Objavljeno u Nacionalu br. 500, 2005-06-14

Autor: Viktor Zahtila

POTPUNO NOVI NACIONALOV WEB PORTAL

Najmoderniji i najekskluzivniji web portal u Hrvatskoj

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada mlada web redakcija promijenila je koncepciju portala, redizajnirala ga i stavila na njega mnoge nove sadržaje

Mlada Nacionalova Web redakcijaMlada Nacionalova Web redakcija  Nacionalov web portal ovih je dana doživio veliko osvježenje, u obliku redizajna, promjene koncepta i proširenja sadržaja. Glavne promjene su dakako uvođenje novih rubrika, od kojih su mnoge i interaktivne, što znači da će čitatelji moći direktno komunicirati s Nacionalovim novinarima i urednicima. Posječenost sadašnje Nacionalove web stranice u zadnjih 6 mjeseci narasla je čak 40 posto, zbog čega se prvenstveno i javila potreba za novim portalom, s namjerom da se portal simbolično pokrene paralelno s izlaskom Nacionalova petstotog izdanja. Prvi i glavni korak na novom portalu je što bolja prezentacija tjednika Nacional u digitalnom izdanju. On-line izdanje Nacionala je i dalje dostupno pretplatom, čija je glavna prednost pristup svim sadržajima, a čitatelji imaju izbor nekoliko različitih modela pretplate. Najaktualniji dio portala su dnevne vijesti, kojima je bitni značaj real-time interaktivnost, te pružanje mogućnosti instantne reakcije na dnevne događaje, kao i “follow up” vijesti Nacionalovih članaka. Brza dinamika dnevnih vijesti najviše će ovisiti o web redakciji, koju čine mladi ali i iskusni novinari, kojima na raspolaganju stoji  i cijela Nacionalova redakcija. Kada je planirano uvođenje novih rubrika, najviše se pozornosti obratilo ekskluzivnosti sadržaja koji te rubrike mogu pružati, u odnosu na druge portale. Kako Nacionalov novinar Dean Sinovčić i fotograf Krasnodar Peršun već duže vrijeme rade ekskluzivne intervjue s najvećim svjetskim zvijezdama filma, formirana je rubrika Film, u kojoj će se na redovnoj bazi, osim intervjua, objavljivati i mnogi drugi aktualni filmski članci, a dostupna će biti i arhiva fotografija s elitnih festivala poput Cannesa ili Venecije. Jedan od nedostataka tiskanih medija najčešće je ograničenost prostorom, a upravo zbog toga će svojevrsno on-line proširenje doživjeti i Nacionalova rubrika Galerija. Novu rubriku, Kultura, uređuje novinar Nacionala i književnik Boris Beck, koji će znatno povećati količinu sadržaja u odnosu na tiskano izdanje. U Kulturi će biti obrađene najraznovrsnije teme i događaji, poput predstava, koncerata i performanca, kao i recenzije najnovijih knjiga te intervjui s njihovim autorima, a redovito će biti organizirane i nagradne igre s dijeljenjem ulaznica za raznorazne kulturne događaje.

  Kako bi još više približili tjednik Nacional čitateljima, urednici su odlučili pružati i dio materijala iz tiskanog izdanja besplatno. Nacionalovi dossieri su opsežno obrađene teme o raznim društvenim pitanjima i problemima, a u istoimenoj rubrici Nacionalovi urednici mjesečno će izabrati najkvalitetniji članak iz tiskanog izdanja. Tu je naravno i popularna kolumna književnice Vedrane Rudan, a čitateljima su dostupne i sve top liste Nacionalova stručnog tima, koje su sastavljene po uzoru na istraživanja časopisa Forbes, u rubrici “Nacionalovih Naj”. Nacional daje uvid u društvenu strukturu moći i apstraktnih, gotovo nevidljivih, veza u hrvatskom društvu koje vuku njegovi najmoćniji, najbogatiji ili pak njegovi najstručniji pripadnici. Uz to, Nacionalov izvršni urednik Marko Čustić za posjetitelje Nacional.hr-a dnevno će preporučivati linkove i izabrati najbolji dnevni internetski sadržaj, koji će u nepreglednoj količini internet portala i stranica pružati kvalitetnu web selekciju.

  Jedna od glavnih polazišnih točaka novog Nacionalova portala je interakcija čitatelja i novinara, a upravo će Nacionalov Blog na slobodniji ali i informativan način pružati komunikaciju. Na Blogu novinari i urednici Nacionala, poput Sine Karli, Ive Pukanića, Roberta Bajrušija, Berislava Jelinića, i mnogih drugih, na dnevnoj bazi pišu osobne doživljaje s kojima se svakodnevno susreću u novinarskom svijetu, a posjetitelji imaju priliku čitati njihova mišljena bez ograničavajućih formi, i samim time upoznati i drugu stranu novinarskog života. Forma Bloga izabrana je zbog svoje popularnosti i raširenosti, a putem komentara čitatelji će biti u direktnoj komunikaciji s novinarima. Korak dalje u interakciji čitatelja i portala pruža “Off the record”, svojevrsni forum Nacionalova weba u kojemu čitatelji mogu ponuditi vlastite informacije i priče, koje će pregledavati Nacionalovi novinari i urednici, a najintrigantnije od njih istražiti.

  “Off the record” želi potaknuti građane na jače izražavanje vlastita mišljenja, bez ikakvih utjecaja urednika ili novinara i to u jednostavnoj formi foruma. Apsolutno svi sadržaji na portalu biti će arhivirani, a pomoću napredne tražilice rezultati se mogu sortirati kronološki, po autoru i po mnogim drugim opcijama. Isto koliko i sadržajna, u svijetu internet portala, bitna je i ona tehnička strana, u kojoj je web dizajn ključna riječ, a u toj sferi donijete su opsežne estetske i programske promjene.

  “Dizajn novog Nacionalova weba je jednostavan, nenametljiv i pregledan, tako da je u prvom planu sadržaj sitea, što je njegov glavni adut. Informacijski layout sitea koncipiran je prema najmodernijim smjernicama za izradu content-driven siteova, tako da se i uz golemu količinu sadržaja, prilično lako pronalaze specifične teme i članci. Pažljivim odabirom boja odvojeni su tiskovni i web sadržaji, tako da jasno upućuju korisnika u tematiku pojedine cjeline. Sadržaj i prezentacija stranica su odvojeni, pa je tako sadržaj moguće linearno pregledavati i na alternativnim uređajima poput dlanovnika, Brailleove ploče ili screen readera (čitača ekrana), čijim je korisnicima najčešće sama informacija na prvome mjestu. Primjerice, slijepa osoba će znati što je na nekoj slici, jer je svaka slika opisana i tekstualno, što onda screen reader može pročitati i reproducirati u audio obliku. Accessibility opcije nisu samo najnoviji trend, nego i stvarna potreba osoba sa poteškoćama bilo da se radi o oštećenjima vida ili motoričkog sustava, bilo da se radi o manje iskusnim korisnicima koji tek ulaze u svijet računala i interneta”, istaknuo je direktor Web burze, tvrtke koja je odgovorna za novi web dizajn, kao i programiranje novog Nacionalova portala, Vanja Bertalan.

  Penetracija digitalnih medija sve se više ubrzava, a projekcije kažu da će do 2007. godine 50 posto medija biti digitalno. Razvoj medijske industrije koji je prvenstveno uvjetovan tehnološkim razvojem naglašava značaj sadržaja, jer sve je manje bitan format u kojem se prezentira sadržaj, a daljnji razvoj ići će k personalizaciji sadržaja, ponudi audio i video formata i brojnih zabavnih sadržaja uz, primjerice, mogućnost direktnog downloada ekskluzivnih fotografija na zaslone mobitela uz automatsku prilagodbu formata i datoteka uređaju korisnika.

  “Stranice izrađene na ovaj način učitavaju se puno brže, zbog ukupno manje veličine pojedinih datoteka, što će posebno osjetiti korisnici koji često navraćaju na ovaj site i oni koji se spajaju modemom. Jednom učitani grafički elementi ostaju na korisnikovu računalu, što u praksi znači učitavanje isključivo novih slika vezanih uz sami sadržaj, a ukupno smo site 'olakšali' za oko 70 posto u odnosu na prijašnju verziju. Također, osobe koje pregledavaju web sadržaje imaju mnoge mogućnosti personalizacije. Na pregledu pojedinih članaka dodali smo opciju podešavanja dvije veličine slova, a nakon brze i besplatne online registracije korisniku je omogućeno dodavanje i brisanje pojedinih članaka na listu favorita”, dodao je Bertalan.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika