, ali i cijele sage, prelazak je Anakina Skywalkera na mračnu stranu i njegovo pretvaranje u Dartha Vadera. Jedan od razloga njegova prelaska na mračnu stranu jest ljubav prema Padme, odnosno tvrdnja kancelara Palpatinea kako će Padme preživjeti porod ako Anakin Skywalker prijeđe na mračnu stranu. "Ako se prelazak iz dobrog u zlo mora dogoditi, onda je ljubav najbolji povod za to. Ljubav nas tjera da radimo nevjerojatne stvari. Sve to ima korijene u grčkoj mitologiji. Moj lik kao da je iz neke Shakespeareove tragedije. Na taj način sam i prišao svom liku. Darth Vader je tužan lik, osjećam žaljenje prema njemu", kaže Christensen, mladi glumac čije prezime otkriva njegovo skandinavsko podrijetlo. On sam je rekao: "Moje prezime je dansko, dolazi s očeve strane obitelji. Međutim, ja sam švedsko-dansko-talijanska mješavina. Pradjed s očeve strane bio je Danac, ali nikada nisam bio u Danskoj."

Za razliku od Christensena, Lucas je ovom sagom želio nešto više, htio je pokazati, kako kaže, "kako se demokracija može pretvoriti u diktaturu". "Na kraju nam se činilo da prikazujemo događaje u Njemačkoj, ali sve je počelo sjećanjem na Cezara. Ključna rečenica filma je 'evo kako demokracija završava uz pljesak'. Vjerujem u demokraciju, ali mislim da je ona vrlo osjetljiva. Ako predstavnici vlasti prvo misle na vlastite interese, a ne rade za interese naroda, onda će se sve ubrzo pretvoriti u tiraniju. Primjerice, zašto je u Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata i dolaska demokracije sve vrlo brzo završilo u rukama tiranina Hitlera?" kaže Lucas, a Ian McDiarmid dodaje kako je i Slobodan Milošević dobar primjer za ovaj film.

Kad se govori o demokraciji, bilo je neizbježno pitati Lucasa o Georgeu W. Bushu i ratu u Iraku, na što je odgovorio: "Odrastao sam u 60-ima, tijekom rata u Vijetnama. Tužno je da ljudi ponavljaju stare pogreške, a nevjerojatno je glupo da ih ponavljaju tako brzo. Ne vidim velike razlike između rata u Vijetnamu i rata u Iraku. Vidjet ćemo tko će biti sljedeći predsjednik Amerike. Ako to ponovno bude republikanac, odselit ću se u Australiju."

Da bi se pretvorio u Dartha Vadera, Christensen je morao poraditi na svom tjelesnom izgledu. "Morao sam se udebljati 12 kilograma za ulogu, i to tako što sam jeo sve što mi je došlo pod ruku i razne proteinske dodatke, te vježbajući dva puta dnevno tri mjeseca koliko su trajale pripreme za snimanje. Tako sam dobio izgled odraslog muškarca, što mi je dalo dodatno samopouzdanje na snimanju filma. Na nesreću, nakon što je snimanje filma završilo, vrlo sam brzo izgubio kilograme." Jačanje tijela bio je ugodan dio posla za Christensena, ali je stvaranje Dartha Vadera, čovjeka bez nogu i pod maskom, bilo vrlo neugodno. "U trenutku kada postajem Darth Vader, bez nogu i izranjavan, pomogla je protetika. Nije mi bilo svejedno kada sam se takav ugledao u ogledalu. Svaki centimetar mog novog tijela bio je lijepljen na mene, dio po dio. Nekako sam izdržao kada su sve to lijepili na mene, ali skidanje protetike s mog tijela nije bilo ugodno." Christensen je želio zadržati plašt ili uniformu Dartha Vadera kao uspomenu na trilogiju, ali mu to nisu dopustili jer će oni biti izloženi u budućem muzeju "Ratova zvijezda".

I dok su mlađi glumci s respektom pričali o "Ratovima zvijezda" i snimanju posljednje epizode, Samuel L. Jackson se cijelo vrijeme šalio. "Priča 'Epizode 3' uzbudljivija je od prvih dviju epizoda, ozbiljnija je i mračnija. U takvom filmu imao sam priliku izgledati poput Errola Flynna koji laserskim mačem rješava probleme. Trebalo mi je dva tjedna da naučim rukovati oružjem. Jedan od tih mačeva zadržao sam za privatnu kolekciju. Ako me moja supruga naljuti, mogao bih ga uključiti", kaže Jackson koji glumi Macea Windua, jedija za kojeg su svi znali da će biti ubijen u ovoj epizodi jer takvog lika nema u Epizodi 4. "Ako znate što se događa u 'Ratovima zvijezda', ako se sjetite početka 'Epizode 4' i znate da su ostala samo četiri jedija, onda je jasno da moj lik umire u 'Epizodi 3'. Znao sam to od početka snimanja i zato sam Georgeu Lucasu rekao da mi ispuni samo jednu želju ? ne želim umrijeti u snu."

Šestodijelna saga je sada gotova i Lucas kaže kako se osjeća oslobođenim i sretnim što je sve završilo dobro. Međutim, već su krenule glasine kako bi Lucas mogao snimiti još tri epizode, što je on odmah demantirao. "Priča je zapravo tragedija Dartha Vadera i s trenutkom njegove smrti saga je okončana. Nisam napisao više ni jednu priču. Kada bih i odlučio pisati novi nastavak, ne bih znao odakle početi niti znam kako bi priča izgledala. A ako bih to za desetak godina i pokušao, imao bih 72 godine, Harrison Ford bi imao 75 i sve bi izgledalo kao komedija", zaključio je Lucas.

Vezane vijesti

George Michael snimio pjesmu za prinčevo vjenčanje

George Michael snimio pjesmu za prinčevo vjenčanje

Britanski pjevač George Michael, u posljednje vrijeme poznatiji po aferama sa zakonom nakon vožnje pod djelovanjem opijata, snimio je pjesmu za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika