Objavljeno u Nacionalu br. 500, 2005-06-14

Autor: Maroje Mihovilović

SEKTA UNIŠTAVA HOLLYWOOD

Cruise si ruši karijeru zbog scijentologije

Tom Cruise, navodno je napustio Nicole Kidman jer nije željela stupiti u Scijentološku crkvu, vjersku zajednicu zabranjenu u Francuskoj i Njemačkoj, a sada je Katie Holmes, s kojom je u vezi, naveo da javno izjavi kako joj je scijentologija privlačna

Tom Cruise i Katty HolmesTom Cruise i Katty HolmesAmerički producenti vrlo su zabrinuti financijskim rezultatima ovogodišnje filmske sezone, jer su prihodi premijernih filmova bitno slabiji nego lani. Filmovi od kojih se najviše očekivalo – uz rijetke iznimke – novčano su podbacili, pa strahuju da će najočekivaniji ovoljetni film doživjeti posebno težak neuspjeh. Za to već unaprijed optužuju Toma Cruisea i njegovu vjersku opsjednutost scijentologijom. Iako će premijera skupog filma "War of the Worlds" biti tek 29. lipnja, američki mediji već su prepuni optužbi na račun Cruisea kao potencijalnog krivca za eventualni neuspjeh filma.

  U kakvoj su producenti panici, vidi se i po tome što su najavili da će otkazati svečanu pretpremijeru filma, koja se dva tjedna prije početka prikazivanja trebala održati u Tokiju, a za koju je već prodano svih 7000 karata. Plaše se da bi netko mogao potajno snimiti film kamerom pa bi se piratska kopija mogla pojaviti na internetu, što bi još više smanjilo gledanost. Osim toga, šefovi filmskog studija Paramount, koji su producirali taj film s DreamWorksom Stevena Spielberga, najavili su mogućnost da odustanu od snimanja sljedećeg Cruiseova filma "Mission Impossible III", koje je trebalo početi sredinom srpnja, a za koji su u Paramountu već potrošili nekoliko desetaka milijuna dolara. Navodno će konačnu odluku donijeti kad vide kako će proći "War of the Worlds". Ako taj film propadne – zbog Cruisea – bilo bi prerizično snimiti još jedan skupi film s njim, jer 150 milijuna dolara, koliko Paramount namjerava ukupno uložiti u snimanje filma "Mission Impossible III", ne bi se moglo vratiti.

  U Paramountu su bijesni na Cruisea, ali to još otvoreno ne pokazuju, kako ne bi i sami stvorili skandal i uništili vlastiti film. No, ako film propadne, kako mnogo predviđaju, nesumnjivo će se sav bijes svaliti na Cruisea, a to bi moglo vrlo negativno utjecati na njegovu karijeru. Posljednjih godina Cruise je bio jedan od najpopularnijih hollywoodskih glumaca, a njegovi filmovi 90-ih bili su veliki hitovi i donosili veliku zaradu. Producenti su se borili da dobiju Cruisea za svoje filmove, smatrajući ga jamcem uspjeha. Cruise nije velik glumac, ali na filmskom platnu djeluje pošteno i simpatično pa je to bio razlog njegove popularnosti. I njegov privatni imidž bio je sličan. Bio je u dugogodišnjoj vezi s australskom glumicom Nicole Kidman, posvojili su dvoje djece. Sve dok Cruise prije nekoliko godina iznenada nije razvrgnuo tu vezu bez mnogo objašnjenja.

  Čulo se tada da je motiv za taj njegov okrutni potez, koji je teško pogodio njegovu dotadašnju partnericu, bio vjerske prirode. Cruise je već dugi niz godina sljedbenik Scijentološke crkve, vjerske zajednice koju mnogi smatraju opasnom sektom, smišljenu zato da se prevare američki poreznici, dok njeni poklonici smatraju da je scijentologija jedina vjera koja otkriva tajnu života i pomaže svakom svom članu da unaprijedi svoj život.

  Scijentolozi su prozelitski usmjereni, gorljivo šire vjeru na svoje rođake, prijatelje, znance. I prva Cruiseova žena Mimi Rogers postala je scijenotloška vjernica. Navodno se Nicole Kidman dugo opirala njegovu nastojanju da i ona to postane. Kad je to odbila – čulo se – on ju je otjerao. Potom je bio u vezi sa španjolskom glumicom Penelope Cruz, koju je također naveo da počne proučavati scijentologiju, a posljednjih je tjedana u vezi s mladom američkim glumicom Katie Holmes, nekadašnjom zvijezdom popularne TV serije "Dawson's Creek", koja je ovih dana izjavila da joj je scijentologija "privlačna". Cruise je u svom prozelitskom žaru čak od producenata zatražio da mu dopuste da na snimanju filma "War of the Worlds" postavi scijentološki šator, a kad su se oni počeli nećkati jer je na snimanjima zabranjeno propagirati vjeru, nagovorio je redatelja Spielberga da intervenira kod producenata pa mu je to ipak dopušteno. Počelo se pričati kako su se scijentolozi pojavili na snimanju kako bi se kroz film širile scijentološke vjerske poruke. Producenti to energično demantiraju, ali te glasine nemoguće je zaustaviti.

  John Travolta, drugi poznati hollywoodski glumac koji je član Scijentološke crkve, snimio je SF film "Battlefield Earth" upravo kako bi se širila scijentološka poruka, a taj skup film bio je jedan od najvećih filmskih promašaja posljednjih godina te je donio golem gubitak. Producenti ne bi htjeli da se SF film "War of the Worlds" povezuje sa scijentologijom i ljuti su na Cruisea što posredno sugerira tu vezu u raznim intervjuima posljednjih tjedana. Scientologija je posebno sporna u Europi, gdje bi povezivanja filma s njom moglo biti katastrofalno.

  Scijentologiju je početkom 50-ih izmislio pisac SF romana L. Ronald Hubbard. Sljedbenici su stvorili njegov kult pa je od mnoštva njihovih izmišljotina o njegovu životu često teško rekonstruirati njegovu stvarnu biografiju. Danas je izvjesno da je rođen 1911. u Nebraski, da mu je otac bio mornarički časnik, a majka gimnazijska nastavnica. Studirao je strojarstvo, ali studij nije završio, nego je počeo pisati popularne jeftine romana. Pisao je 30-ih godina romane različitih žanrova, pustolovne, kaubojske, no najviše su se čitali njegovi SF romani, od kojih neke kritičari ističu kao posebno dobre.

  Neposredno prije ulaska SAD-a u II. svjetski rat postao je mornarički časnik, ali je navodno povučen iz službe na brodu nakon što je nepotrebno bombardirao neki meksički otok, pa je do kraja rata bio u uredu, a kad je rat završio, smjesta je povučen iz službe. Tada je nastavio pisati SF, ali mu je još nešto pala napamet.

  Napisao je knjigu savjeta kako da čovjek unaprijedi vlastiti psihološki život, a tehniku za to nazvao je "dianetics". Tvrdio je da ta tehnika može ukloniti emocionalne probleme, spriječiti psihičke bolesti, čak i povećati inteligenciju. Treba samo ukloniti iz sebe skrivene psihološke traume, kojih čovjek nije svjestan, ali tom ih tehnikom može identificirati. Njegovu knjigu nitko nije htio tiskati, posebno su kritični bili izdavači medicinskih knjiga, a na to je na kraju 1949. pristao njegov izdavač SF romana. Zbog izdavača knjigu su isprva najviše kupovali upravo ljubitelji znanstvene fantastike. Knjiga je brzo prodana u 150.000 primjeraka. Stručnjaci su tvrdili da se u njoj propagiraju neznanstvene teorije, da njegova metoda nije provjerena u praksi, pa je u novinama objavljen niz vrlo kritičnih recenzija. No čitatelja je bilo sve više, što je Hubbarda potaknulo na sljedeći korak.

  On je 1952. proširio taj svoj sistem samopomoći u filozofiju, koju je nazvao scijentologija. U prosincu 1953. scijentologiju je proglasio vjerom te je prvu scijentološku crkvu osnovao u Camdenu u New Jerseyju. Potom se preselio u Englesku i u Sussexu 1959. kupio dvorac koji je pretvorio u svjetsko sjedište scijentološke crkve.

  Scijentologija se isprva temeljila na idejama koje je Hubbard razvio u svojoj knjizi "Dianetics", ali je godinama u brojnim spisima, knjigama i člancima razvijao svoj nauk. Scijentologija je u prvom redu vjerovanje da čovjek znatno može unaprijediti život spoznavajući sam sebe i uklanjajući svoje psihološke traume i prepreke koje ga sputavaju. Sljedbenici scijentološke crkve moraju se držati njenih strogih pravila pa u njoj vladaju disciplina i solidarnost među članovima. Mnogo toga im je zabranjeno, posebno razni moderni poroci, pa u tom smislu mnogi žive vrlo zdravo. Mnoge metode kojima ta crkva nastoji što jače vjernike vezati uz sebe kritičari scijentologije proglašavaju opasnima, pa tvrde da je ona sekta koja sljedbenicima pere mozak i zabranjuje im da se liječe nekim modernim metodama, tvrdeći da će svoje bolesti izliječiti striktnom primjenom scijentološkog nauka samopopravljanja. Scijentologija je posebno kritična prema modernoj psihijatriji.

  Razni aspekti scijentološkog nauka našli su se na udaru kritičara, posebno organizacija koje se bore protiv prisiljavanja ljudi da ostanu u sektama, zatim medicinskog miljea, a mnogo je i kritičara iz financijskog sektora. Tvrde da scijentologija nije nikakva vjerska zajednica, nego komercijalna organizacija, koja se proglasila vjerom kako bi u SAD-u bila izuzeta od poreza. Upozoravaju da je ta bogata organizacija mnogo zaradila prodajom knjiga, ali i uzima mnogo novca od svojih članova, koji velik postotak svojih primanja daju svojoj crkvi.

  Najveći skandal u koji je scijentološka crkva bila umiješana zbio se 1998. Državni tužitelj Floride podigao je optužnicu protiv te vjerske organizacije, smatrajući je odgovornom za smrt 38-godišnje Lise McPherson, koja je 18 godina pripadala organizaciji, ali je - čini se - prije svoje smrti iz nje željela izići. Čini se da je umrla u velikim mukama, a možda je riječ o i okrutnom ubojstvu. No tužitelj za to nije imao dokaza, pa je ublažio optužnicu.

  Lisa McPherson na Floridi je u studenom 1995. doživjela bizarnu prometnu nesreću. U automobilu je bila potpuno gola, govorila je nesuvislo, pa je odvezena u bolnicu, iako nije bila ozlijeđena. No u bolnicu su došli scijentolozi s kojima je dotad živjela te je odveli sa sobom obećavši da će se za nju brinuti u svom hotelu. Osamnaest dana poslije ona je umrla, navodno zbog ugruška krvi koji joj je blokirao srce. No obdukcija je pokazala da je dehidrirala, da je u 18 dana izgubila trećinu tjelesne težine, da je pila vlastiti urin, jer joj nisu davali ni hranu ni vodu. Njena obitelj tvrdila je da su je članovi vjerske organizacije ubili na takav brutalan način, a oni tvrde da je ona u stanju mentalne poremećenosti odbijala bilo kakvu hranu i piće. Predstavnici Scijentološke crkve tvrdili su da je optužnica još jedan pokušaj države da diskreditira tu raširenu i moćnu vjersku organizaciju.

  Iako je oko scijentologije u SAD bilo mnogo kontroverzi, sudskih procesa protiv istaknutih članova, mnogih stručnih osporavanja, ona i danas u SAD-u ima status vjerske zajednice, koji nije mogla dobiti u nekim drugim zemljama. Prišao joj je znatan broj poznatih ljudi, u prvom redu iz svijeta filma. John Travolta i Tom Cruise nesumnjivo su najslavniji članovi. Travolta je posebno aktivan u propagiranju pa je imao i glavnu ulogu u filmu "Battlefield Earth", snimljenom prema Hubbardovu romanu, u kojem su se promovirale scijentološke ideje. Tvrdilo se da je Travolta svojedobno u filmu "Primary Colors", gdje je glumio američkog predsjednika Billa Clintona, simpatično odigrao američkog predsjednika samo zato da Clinton donese odluke koje bi bile povoljne po njegovu crkvu.

  Scijentolozi su i glumice Kirstie Alley, Anne Archer, Jenna Elfman, Juliette Lewis, Kelly Preston, glumac Patrick Swayze, glazbenici Isaac Hayes i Chick Corea, televizijska voditeljica Greta Van Susteren, udovica rockera Kurta Cobaina Courtney Love, udovica i kći Elvisa Presleyja Priscilla i Lisa Marie Presley. Mnogi poznati ljudi bili su članovi Scijentološke crkve, ali su je neki razočarani napustili, kao glumice Karen Black, Sharon Stone, pjevač Van Morrison, književnik William S. Burroughs, a pripadnik Scijentološke crkve bio je čak i serijski ubojica Charles Manson, koji ju je napustio da osnuje vlastitu sektu.

  Tom Cruise je zbog svoje pripadnosti Scijentološloj crkvi bio i sam u brojnim kontroverznim situacijama, koje su u nekim prilikama već i prije smetale njegovoj karijeri, posebno u Europi, gdje države nisu tako blagonaklone prema scijentolozima kao u SAD-u. U Francuskoj oni nisu priznati kao vjera, a njihove napore da budu priznati otežao je slučaj koji se 1999. zbio u Marseilleu. Tamošnji je sud te godine proglasio je petoricu scijentologa krivima za prijevaru i pronevjere. Prvooptuženi Xavier Delamare, bivši regionalni šef scijentologa za južnu Francusku, osuđen je na dvije godine zatvora, ali uvjetno na 18 mjeseci, jer je uzeto u obzir da je 1990., kad je pokrenuta istraga protiv njih, proveo šest mjeseci u istražnom zatvoru. Preostala četvorica dobili su lakše uvjetne kazne. Sud ih je proglasio krivima smatrajući da je u dokaznom postupku potvrđena optužnica, koja je tvrdila da su članove sekte varali uzimajući im novac za navodne "ceremonije čišćenja", koje su se sastojale od običnog odlaska u saunu i velikih doza vitamina.

  Scijentolozi su u Francuskoj na udaru vlasti, koje ih smatraju agresivnom sektom, pa se protiv njih poduzimaju mjere prema zakonu o sektama iz 1973. Taj se zakon primjenjuje prema 173 skupine koje francuska vlada smatra sektama. Scijentolozi su zahtijevali da ih se u Francuskoj prizna za vjeru, pa su se obraćali raznim međunarodnim institucijama, čak i Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju te raznim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava. U Francuskoj je posljednjih godina održano nekoliko suđenja scijentolozima, a scijentolozi su zbog svog agresivnog djelovanja posebno na udaru i u Njemačkoj.

  Cruise je problema imao upravo u Njemačkoj, gdje je 1996. došlo do diplomatske napetosti zbog jednog filma. Te je godine u Njemačkoj počelo prikazivanje njegova filma "Mission Impossible I", a predstavnici tadašnje vladajuće njemačke stranke, Kršćanskodemokratske unije kancelara Helmuta Kohla, pozvali su na bojkot filma. Nakon izvanrednog uspjeha tog filma u SAD-u distributeri su velik broj gledatelja očekivali i u Njemačkoj, no tada su se pojavili pozivi na bojkot filma. Nije bio sporan njegov sadržaj, nego glavni glumac Tom Cruise. Dio njemačke javnosti smatrao je da film treba bojkotirati jer Cruise pripada Scijentološkoj crkvi, koja je u Njemačkoj bila na političkom udaru.

  Neki konzervativni i politički krugovi dulje su vrijeme kritizirali njeno djelovanje u Njemačkoj tvrdeći da to nije sekta nego masonska, zavjerenička grupa, koja pod plaštom vjerskog djelovanja promovira interesa svojih članova i - što im je posebno smetalo - razbija kršćanske vrednote. Kritičari sekte tvrdili su da je s takvim ciljem sekta znatno pojačala aktivnost u Njemačkoj prošlih godina te da se protiv toga treba javno boriti. Cruise nije bio prvi slavni umjetnik koji se zbog svoje pripadnosti sekti u Njemačkoj našao na udaru. Nešto je prije, na primjer, zabranjena turneja jazz-rock glazbenika Chicka Coree jer je scijentolog.

  Nastao je spor između SAD-a i Njemačke, jer je američka vlada preko svojih diplomata nekoliko puta intervenirala kod njemačke vlade da se prekine progon pripadnika Scijentološke crkve, jer je ona u SAD-u priznata vjerska zajednica. Njemačkoj se javnosti obratio čak i predstavnik za tisak State Departmenta Nicholas Burns rekavši da je bojkot štetan te da bi najpametnije Nijemcima bilo da pogledaju film jer je izvrstan.

  Sad se kontroverza oko Cruiseove pripadnosti Scijentološkoj crkvi proširila i na SAD, a za to je u prvom redu kriv on sam. Prvu je kontroverzu izazvao kad je zamijećeno da je u posljednje vrijeme počeo iskorištavati brojne intervjue što ih daje promovirajući svoj novi film "War of the Worlds" da propagira ne film, nego Scijentošlošku crkvu, posebno njen program navodnog odvikavanje od droge "Narconon" za koji stručnjaci tvrde da je sasvim nevaljao, čak i štetan. Izazvao je skandal kad je nedavno u jednom intervjuu napao svoju kolegicu Brooke Shields jer je otkrila u svojoj autobiografiji kako je uzimala sredstva protiv depresije nakon što je rodila dijete te upala u psihičku krizu. Cruise ju je napao u skladu sa scijentološkim stavom protiv psihijatrije i protiv upotrebe medikamenata za liječenje psihičkih poremećaja. Mediji su počeli otkrivati kako je Cruise navodno radio veliki pritisak prilikom snimanja filma da se u njega uključi što više Hubbardovih ideja, a čak je i plakat filma sličan naslovnoj stranici jedne Hubbardove knjige.

  Cruiseu predbacuju još jednu stvar, uvelike se počelo sumnjati da je njegova navodna romanca s mladom glumicom Katie Holmes samo propagandni trik, kako bi se povećao interes za njegov film "War of the Worlds", ali i za njen film "Batman Begins", koji će također imati premijeru ovih dana. Mnogi se zgražaju zbog jeftine predstave koju je Cruise izveo u emisiji "Oprah Winfrey Show" kad se na koljenima zaklinjao u svoju ljubav prema Katie Holmes. Navodno je stoga što Cruise počinje više štetiti nego što koristiti promociji filma odlučeno da se smanji broj njegovih intervjua i kontakata s novinarima, kako se ne bi dogodilo i ono što se dogodilo kad je davao intervju njemačkom tjedniku Der Spiegel pa se žestoko s novinarom posvađao oko scijentologije.

  Očito se Cruise našao u procijepu između svojih vjerskih uvjerenja i svoje karijere, i to na štetu karijere, koja je - po nekim procjenama - na kritičnoj prijelomnici. Mnogo će ovisiti o tome kako će proći njegov film "War of the Worlds". Ovisit će o tome hoće li snimati svoj sljedeći film "Mission Impossible III", ali i hoće li to biti početak tamnjenja velike hollywoodske zvijezde.

Vezane vijesti

Mutni poslovi u ruskom nogometu

Ruski nogometni savez utemeljio je komisiju koja bi trebala istražiti navode o namještanju utakmica i manipuliranju rezultata ruskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika