Objavljeno u Nacionalu br. 500, 2005-06-14

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Ajmo djevojčice, ajmo seljaci!

Pitanje tjedna: koliko su godinama jeli Zuhra, Denis, Ante Čulo i Pervan?

OTVORENO
Četvrtak, HRT 1, 23.00
vijenac
U utorak treba li legalizirati prostituciju, u srijedu treba li premjestiti «Zid boli», a večeras, poslije kurvi i cigli, «mislite li da je za procesuiranja zločina iz Drugog svjetskog rata a) prekasno, b) nikad nije prekasno». Tijek rasprave je pokazao da su to Titovi zločini poslije Drugog svjetskog rata, Olovo (Bleiburg) i slične sitnice, npr. ona da je veći dio od 49000 hrvatskih vojnih i civilnih žrtava pokopan u Sloveniji. Zašto se to ne istražuje, pita voditeljica. Odgovara Josip Jurčević, čiji «Bleiburg» uzalud tražim po knjižarama «Mladosti» (Maksimirska, Kvaternikov trg): Hrvatski državni arhiv prepun je dokumenata, ali projekti i istraživanja nisu podupirani od institucija.

ŽIVOT UŽIVO
Četvrtak, HRT 1, 17.15
četiri kaktusa
Duvanovićev producent Goran Ugrin koji nam je prošlog četvrtka predstavljen kao veliki putopisac iz Južnoafričke Republike i kao autor koji će nam ovog četvrtka «ispričati priču o Johannesburgu», u međuvremenu je, u svega sedam dana, doživio i drugu reinkarnaciju. U novinama je postao zlostavljač svoje kolegice, što ga je malo usporilo kao novinara, pa ga danas nismo vidjeli kako se širi po studiju. Ravnatelj Duvanović ima običaj skandale svojih producenata (slučaj Erić) proglašavati pojavom nemoralnom, ali ne i kažnjivom. Budući da se javno djelovanje temelji na moralu, bit će zanimljivo vidjeti kako će Duvanovićeva nakazna amoralnost pridonijeti pozitivnom raspletu i ove afere.

VEČERNJA ŠKOLA – POVRATAK UPISANIH
Petak, HRT 2, 21.18
vijenac
U okviru teme Dan planeta Zemlje i Dan zaštite prava laboratorijskih životinja, prof. Željko Pervan napao je đaka Blaža da jede životinje. Na to će pridošlica i Prigorec, đak Blaž (privatno Damir Folnegović): «Kuj vi ijete kuj ste tak debeli»? Pervan ga je nagovorio da pitanje ponovi, ali bez obzira na ovu uslugu gledateljima koji bez razlike uživaju u blagodatima Blaževa prigorskog diskursa općenito i dijalekta posebno, u nama se rodio strah. Što ako nakon 20 godina čekanja izgubimo ove ljude? Ante Čulo iz Ljubuškog (Ahmed A. Rahim), stilist Denis (Mladen Horvat), Aljoša (Mladen Zuhrić) i Pevan kojeg hrvatski željezničar Blaž zove šef, svi oni jednako izgledaju. Ogromni su, a mi smo zabrinuti za njih. Nije važno što gđica Stefani Hohnjec, bivša miss sporta, ima koju kilu više, mlada je i časkom će se toga riješiti. A i Blaž je kriv. Pravo pitanje nije što, nego koliko, i to godinama, jedu Pervan i đaci.

24 SATA
Subota, Nova TV 19.00
četiri kaktusa
Stvar je postala službena: Charlesova dromedarka i večeras je proglašena devinom rođakinjom, tj. životinjom, tj. kamilom. Najprije je to učinila ona teta s muškim glasom (Jasmina Gruić) a onda i njen suvoditelj Petar Vlahov. Kad je seljačka Nova TV prvi put njeno ime (Camille, hrv. Kamila) pobrkala sa životinjom, mislili smo da je to potpuno razumljivo. Vodeći djelatnici te ustanove prvi put se susreću apsolutno sa svime u svojem poslu. Nije mala stvar biti prvi put urednik, voditelj, ravnatelj, a većina njih još je i prvi put u velikom gradu. Stoga nije čudo da prvi susret novinarske elite i Charlesove Kamile izazove opći podsmijeh, jer samo je u prijenosu Nove TV ime Kamila izgovoreno s naglaskom na prvom slogu, umjesto na drugom, pa je neupućeni gledatelj mogao pomisliti da princ Charles kani doživotno biti vjeran nekoj pustinjskoj životinji, a oni debljeg uha mišljahu da će to biti nešto u vezi s nekim našim Kamilom. Prošlo je i to davanje zavjeta u dragom Windsoru, i baš večeras, kad Charlesova mamica slavi 79. rođendan, najprije nam voditeljica najavljuje, a voditelj kasnije potvrđuje da u slavljeničkoj povorci «za kamilu nije bilo mjesta». Naravno da nije, jer ovo je ipak London, a ne Alžir, Tunis i Maroko. Takva glupost ne bi se potkrala ni najgorem voditeljskom paru, onom RTL-ove «Retrorame», u sastavu: gđa Minja Cvitković i g. Dražen Turina.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
U svojim naputcima za uređivanje Dnevnika naš rimski retoričar i predsjednik države imat će se opet na što žaliti. Večeras je prva vijest bila likvidacija velikog prijatelja NK «Hajduka» i rvackog nogometa uopće, g. Dina Pokrovca. Umjesto Mesićeva rukovanja s penzionerskom ekskurzijom iz vukovarsko-srijemske županije najprije smo gledali propucano staklo na ulazu u Korčulanskoj, na Sigečici. Prilika je to da se podsjetimo kako je ono g. Mesić strancima rekao nedavno i ljevičarski vrlo iskreno: da se ja žalim kako me Dnevnik ne objavljuje na prvom mjestu, to od mene ne ćete čuti. Upravo smo baš to čuli, majmune glupi, bio je komentar svakog gledatelja i išao je na dušu sastavljača ove floskulice, jer nema šanse da bi g. Predsjednik sam od sebe znao takvo nešto izgovoriti. Za to postoje savjetnici.
Bio je to Plač prvi. Ova neviđena elegancija izričaja, a riječ je zapravo o drskom pritisku na urednika Šprajca, upućuje na prisustvo stranog savjetničkog tijela u Mesićevoj blizini, očito neke osobe s klasičnom naobrazbom, možda g. Tomislava Jakića zvanog Tomica, osobe koja je davne 1983. godine prva zvala glavnog urednika «Danasa» da mu se gorko potuži na «Danasovo» pisanje o TV, što je nedugo potom rezultiralo zabranom istog, a to je, pretpostavljaju izvori, izveo sam sveopći ravnatelj TV i član CK, stanoviti Puharić, porijeklom navodno iz istoimenog zaseoka (Puharići) u možebitnom zaleđu Makarske. Sve su to bezvezne i narcisoidne tričarije iz prošlosti, drž'mo se mi svijetle budućnosti.
U Plaču drugom, koji bi sad mogao uslijediti, Mesićev Jeremija bi mogao pričekati (tzv. sačekuša) neko novo strano savjetovanje o našim medijima i onda, na temelju gorkog večerašnjeg iskustva, ovako kao čovjek i domaćin upucati Duvanovića i urednike: da se ja žalim kako me Dnevnik objavljuje poslije vijesti iz zagrebačkog podzemlja, to od mene ne ćete čuti.
I površna analiza ove poruke odaje njen duboki smisao: g. Predsjednik države i njegovi savjetnici (Braco Vučković? Maja Razović? Tomislav Jakić?) zapravo su zadovoljni što su u Dnevniku, a kako cilj uređivačke politike javne TV ne može biti «zadovoljni političari», gledateljima za ljubav trebalo bi odmah zabraniti Mesića, Sabor, stranke i vladu u Dnevniku. Jest da se cijelo to veselo društvo odvratno forsira u svim TV-vijestima, ali to od mene nikada ne ćete čuti, baš kao ni to da zagađenost medija političarima dosiže stupanj u kojem pogiba sve razumno, ali tako je to kod nas od 1956. i tih prvih dana slavnog rada Radio-televizije Zagreb. Jezikom 19. stoljeća rečeno, kao Khuenove represalije nekada, tako i današnja Duvanovićeva TV «demoralizira našu inteligencu».

SPORT DANAS
Subota, HRT 2, 21.55
četiri kaktusa
Sve što smo dobili sa sjevernoameričkog kontinenta bilo je ono najgore: Ivan Ivica Blažičko, kojeg BBB i Torcida zovu Prasičko, na treningu Formule 1 u Kanadi. To nam je valjda nadoknada za finale američke košarke, od kojeg na HRT, umjesto prijenosa vidimo samo rezultate. Završnica z-kategorije, Zibona –Zadar, jedino je što zanima rvacku TV, što istoimenu zemlju, Rvacku, uzdiže u rijetku skupinu onih koje finale NBA lige mogu lijepo gledati na svim mogućim televizijama osim na vlastitoj. I to je nešto, bar ne ćete krivično odgovarati. 

Vezane vijesti

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunom je rasulu. Zbog čestih kvarova i nedostatka pričuvnih dijelova za zrakoplove i helikoptere trenutačno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika