28.01.2003. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

BERLIN

PROSVJEDI ZBOG SMAKNUĆA TIBETANCA

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je “ozbiljnu zabrinutost” zbog smaknuća jednog tibetanskog aktivista, optuženog za niz bombaških atentata u jugozapadnim dijelovima Kine. NJemci tvrde da je to smaknuće u suprotnosti sa uvjeravanjima što ih je Kina dala Evropskoj uniji. Dvadesetosmogodišnji Lobsang Dhondup smaknut je u nedjelju, objavio je sud u gradu Ganziju. On je bio osuđen na smrt zajedno sa 52-godišnjim tibetanskim svećenikom Tensinom Delegom Rinpocheom, kojem je izvršenje smrtne kazne odgođeno za dvije godine, a tada će mu vjerojatno, u skladu s kineskom pravosudnom praksom, kazna biti preinačena u doživotni zatvor.
Njih dvojica optuženi su za jedan bombaški atentatu u gradu Chengduu, glavno gradu kineske pokrajine Sichuan, u kojem je jedna osoba poginula, te za dva atentata u Ganziju. Obojica su zanijekala krivnju. Osim njemačkog ministarstva vanjskih poslova protiv smaknuća prosvjedovale su još neke zapadne političke institucije, između ostalih i talijanska Radikalna stranka, koja je upozorila da će to otežati nedavno započeti dijalog između kineskih vlasti i kineskih emigranata o mogućem mirnom rješenju tibetanskog pitanja.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika