Objavljeno u Nacionalu br. 500, 2005-06-14

Autor: Maroje Mihovilović

TALIJANSKI CIRKUS OKO OPLODNJE

Referendum razotkrio Finijevu ljubavnu aferu

Referendum o zakonu o umjetnoj oplodnji od prošle nedjelje potpuno je podijelio talijansku javnost: papa je pozvao na bojkot referenduma, političari desnice protive mu se, njihove supruge su za obaranje zakona, a najviše problema prouzročio je ministru vanjskih poslova.

Gianfranco FiniGianfranco FiniTalijanska politička scena potpuno se rascijepila oko ovotjednog referenduma o oplodnji, ali ne po stranačkim kriterijima, a strasti su se toliko razbuktale da se sve pretvorilo u neviđenu svađu, gdje je bilo kojekakvog podmetanja, pa je na vidjelo došla i navodna ministarska ljubavna afera o kojoj sada bruji cijela Italija. Cijela ta svađa stvorila je vrlo neobična savezništva i dovela do paradoksalne situacije da su neki od najglasnijih talijanskih političara potpuno zanijemjeli, a u političku raspravu umiješali su se i neki od kojih se to uopće nije očekivalo. Ta je svađa potaknula čak i papu Benedikta XVI. da se prvi put angažira u talijanskoj političkoj debati.

  U Italiji dugi niz godina nije bilo nikakvih zakona o umjetnoj oplodnji, pa su se radile i neke stvari koje u drugim zemljama iz etičkih razloga nisu bile dopuštene. Stoga je desna vladina koalicija premijera Silvija Berlusconija odlučila prošle godine donijeti zakon kojim će to osjetljivo područje regulirati. Budući da u toj koaliciji značajno mjesto imaju i stranke demokršćanske orijentacije, u parlamentu je izglasan vrlo restriktivan zakon. Njime je umjetna oplodnja bila dopuštena samo u iznimnim slučajevima, i to samo stabilnim heteroseksualnim parovima, a isključene su neudane žene i istospolni parovi. Strogo je reguliran i način na koji liječnici smiju manipulirati jajašcima, ne smiju ih zamrzavati, kao drugdje u svijetu, niti smiju pretragama utvrđivati je li koje defektno.

  Uskoro je utvrđeno da je zakon odviše restriktivan, ne samo zato što je onemogućio mnogim ženama koje iz raznih razloga prirodnim putem ne mogu zanijeti da dobiju djecu pomoću modernih metoda, nego uopće ne prati buran napredak znanosti u toj sferi. Mnoge su žene stoga počele radi tretmana neplodnosti odlaziti u inozemstvo, a liječnici su se žalili da će Italija zaostati u toj sferi medicine. Stoga je pokrenuta inicijativa, snažno podržana od stranaka lijevog centra i raznih ženskih udruga, da se zakon mijenja. U talijanskom ustavu postoji odredba po kojoj građani mogu na referendumu odlučiti da se ukine neki zakon donesen u parlamentu. Da bi se takav referendum održao, nužno je prikupiti 150.000 potpisa građana. To je učinjeno pa je referendum raspisan za ovaj vikend. Birači su pozvani da se izjasne jesu li za ukidanje tog restriktivnog zakona ili smatraju da bi on trebao ostati.

  Zagovornici promjene zakona već dugo pozivaju građane da na referendumu pokažu kako žele da se zakon promjeni. U tu agitaciju uključile su se i razne poznate osobe, među ostalima i dvije velike talijanske filmske zvijezde, Monica Bellucci i Sabrina Ferilli. Monica Bellucci, koja je prošle godine glumila u vjerskom filmu "Pasija" Mela Gibsona, u intervjuima je podsjetila da je vrlo kasno - tek lani u 36. godini života - dobila dijete te kako zna kakve su frustracije žena koje ne mogu zatrudnjeti. Agitirajući da se zakon promjeni, čak se trudna slikala gola za talijansko izdanje Vanity Faira. Izjavila je da zakon stvara apsurdnu situaciju da "zbog njega Italija zaostaje u znanosti". Posebno je napala crkvu koja se borila za tako restriktivan zakon: "Kad bih pitala nekog svećenika ili političara kako funkcioniraju moji jajnici, kako protječe ovulacija, oni ne bi znali ništa odgovoriti. To je tema o kojoj imaju pravo odlučivati samo znanstvenici i žene."

  Sabrina Ferilli također se angažirala. Ta 38-godišnja glumica, poznata po tome što se često slika gola za kalendare i seksi časopise, izjavila da smatra "nedopustivim da političari odlučuju kad netko može imati dijete i zabraniti nekomu da ga ima". Ona se udala prije dvije godine i dosad nije dobila dijete pa je rekla u tjedniku L'Espresso: Bude li potrebno, otići ću na umjetnu oplodnju." O stavu Crkve je izjavila: "Crkva se nema što miješati u privatne muke i drame, a pogotovo nema pravo nametati svoja pravila cijeloj jednoj zemlji. To se nigdje drugdje ne događa, pa zašto bismo to dopustili u Italiji."

  Za promjenu zakona snažno su agitirale i razne lijeve stranke, posebno Radikalna stranka, za promjenu zakona izjasnila su se i dva najveća talijanska sindikata, pa se stekao dojam da bi zagovornici promjene zakona mogli prevladati.

  No tada se u raspravu uključila Katolička crkva. Ona se jako protivi promjeni zakona koji smatra upravo onakvim kakav treba biti. Crkva je iz raznih razloga protiv umjetne oplodnje, ne samo zato što je načelno protiv miješanja čovjeka u stvaranje života, nego i stoga što upozorava da se pri umjetnoj oplodnji sadašnjim metodama uništavaju i oplođena jajašca, a to znači da se uništava ljudski život. Talijanska biskupska konferencija razmotrila je kako da se crkva ponaša u odnosu na referendum. U Crkvi su svjesni da bi poziv građanima da glasuju da zakon ostane bio loše primljen, pa je izveden trik da izgleda kao da je Crkva nepristrana, pa je odlučeno da se ne agitira protiv inicijative promjene zakona, nego da se pozovu vjernici da ne iziđu na referendum, što je predsjednik TBK kardinal Camillo Ruini objasnio: "Cijelo pitanje o kojem bi trebalo odlučiti na referendumu odviše je složeno da bi riješilo običnim odgovorima 'da' ili 'ne'."

  Pozivom vjernicima da ne iziđu na referendum Crkva ih je zapravo pozvala da glasuju protiv promjene zakona. Da bi referendum uspio, na njega mora izići više od 50 posto birača, a budući da su u Italiji katolici u golemoj većini, ako oni u većem broju poslušaju svoje biskupe i bojkotiraju referendum, on će propasti, a dosadašnji će zakon ostati na snazi. I papa Benedikt XVI. podržao je biskupe i pozvao talijanske vjernike da ne iziđu na referendum.

  Papin poziv na bojkot izazvao je brojne reakcije. Zagovornici promjene zakona kritiziraju papino upletanje, a bilo je i mišljenja iz političkih krugova kako je papa povukao riskantan potez, jer mu se može dogoditi da izgubi ponešto od autoriteta ako referendum ipak prođe.

  Nakon papine intervencije otvorila se polemika među talijanskim političarima koliko su glasači, pa i sami političari, posebno oni koji su i katolici, dužni slijediti papin poziv. To je pitanje posebno osjetljivo za političare vladine desne koalicije, bliske Katoličkoj crkvi, ali je neugodno i za neke vodeće ljude lijeve koalicije, jer i u njoj ima katolika. Neki Katoličkoj crkvi posebno bliski političari tvrdili su da nakon papina poziva katolički vjernici ne smiju izići na referendum jer bi mogli biti ekskomunicirani.

  Novinari su počeli ispitivati istaknute političare što misle o papinu apelu, a mnogi među njima izbjegli su odgovor. Romano Prodi, donedavni predsjednik Europske komisije, sada vođa lijeve koalicije Maslina, nije želio o tome ništa reći, a šutjela je i njegova supruga, pa se o njegovu stavu mnogo nagađalo. Francesco Rutelli, bivši gradonačelnik Rima, sada jedan od vodećih ljudi lijeve koalicije, predsjednik stranke Ivančica, koja okuplja umjerene demokršćane, izjavio je da će poslušati poziv biskupa i neće izići na referendum.

  Zašutio je čak i premijer Berlusconi, koji inače uvijek o svemu kaže svoje mišljenje. Ipak, upozorio je da njegova supruga Veronica Lario neće poslušati papu i na referendumu će glasovati za promjenu zakona. Iz toga su neki novinski komentatori zaključili da je to i Berlusconijevo mišljenje. Veronica Lario čak posredno agitira, a izazvala je veliku pozornost otkrivši još jednu stvar koja se kosi s naukom Crkve, jer je rekla kako je prije 20 godina napravila pobačaj u poodmakloj trudnoći kad je utvrđeno da će dijete biti defektno.

  U Berlusconijevoj stranci Forza Italia neki su šutjeli poput Berlusconija, oni bliži Katoličkoj crkvi pozdravili su papin poziv i najavili da će bojkotirati referendum, a neki otvoreno počeli agitirati za promjenu zakona. Posebno je odjeknulo kad je za promjenu zakona počela agitirati Stefania Prestigiacomo, mlada i vrlo lijepa ministrica za jednakost iz Berlusconijeve stranke, koja se u vladi brine i za jednakost spolova. Ona je pozvala na izlazak na referendum i glasovanje za promjenu zakona. Rekla je da će, ako sadašnji zakon ostane na snazi, "Italija sljedećih 20 godina imati zakon koji se protivi zdravlju žene i napretku znanosti".

  Stefania Prestigiacomo ima 39 godina, mladost je provela u Siracusi na jugu Sicilije, školovala se kod opatica a potom se počela baviti poslovima kao poduzetnica u obiteljskoj tvrtki. U Berlusconijevoj stranci postala je predsjednicom ogranka mladih poduzetnika. Budući da je vrlo spretna, Berlusconi ju je stavio na izbornu listu pa je ušla u parlament, gdje je već u trećem mandatu. Potom ju je postavio za ministricu. Ona je toliko u politici da su prve riječi njezina sina bile iz političkog žargona, a kad vidi sliku od premijera, govori "Beluskoni, Beluskoni".

  Ona je danas među političarima koji najviše zagovaraju promjenu ustava, a čini se da prezire one koji se tomu protive ili se ne usuđuju izjasniti. Čak je poručila biračima: "Ne gledajte što u ovom slučaju rade političari, neka vam oni ne budu uzori. Glasujte kako će glasovati njihove supruge. I Berlusconijeva supruga Veronica Lario i Rutellijeva supruga Barbara Palombelli rekle su da će glasovati za ukidanje zakona."

  Prava je politička eksplozija odjeknula kad se bojkotu usprotivio i potpredsjednik talijanske vlade, vođa postfašističke stranke Alleanza nazionale Gianfranco Fini, bivši ekstremni desničar koji se u talijanskoj vladi u posljednje vrijeme ističe po smjelim reformskim, centrističkim stavovima. Izjavio je da se protivi pozivu na kolektivni bojkot referenduma i da svatko mora imati pravo izjasniti se kako misli. On će glasovati za ukidanje zakona. Time je izazvao ogorčenje nekih članova vlade, ali i nekih članova vlastite stranke, koji smatraju da treba slušati papu i Crkvu. Čuli su se pozivi da bi zbog te izjave morao podnijeti ostavku i optužbe da će rascijepiti i uništiti vlastitu stranku.

  Pojavile su se i neugodne tvrdnje kojoj su cijeloj toj stvari dale lascivnu dimenziju, glasine da je tako istupio jer je ljubavnik ministrice Stefanije Prestigiacomo. Tvrdi se da se Fini, inače odmjeren i hladan, upustio u vezu s njom kad su prije nekoliko mjeseci bili zajedno otputovali u Aziju da vide kako se dijeli talijanska pomoć unesrećenima u tsunamiju. Tjednik L'Espresso tvrdi da su često zajedno pa je opisao kako je Fini pobjegao svojim tjelesnim čuvarima te se izgubio u kući u Rimu gdje ona stanuje. Pojavile su se i druge priče koje su ih ogorčile i koje su energično demantirali. Ona tvrdi da su te glasine namjerno puštene s najviših mjesta kako bi je diskreditirale jer se zalaže za ukidanje zakona: "Upozoravala sam da će javna rasprava o referendumu biti prljava, ali nisam ni sanjala da će se pojaviti ovakve grozne laži kako bi me se diskreditiralo. Oni koji su te laži lansirali ne vode računa da se ovdje radi i o dvije obitelji, o supružnicima, o djeci, koji su se sada našli umrljani političkom prljavštinom bez ikakve svoje krivnje."

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika