07.06.2005. / 11:11

Autor: Mislav Šimatović

AUSTRIJSKA TAJNA OPERACIJA

Riskantna Nemšićeva igra oko srpskog GSM-a

Vodeći austrijski GSM operater Mobilkom napravio je veliki korak u kupnji srbijanskog Mobtela: kupivši Karićevu tvrtku, Austrijanci su dobili i pravo prvokupa državnog udjela, čiju će visinu utvrditi arbitražni sud u Zurichu

 Kad je grupa austrijskih investitora na čelu s milijarderom Martinom Schlaffom 15. svibnja u bečkom hotelu Hilton Plaza sa srpskim tajkunom Bogoljubom Karićem potpisala ugovor o kupnji Karićeve tvrtke BK Trade, bilo je jasno da je vodeći austrijski operater mobilne telefonije Mobilkom Austria napravio velik korak u preuzimanju srpskog GSM operatera Mobtela. Time je pokrenuta realizacija plana Martina Schlaffa prema kojem će njegova grupa udjel u Mobtelu otkupiti od Karića, dok će državni dio kupiti Mobilkom Austrija, tvrtka kći Telekom Austrije i vlasnik zagrebačkog VIPneta. Vrijednost cijele transakcije procjenjuje se na 800 milijuna eura. Direktor Moibilkoma, Sarajlija Boris Nemšić, tako se, nakon nedavne akvizicije bugarskog MobilTela, još jednom pokazao ključnim čovjekom Mobilkoma za trgovanje s tvrtkama u neriješenim vlasničkim odnosima, proizišlima iz mutnih privatizacijskih transakcija 90-ih.

  Srpske vlasti tek se spremaju izraditi model po kojem bi vlada prodala državni udjel u Mobtelu, za koji tvrde da je u većinskom državnom vlasništvu. Arbitraža oko vlasničkih udjela u Mobtelu na trgovačkom sudu u Zurichu traje već nekoliko godina – Karić, odnosno njegova kompanija BK Trade registrirana u Rusiji, polaže pravo na 51 posto dionica, dok srbijanska vlada tvrdi da barem 58 posto dionica pripada državnom poduzeću PTT. No zbog velikog interesa europskih telekomunikacijskih kompanija za Mobtel, koji ima dva milijuna korisnika i 50 posto srbijanskog tržišta, Austrijanci nemaju vremena čekati okončanje arbitražnog spora. Kako bi preduhitrili konkurenciju i stekli bolju startnu poziciju na budućem natječaju za državni udjel, Austrijanci su se poslužili lukavim modelom kupnje koji se već pokazao uspješnim u Bugarskoj. Konzorcij koji predvodi Martin Schlaff 2002., zajedno s austrijskom bankom Bawag, kupio je bugarski MobilTel, a dvije godine poslije prodao ga je za dvostruko veću cijenu austrijskom Mobilkomu. Transakcija je završena prošli tjedan, a MobilTel je procijenjen na 1,6 milijardi eura. U vrijeme kada su ga kupili, isto kao u slučaju Mobtela, vlasnički odnosi nisu bili jasni.

  Kako piše austrijski tjednik Format, daljnji koraci Mobilkomova pohoda u Srbiji čvrsto su zacrtani. Čim Mobilkom Austria kupi državni udjel, Schlaff i partneri pokrenut će spor o imovinskim odnosima. Zatim će Mobilkom od Schlaffa u prvom koraku steći većinu u Mobtelu, da bi u drugom koraku postala njegovim stopostotnim vlasnikom. Ako se obistini takav scenarij, Mobilkom će se domoći najvažnijeg polazišta za pohod na istok, što je zacrtani strateški plan te kompanije. Za to će biti najzaslužniji Boris Nemšić, prekaljeni stručnjak za telekomunikacije i dobar poznavatelj poslovnih prilika na Balkanu.

  Nemšić je rođen u Sarajevu, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Nakon Olimpijade 1984., gdje je bio angažiran na izgradnji telekomunikacijske infrastrukture, upisao je poslijediplomski studij u Beču i tada započeo uspješnu austrijsku karijeru. U Mobilkom Austriju došao je 1997. kao direktor odjela za planiranje mreže, a u samo godinu dana izgradio je mrežu koja je udvostručila broj korisnika na 1,3 milijuna. Najveće zasluge u Mobilkomu stekao je kao prvi direktor VIPneta, s kojim je Hrtvatskom telekomu u kratkom razdoblju oteo polovicu tržišta mobilne telefonije, a od tvrtke je napravio najveću kompaniju Telekom Austrije izvan matične zemlje. Primjerice, njihov paralelni dolazak u Sloveniju nije rezultirao željenim učinkom. Ondje trenutačno imaju 365 tisuća korisnika, čime pokrivaju samo 23 posto tržišta. Kad je povučen iz Zagreba, postavljen je za čelnog čovjeka Mobilkoma.

  Telekom Austria danas ima ambiciju širiti se na istočnu Europu, a Nemšiću je u ostvarenju tog plana namijenjena glavna uloga. Da je tako, pokazalo je Nemšićevo unapređenje potkraj prošle godine. Suprotno pričama da će biti smijenjen s čela Mobilkoma, Nemšiću, ne samo da je produljen mandat, nego je imenovan potpredsjednikom cijele Telekom Austrije, koja je još uvijek u 30-postotnom državnom vlasništvu.

  Nema sumnje da će Martin Schlaff i ovaj delikatni posao, koji je u Srbiji obavio za Mobilkom Austriju, dobro naplatiti. Istina, ne tako dobro kao kad je udjele bugarskog MobilTela, koje je njegova grupa preuzela od Rusa Mihaila Černoja, prodala Mobilkomu s dobitkom većim od 800 milijuna eura.

  "Stekli smo između 42 i 51 posto udjela u Mobtelu", izjavio je Martin Schlaff austrijskim novinarima nakon sastanka s Karićem. Procjenjuje se da je Schlaff za taj deal ponudio Kariću između 350 i 400 milijuna eura, ovaj put uz financijsku pomoć Citigroupa. Kompletna cijena bit će plaćena nakon završetka arbitražnog procesa, kada sud utvrdi koliki je stvarni Karićev udjel u Mobtelu.

  Za ovakav model širenja Mobilkoma na istok Nemšić se pokazao pravim čovjekom, čija će pozicija unutar Telekom Austrije sasvim sigurno još ojačati. Kako tvrtka Telekom Austria, u okviru koje posluje Mobilkom, kotira na burzi, za nju vrijede stroža pravila poslovanja nego za privatne investitore. Jednostavno se nisu mogli upustiti u kupnju tvrtke u kojoj se ne zna pravi odnos vlasništva. Osim toga, Mobilkom nije htio imati posla s tajkunom Bogoljubom Karićem, koji je svoje poslovno carstvo stekao u doba vladavine Slobodana Miloševića. To nije skrivao ni šef Mobilkoma Boris Nemšić. A ni srpska vlada ne želi jednu od najsnažnijih kompanija u državi prodavati privatnim ulagačima kojima telekomunikacije nisu primarni biznis, poput Schlaffa, jer želi izbjeći optužbe za netransparentno poslovanje.

  Osim toga, ovim potezom Mobilkom je praktički izbacio konkurenciju u utrci za kupnju Mobtela, a prema nekim tumačenjima Austrijanci su nadmudrili srbijansku stranu. Uzajamno pravo prvokupa za Mobtel, koje su sporazumno imale država i Karić, sada je zaobiđeno, jer Schlaff od Karića nije kupio udjele u Mobtelu nego čitavu, u Moskvi registriranu, tvrtku BK Trade, koja je vlasnik dionica Mobtela.

  Iako uznemirena ovakvim razvojem događaja, srbijanska vlada ne odustaje od javnog natječaja prilikom prodaje svog udjela u Mobtelu. "Vlada Srbije jedinstvena je u stavu da se Mobtel neće prodavati direktnom pogodbom, pa ni Austrijancima ako su stvarno kupili BK Trade. Svatko tko želi većinsko vlasništvo morat će pričekati javni natječaj, a do njega će doći kad se utvrde točni vlasnički odnosi", rekao je u razgovoru za beogradski tabloid Blic Mlađan Dinkić, ministar financija u srpskoj vladi. Dinkić je dodao da arbitražni postupak može završiti i tako da se utvrdi da država u Mobtelu ima 75 ili čak 100 posto vlasništva.

  Kako su Austrijanci, potpisujući ugovor za kupnju Karićeva BK Tradea, kalkulirali s udjelom od 42 do 51 posto, ispada da su se upustili u velik rizik. Njihova računica pokazat će se pogrešnom ako trgovački sud u Zurichu utvrdi točnost indicija koje su se pojavljivale u srbijanskim medijima. Spominjalo se da je prikazani uvoz opreme koji se vodi kao Karićevo ulaganje u Mobtel napuhan, da je Karić kapital iz Mobtela izvlačio kreditima s velikim kamatama koje je odobravala banka u njegovu vlasništvu, te da je knjigovodstvenim prikazivanjem poslovnih rezultata i isisavanjem tekućih prihoda kroz povezane kompanije državi uskratio dividende. "Odluka međunarodne arbitraže trebala bi uz pitanje vlasničkih odnosa u Mobtelu riješiti i pitanje naknade štete za izgubljenu dobit za čitavo poslovanje kompanije. U 10 godina poslovanja vodećeg operatera mobilne telefonije u Srbiji, država, odnosno PTT Srbija kao vlasnik 49 posto dionica, nije dobila ni dinara profita", napisao je jedan srbijanski analitičar.

  "Država svoj većinski udjel u Mobtelu može prodati samo na javnom natječaju, na kojem mogu konkurirati svi, i oni koji kupe Karićev udjel i oni koji ga nisu kupili. Ruska Alfa grupa odustala je od kupnje Mobtela kad je shvatila da kupuje manjinski udjel te da se na natječaju može pojaviti netko drugi tko će ponuditi bolju cijenu i onda otkupiti Alfin udjel po nižoj cijeni. Dakle, Austrijanci su ušli u velik rizik, što je njihovo pravo", rekao je Mlađan Dinkić za beogradski radio B92.

  Ipak, postavlja se pitanje, ako i bude javnog natječaja, tko će se na njega javiti u situaciji kad jedan investitor već posjeduje barem kontrolni paket. Vrlo je vjerojatno da će se na javni natječaj za državni udjel u Mobtelu, koji će biti raspisan nakon okončanja arbitražnog spora u Zurichu, javiti samo Mobilkom Austria, koja je već potvrdila namjeru za preuzimanje srbijanskog GSM operatera. Neki austrijski analitičari procjenjuju da će srpska vlada zbog nedostatka konkurencije na natječaju biti uskraćena za 100 do 200 milijuna eura. Samo tri dana nakon što su Karić i Schlaff u Beču sklopili ugovor, u Beograd su na sastanak s potpredsjednikom srbijanske vlade Velimirom Ilićem zajedno stigli čelnik Mobilkoma Boris Nemšić, Martin Schlaff i potpredsjednik austrijske vlade Hubert Gorbach, koji je izrazio i službenu podršku austrijskom operateru u namjeri preuzimanja Mobtela.

  U cijeloj priči oko prodaje Mobtela srbijanske vlasti zabrinjava još jedna nepoznanica – što će Karić učiniti s oko 400 milijuna eura, koliko će dobiti prodajom svog dijela. Sukladno prošlogodišnjim najavama iz BK grupe, može se očekivati da će taj novac uložiti u širenje poslovanja u regiji. Jedna od opcija je i Hrvatska, gdje Karić namjerava graditi poslovne prostore i golf terene. No sadašnja srbijanska politička elita pribojava se Karićeva jačeg političkog angažmana. Bogoljub Karić, Srbin s Kosova, jedan je od najbogatijih ljudi u Srbiji i jedan od tajkuna koji je bogatstvo stekao u uvjetima Miloševićeve vladavine. Nakon svrgavanja Miloševića bilo je nekoliko neuspjelih pokušaja da se sankcionira Karićevo naglo bogaćenje. No on je postao toliko moćan da je za vlast praktički nedodirljiv. Prošle je godine na predsjedničkim izborima u Srbiji izazvao pravu pomutnju osvojivši 19 posto glasova, umalo se plasirao u drugi krug. Možda će politički uzlet pokušati još jednom na nekim od sljedećih izbora. Tada bi u kampanji osim podrške vlastite BK televizije imao i oko 400 milijuna eura, koje bi dobio od prodaje BK Tradea.


  Mobilkom je do prošlog tjedna imao oko 5 milijuna korisnika u četiri zemlje - Austriji, Lihteneštajnu, Sloveniji i Hrvatskoj. U Sloveniji s oko 365 tisuća korisnika Austrijanci pokrivaju samo 23 posto tržišta. U Hrvatskoj imaju više od 1,3 milijuna korisnika i gotovo polovicu tržišta. Kupnjom MobilTela u Bugarskoj Mobilkom je dobio više od 3 milijuna korisnika uz tržišni udjel od 64 posto. Eventualnom kupnjom srbijanskog Mobtela, Austrijanci bi broj korisnika svojih mobilnih mreža povećali na 10 milijuna, a dobili bi i odskočnu dasku za daljnji pohod na istok.

Vezane vijesti

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 19,5 milijuna kuna

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 19,5 milijuna kuna

Ericsson Nikola Tesla ugovorio je nove izvozne poslove ukupne vrijednosti više od 19,5 milijuna kuna. S operatorom Kodotel ugovorena je početna etapa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika