Objavljeno u Nacionalu br. 500, 2005-06-14

Autor: Stanko Borić

TOP STIPENDIJA

Prorektori izabrali 100 finalista

Iznadprosječna struktura prijavljenih studenata pokazala je koliki ljudski kapital ima Hrvatska te da se ne smoje stati s ulaganjem u znanje

Prorektori su izabrali 100 finalista za Top stipendijuProrektori su izabrali 100 finalista za Top stipendiju  Sedmi lipnja bio je važan dan za sve prijavljene Top studente. Naime, tada je zasjedalo Stipendijsko vijeće i od 557 prijavljenih izabralo 100 studenata koji su ušli u uži izbor za najbogatiju stipendiju u Hrvatskoj. Rekordna brojka prijavljenih za akciju Nacionala i njegovih partnera Ine, Ingre, Diners Cluba, Podravke i HRT-a svakako je otežala posao članovima Stipendijskog vijeća. Samo vijeće čine prorektori svih hrvatskih sveučilišta, no zbog spriječenosti prorektori Riječkog i Splitskog sveučilišta Goran Kalogjera i Igor Zanchi u posljednji čas morali su otkazati svoj dolazak. No to nije spriječilo ostale članove Vijeća da se sastanu i odaberu 100 najkvalitetnijih studenata. "Ovogodišnji odaziv za Top stipendiju više je nego dobar, a morali smo birati između velikog broja kvalitetnih kandidata", rekao je profesor Ante Uglešić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Osnovni kriteriji kojima su se pri odabiru vodili prorektori bili su godina studiranja, prosjek ocjena i zastupljenost svih fakulteta. Godina studiranja uzima se u obzir jer je visok prosjek, za razliku od prve ili druge godine fakulteta, ipak puno teže održavati tijekom cijelog studija. Budući da Top stipendija treba biti podjednako zastupljena na svim sveučilištima, unaprijed je određen broj stipendija po sveučilištu s obzirom na broj studenata pojedinog fakulteta. Prorektorica Osječkog sveučilišta, profesorica Žaneta Ugarčić Hardi zadovoljna je odazivom osječkih studenata i njihovom strukturom. "Jako mi je drago da se prijavio ovoliki broj naših studenata, a nadam se da će se u budućnosti u akciju uključiti i veći broj gospodarstvenika pa će više studenta dobiti ovu izvrsnu stipendiju", rekla je profesorica Ugarčić Hardi. Jedino sveučilište s kojeg je došao mali broj prijava, samo dvije, bilo je Dubrovačko. "Naše sveučilište inače je najmanje u Hrvatskoj, što ne znači da nemamo izvrsnih studenata. Mi smo napravili veliku promociju i projekt je bio izvrsno medijski produciran, pa mi je teže objasniti zašto se prijavilo tako malo dubrovačkih studenata", rekla je profesorica Vesna Vrtiprah, prorektorica Dubrovačkog sveučilišta. Vesna Vrtiprah razloge malog broja prijavljenih vidi i u činjenici da Dubrovačko sveučilište svake godine dobiva samo jednu Top stipendiju: "Pretpostavljam da mnogi smatraju da zato nemaju šanse postati dobitnici stipendije, no budući da se prijavilo samo dvoje studenata, ispada da je sada najlakše dobiti upravo tu dubrovačku stipendiju."

  Budući da dvoje prijavljenih iz Dubrovnika imaju prosjek ocjena s kojim ne mogu konkurirati za Top stipendiju, prorektori su odlučili da će dubrovačka stipendija ići studentu sa Zagrebačkog sveučilišta, ali s boravištem u Dubrovniku. Prilikom odabira 100 najboljih, uz izvrsne ocjene, u obzir se uzimala i ostala aktivnost tijekom obrazovanja. "Uz ocjene i godinu studiranja te materijalnu situaciju studenata, tradicionalno u obzir uzimamo i druge aktivnosti tijekom studiranja te veće šanse imaju studenti koji uz fakultet imaju i širok raspon ostalih interesa", rekao je prorektor Zagrebačkog sveučilišta profesor Tihomir Hunjak.

  U ovom broju Nacionala objavljujemo imena svih 100 kandidata koji su ušli u uži krug, među kojima će Stipendijska komisija 16. lipnja izabrati 25 dobitnika. Svečano proglašenje dobitnika je 5. srpnja u hotelu Westin.

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika