Objavljeno u Nacionalu br. 499, 2005-06-07

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Rođenje gangsterskog žanra

Kolekcija gangsterskih filmova iz 30-ih godina prošlog stoljeća je, nakon Chaplinove, najbolja takva edicija na DVD-u do sada

 Jedan naš tajkun, dakle gangster koji je svoje poslove uspio pravodobno legalizirati, izjavio je davno u jednom intervjuu kako se svake godine uoči Božića opušta gledajući iznova tri Coppolina "Kuma". Ne znam koliko bi našem "Kumu" za božićnu meditaciju odgovarali crno-bijeli gangsterski klasici snimljeni 30-ih godina 20. stoljeća - u njima su kriminalci još uvijek odmetnici koji ne uspijevaju kupiti kartu za visoko društvo i umiru ne dočekavši završetak priče - no možda bi kriminalci, tajkuni i prateće manekenke bili prikladnije društvance za promociju gangsterskih filmova negoli filmofili. Naime, da je svaki deseti hrvatski mafijaš bio na predstavljanju najnovije Kolekcije gangsterskih filmova, što je prošlog ponedjeljka održano u kinu "Tuškanac", okupilo bi se više posjetitelja od 10-ak, koliko ih je prisustvovalo govoru Ante Peterlića, profesora na čijim se predavanjima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu uvijek tražio stolac više.

  Šteta, ne računamo li Chaplinovu kolekciju, Warnerovi su "Gangsteri" dosad najzanimljivije DVD izdanje koje se pojavilo na hrvatskom DVD tržištu. Kolekcija sadrži tri od deset najboljih gangsterskih filmova uopće, "Burne dvadesete" i "Usijanje" Raoula Walsha i "Državni neprijatelj" Williama A. Wellmana te još dva unutar žanrovskih okvira iznimno zanimljiva djelca, "Mali Caesar" Marvina LeRoya i "Anđeli garava lica" Michaela Curtiza, uz tek jedan prosječan naslov, "Okamenjenu šumu" Archieja Maya. Iako su još u nijemom razdoblju snimani značajni gangsterski filmovi, "Mali Caesar" i "Državni neprijatelji", zajedno s Hawksovim "Licem s ožiljkom", označili su početkom 30-ih pravo rođenje jednog od najzanimljivijih filmskih žanrova, utemeljivši njegove obrasce i ikonografiju. Snimljeni prije Haysova kodeksa, "Mali Caesar" i "Državni neprijatelj" uz ostalo imponiraju i vještom provokacijom cenzora. Iako autori svako malo nastoje poručiti kako su glavni likovi moralne nakarade koje ne treba slijediti, "Caesar" i "Državni neprijatelj" zapravo su suptilne ode mafijaškom načinu života i logici po kojoj je bolje jedan dan biti pijetao negoli čitav život kokoš. Iako ni James Cagney ni Edward G. Robinson živi ne dočekaju kraj filma, siloviti Warnerovi filmovi o njihovim usponima i padovima upućuju na to kako za razliku od okolnog društva uništenog ratom i ekonomskom depresijom, gangsteri imaju jaja. Nakon postroženja cenzure točno se znalo što gangsteri smiju što ne smiju raditi pa je tako u "Okamenjenoj šumi" gangster (Bogart) tek nezanimljivi epizodist, dok je glavnom junaku "Anđela garava lica" zbog moralne ravnoteže suprotstavljen svećenik, no kako je "Anđele" režirao genijalni Michael Curtiz, prosvjetiteljskoj priči ipak ne manjka subverzivnog tona.

  Dva najbolja filma iz kolekcije režirao je Raoul Walsh: možda najbolji gangsterski film uopće - "Burne dvadesete" i prekretničko "Usijanje", oba s Jamesom Cagneyjem u glavnoj ulozi. "Burne dvadesete" u kojima obrazac uspona i pada doživljava vrhunac, podjednako su film o stvarnosti burnih 20-ih i filmovima ranih 30-ih godina s kojima Walshovo zrelo djelce uspostavlja intrigantan intertekstualni odnos, posebice preko Cagneyjeva lika, najslojevitijeg protagonista klasične gangsterske epohe. U silovitom "Usijanju", u kojem čvrsti muškarci plaču za majkom a zgodne žene pljuju i hrču, Walsh uvodi lik gangstera-psihopata, realiziravši neke od najneobičnijih scena klasičnog hollywoodskog filma, poput one u kojoj Cagney sjedi majci u krilu!

  "Gangsterska kolekcija" podatna je za mnoga tumačenja i analize u kojima možete uživati gledajući odlične dodatke. Jedan od najzanimljivijih aspekata s kojih se ovi filmovi mogu sagledati njihova su neposredna veze s onodobnom zbiljom. Većina predložaka ranih gangsterskih klasika osmišljena je prema stvarnim ljudima i događajima. "Mali Caesar" i "Lice s ožiljkom" nepotpisane su biografije Ala Caponea, u "Državnom neprijatelju" pod "lažnim" su imenima opisani neki drugi chicaški gangsteri, čak su i ključne scene - osvetničko ubojstvo konja i Cagneyjevo bacanje grejpa u lice Mae Clark, istinite, samo što stvarni kriminalac ljubavnicu nije pogodio grejpom nego kajganom. Ratne traume, prohibicija 20-ih i ekonomska depresija ranih 30-ih predstavljali su idealan teren za brz uspon mase kriminalaca o kojima su novinari pisali legende. Jack Warner trebao je svojim scenaristima i redateljima samo kupiti novine i već je imao pola filma. Onodobna američka situacija opako podsjeća na poratnu i sivu Hrvatsku druge polovice 90-ih. Naši novinari također su odlično popratili rođenje organiziranog kriminala: listanje domaćih tjednika s kraja 90-ih otkriva kako se dolazilo do bogatstva, kako su se naši "Mali Cezari" odijevali, gdje su jeli i pili, što su vozili, i u kojim su okolnostima ubijeni. Ipak, hrvatske filmaše stvarnost, pa tako i kriminal, nimalo ne interesiraju. Proteklih 15 godina kriminal je rijetko bio tema hrvatskih filmova, a kad je i bio, gledatelj se domaćim filmskim gangsterima, recimo nevjerojatnom Slavenu Knezoviću u Ogrestinoj štreberskoj "Crvenoj prašini", mogao jedino nasmijati. Paradoksalno, gangsterski milje zanimao je jedino Živorada Tomića u "Diplomi za smrt" i to još 1989., kada je bio tek u povojima. Nakon toga, mafija je s hrvatskog filma iščezla, no ne baš posve: način na koji se financiraju hrvatski filmovi komotno se može dovesti u vezu s organiziranim kriminalom. 

ISSA
DVD
Little Caesar, The Public Enemy, The Petrified Forest, Angels with Dirty Faces, The Roaring Twenties, White Heat, am. gang. filmovi, 1930.-1949.
R: Mervin LeRoy, William A. Wellman, Archie Mayo, Michael Curtiz, Raoul Walsh
FILMOVI: 4
DVD: 4


SPARTAN
Discovery
DVD+VHS
  Fanovi uglednog američkog dramatičara i redatelja Davida Mameta ("Kuća igara", "Španjolski zatočenik") iščitali su iz njegova filma "Spartan" razna značenja, no jedini zaključak koji se nameće nakon gledanja filma jest taj da je Mamet totalno izgubio kompas, pretvorivši se u nezanimljivog hollywoodskog rutinera. Pogriješivši već krivim odabirom glumaca (nedovoljno karizmatični Val Kilmer u ulozi heroja-specijalca, Ed "Al Bundy" O'Neill kao smrtno ozbiljni  američki Joža Manolić, William H. Macy u posve promašenoj epizodi) Mamet je zakazao i na razini priče, pokušavajući joj dati mitsku dimenziju kakvu ona nema. Rezultat je slab triler, papirnatih likova i razočaravajućeg raspleta u kojem poneka dobra replika djeluje kao strano tkivo.
Spartan, am. triler, 2004.
R: David Mamet
GL: Val Kilmer, Ed O'Neill, Derek Luke, Tia Texada, William H. Macy
FILM: 1
DVD: 1

LUTHER
BLITZ
DVD+VHS
  Povijesna drama "Luther" namijenjena je ponajprije najokorjelijim ljubiteljima povijesnih filmova i malom broju građana Hrvatske koji su se na popisu stanovništva izjasnili kao protestanti. Ostali filmofili mogli bi imati problema sa šlampavom naracijom, traljavom režijom veterana Erica Tilla i karikaturalnom glumom Josepha Fiennesa. Solidan nastup u međuvremenu preminulog Petera Ustinova priziva u sjećanje neke bolje dane povijesnih filmova ("Quo Vadis"), no dojam koji u cjelini ostavlja "Luther" ne prelazi razinu prigodne religijsko-povijesne mini serije u kojoj se Fiennes, Alfred Molina i ostali respektabilni gosti pojavljuju samo kako bi podebljali svoje bankovne račune. DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.
Luther, njem. pov. film, 2003.
R: Eric Till
GL: Joseph Fiennes, Alfred Molina, Bruno Ganz, Jonathan Firth, Claire Cox
FILM: 1
DVD: 1


PLAVI ČELIK
Blitz
DVD+VHS
  Solidni triler "Plavi čelik" scenaristice i redateljice Kathryn Bigelow odličan je primjer efektno režiranog, ali traljavo napisanog filma. Potpisnica "Čudnih dana" i "Paklenog vala", jedna od najinteresantnijih filmašica 90-ih, kadra je svaki, pa i najbezvezniji predložak garnirati odličnom atmosferom, no kada su karakteri - ne računamo li glavni lik policajke - banalni a zaplet krajnje trivijalan, pomoći nema. Uvidjevši kako joj pisanja nije jača strana, Bigelow se u nastavku karijere odrekla scenarističkih kredita u svojim filmovima i rezultat su spomenuta dva odlična filma u kojima se njezin vizualni talent imao na što nadograditi. DVD izdanje "Plavog čelika" ne sadrži ni jedan dodatni prilog.
Blue Steel, am. triler, 1990.
R: Kathryn Bigelow
GL: Jamie Lee Curtis, Ron Silver, Clancy Brown, Louise Fletcher
FILM: 2
DVD: 1


OSTALI NOVITETI:

PREDSJEDNIKOVA KĆI - CONTINENTAL FILM
DIVLJA IGRA 3 - BLITZ
VAMPIRI 3 - BLITZ
TUĐI NOVAC - ISSA
SUPERVELIKI JA - DISCOVERY
HRABRO SRCE - BLITZ

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika