Objavljeno u Nacionalu br. 501, 2005-06-20

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

HDZ nezadovoljan otuđenim Sanaderom

PREMIJER SANADER POTPUNO SE OTUĐIO i okružio sa šestero povjerljivih suradnika; HDZ je u dubokoj krizi

NEUPITNI LIDER  Unatoč kritikama članova i nezadovoljštvu stranke zbog poteza premijera i njegovih odabranika, Sanader je i dalje optimističan i nedodirljivNEUPITNI LIDER Unatoč kritikama članova i nezadovoljštvu stranke zbog poteza premijera i njegovih odabranika, Sanader je i dalje optimističan i nedodirljivIvo Sanader ponaša se i vlada nedodirljivo poput Louisa XIV. kojeg su zvali Kralj Sunce. Potpuno se otuđio, okružen je sa samo nekoliko povjerljivih suradnika i do njega je nemoguće doći i upozoriti ga na probleme u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Mislim da ne razumije kako ćemo, ako ne promijenimo način vladanja, izgubiti izbore, ali i naše ljude kojima je dosta ovakve politike prema Haagu i loših gospodarskih poteza", ispričao je za Nacional visokorangirani dužnosnik vladajuće stranke. Prema njegovim riječima, unatoč Sanaderovu javnom optimizmu, vladajuća stranka u dubokoj je krizi, a većina članova nezadovoljna je potezima premijera i njegove ekipe.
Unatoč kritikama, Sanader je i dalje neupitni lider stranke na vlasti. Ali čak i u vrhu HDZ-a sve je veće nezadovoljstvo dosadašnjom politikom i ljudima koje je okupio u svojoj najužoj ekipi. Riječ je o šestorki od njegova najvećeg povjerenja: to su ministri Božo Biškupić i Kolinda Grabar-Kitarović, vladin glasnogovornik Ratko Maček, predstojnica premijerskog ureda Bjanka Matković te Vladimir Šeks i Luka Bebić. Uvijek prate Sanadera na inozemnim putovanjima, samo uz njihovu pomoć moguće je iznijeti pred njega neki problem i ovlašteni su provoditi premijerove zamisli. Pritom kritičarima takvog vladanja posebno smeta uloga Bjanke Matković koja je postala premijerova desna ruka, a stvari su otišle tako daleko da, kad nešto želi poručiti Sanaderu, šefica diplomacije Kolinda Grabar-Kitarović to ispriča predstojnici ureda, a ona to prenosi predsjedniku Vlade. Iako nije jedan od najbližih Sanaderovih suradnika, i Gordan Jandroković, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku također ima sve veći broj oponenata. Smatra se da ga Sanader neopravdano protežira, makar Jandroković unutar HDZ-a nema gotovo nikakvu potporu, a i na nedavnim lokalnim izborima u Bjelovaru hametice je potučen i osvojio je samo 15 posto glasova. Uza sve to zagrebačka organizacija HDZ-a potpuno je paralizirana lošim izbornim rezultatom, ali još više permanentnom borbom za vlast između Jadranke Kosor i Marija Zubovića. Ivo Sanader ne usuđuje se razriješiti ovu svađu jer mu je Zubović prijatelj, a Jadranka Kosor važna članica Vlade, a njegova neodlučnost dodatno iritira članstvo u glavnom gradu. "Svi hadezeovci koji su ušli u novi sastav zagrebačke skupštine povezani su sa Sanaderom i bez ikakva su utjecaja u zagrebačkom ogranku. Stoga imamo sreću da je Milan Bandić formirao vlast jer bismo na ponovljenim izborima prošli još lošije nego 15. svibnja", smatra jedan član vodstva gradske organizacije HDZ-a.
Ostave li se po strani kritike zbog kadrovskih poteza unutar HDZ-a, još veće ogorčenje izaziva politika Vlade. Nacionalovi sugovornici tvrde da devet od deset hadezeovaca ne podržava politiku prema Haaškom sudu i akcijski plan za hvatanje Gotovine. Sanader je svu energiju uložio u ulazak Hrvatske u EU, a dvadesetak mjeseci otkako je pobijedio na izborima očito je da se debelo preračunao obećavajući pristupanje do 2007. Pritom je prihvatio britanske zahtjeve koji su duboko zadirali u suverenitet, a i dalje nitko ne zna kad će Hrvatska početi pregovore. U ovom trenutku EU prolazi kroz najtežu krizu od svog osnutka i hrvatsko pitanje za Bruxelles je sporedno. Jedina je mogućnost da tajne službe otkriju i izruče Gotovinu, ali nema ni jednog dokaza da se nakon 2001. opet pojavio u Hrvatskoj. To su nedavno potvrdili i francuski obavještajci, a priča da se Gotovina skriva u Mostaru nelogična je. Kad bi to i bila istina, javila bi se najmanje dva pitanja – što hrvatska vlast može u drugoj državi, ali i zašto ga, kad znaju gdje se kreće, ne uhite SFOR i tisuće britanskih vojnika i špijuna u BiH. Hrvatska ovisi o stajalištu Carle Del Ponte i odnosima unutar EU.
Neki diplomati s kojima je Nacional kontaktirao posljednjih dana vjeruju da bi promjena vlasti u Njemačkoj i pobjeda demokršćanke Angele Merkel pomogla Sanaderu, ali upitno je koliko je neka buduća konzervativna vlada spremna podržati SDP ne želi izbore i čeka da Sanader padne te će osvojiti vlast bez mnogo truda kao i 2000.Hrvatsku. Ovdašnji diplomati ipak misle da će Njemačka, Austrija i Francuska potkraj ove godine prisiliti Britance na kompromis i početak pregovora s Hrvatskom, a zauzvrat popustiti oko Turske i njezine želje da postane članica Unije. Neovisno o tome, diplomatski krugovi u Zagrebu priznaju kako je krajnje neizvjestan razvoj događaja unutar Europske unije, tako da su se posljednjih dana pojavila i mišljenja da za rješenje sadašnje situacije treba pričekati vrlo vjerojatne promjene vlasti u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj i dolazak novih političara spremnijih na dogovor.
Čak i kad bi se realizirao ovaj optimistični scenarij, to Sanaderu neće biti od prevelike pomoći. Već sada ima poteškoća u uvjeravanju stranačkog članstva da vodi ispravnu politiku, a na nacionalnoj razini pravi problemi tek ga čekaju. Prijedlozi smanjenja deficita koje je Ivan Šuker odnio u Washington ne zadovoljavaju Međunarodni monetarni fond. Ponajprije se radi o najavi da će tek početi pregovori s HSU-om o smanjenju rasta mirovina. Kako su ogromni mirovinski izdaci jedan od najvećih proračunskih izdataka, MMF ne pristaje na odugovlačenje u rješavanju, posebno kad se zna da u Hrvatskoj stranci umirovljenika neće prihvatiti Sanaderov zahtjev. Već je vidljiv kontraefekt najave sufinanciranja stanogradnje, a reforma zdravstva i prebacivanje financijskih obveza na građane neće prihvatiti ni HDZ-ovi koalicijski partneri, a kamoli oporbene stranke. Jedino što je Sanaderu u posljednje vrijeme uspjelo jest pacifikacija SDSS-a čijim je predstavnicima na sastanku u Banskim dvorima obećao rješavanje problema u Kninu, gdje su vlast formirale isključivo desne hrvatske stranke. Informacija sa sastanka glasi kako je premijer od Milorada Pupovca i SDSS-a zatražio strpljenje do 5. kolovoza i Dana pobjede jer iz političkih razloga 10-godišnjica "Oluje" treba biti obilježena hrvatskom vlašću u Kninu. Premda nije obećano da će se zatim i Srbi uvesti u gradsku vlast, stavljeno je do znanja da će se lokalni čelnici koje predvodi HDZ pokušati uvjeriti u potrebu kompromisa s tamošnjom srpskom zajednicom.
Dodatni problem može izazvati HSLS čija dva zastupnika podupiru Vladu. Prije desetak dana u Varaždinu je održan tajni sastanak vodstva HSLS-a i LS-a na kojem se pregovaralo o ujedinjenju sljedeće jeseni, a stranku bi vjerojatno vodila Đurđa Adlešić. Ako će se htjeti afirmirati, HSLS će morati postati dio opozicije, što znači da će Sanader izgubiti većinu u parlamentu.
Njegova je sreća da, za razliku od ostatka oporbe, SDP-a ne želi izbore još godinu dana. Bliski Račanovi suradnici procjenjuju da im još toliko treba da prestignu HDZ, koji će se dotad kompromitirati i pokazati nesposobnim za vođenje države. Dotad vjeruju u normalizaciju poremećenih odnosa s HSS-om i drugim strankama s kojima bi mogli osvojiti uvjerljivu parlamentarnu većinu. Strategija je jasna: čekati da Sanader i HDZ dokraja pokažu neznanje i padnu. "Ne brinite se, opet će se ponoviti 2000. i osvojit ćemo vlast bez puno truda, a Račan će opet na isti način postati premijer", ne bez sarkazma komentira član Glavnog odbra SDP-a.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika