17.06.2005. / 12:07

Autor: Marko Ćustić

WEB PREPORUKA

Tone li Kalifornija u more

Prema posljednjim vijestima, potres magnitude 4,9 udario je jučer u brazdi San Andreas u Kaliforniji. Poznavatelji američke pop-kulture sigurno će odmah prepoznati glasoviti geološki rasjed koji je u stotinama filmova i knjiga prijetio potapanjem cijele južne Kalifornije u Pacifik.
Uz još jedan jučerašnji potres, onaj magnitude 6,6 po Richteru u moru nedaleko od Sjeverne Kalifornije te prošlotjedni morski potres magnitude 7, američki su mediji uznemireni. Mnogi špekuliraju da se Kalifornija sada nalazi na pragu nekog katastrofičnog događaja sličnog onima kakvi su detaljno obrađeni u literaturi i filmovima.
Svakako je najstrašniji ishod bio u trileru Richter 10, kojeg je po ideji Arthura C. Clarkea napisao Mike McQuay. SF triler o Americi u kojoj su najmoćnije interesne skupine umirovljenici i crni muslimani poprilično je standardno djelce. Glavni junak je znanstvenik koji predviđa katastrofalan potres, ali nitko mu ne vjeruje. Tu je i obvezatna ljubavna pričica sa zgodnom asistenticom. Jedini dio romana koji zaista vrijedi je kraj, u kojem je opisano klizanje Los Angelesa u Pacifik u potresu razorne snage iz naslova romana.
Ako se ne broji Trkač, u kojem Arnold Schwazenegger u reality showu budućnosti bježi kroz ruševine potresom razrušenog Los Angelesa pred ubojicama, svakako najbolji film s temom Kalifornije nakon potresa je Bijeg iz L.A.-a. Kurt Russel po drugi put u ulozi Snakea Plisskina mora ući u bivši Los Angeles, sada područje postapokalipitčnog bezvlađa. Ako ne obavi misiju koju su mu zadali zlikovci, neće dobiti protuotrov za tvar koja mu je već ubrizgana u organizam. Trash visoke produkcije i fantastično preglumljivanje Stevea Buscemija definitivno zaslužuju gledanje.
Ne tako sjajan ishod u postapokaliptičnoj Kaliforniji doživio je Dolph Lundgren u filmu The Last Patrol. Konfuzan zaplet s bivšim zatvorenicima koji žele uspostaviti novi poredak i šačicom vojnika koji ih moraju spriječiti mora se vidjeti. Ovako opisan u jednoj rečenici zaplet izgleda jednostavno. Međutim, razaznati to iz konfuzije koja se odvija na ekranu težak je zadatak. Nadam se da će američka vlada imati bolje rješenje za spas preživjelih ako se Kalifornija odvoji od kopna u potresu od toga da pošalje pola tuceta mišićavih muškaraca i žena koji se još moraju i boriti s tajnovitom bolešću koja izaziva smrtonosne plikove na koži.

Vezane vijesti

Video: 'Jahanje' najvećeg vala u povijesti

Video: 'Jahanje' najvećeg vala u povijesti

Havajskom surferu Garrettu McNamari, Guinnessova knjiga rekorda priznala je rekord za surfanje na najvećem valu koji je ikada netko "zajahao",… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika