21.06.2005. / 12:54

Autor: Marko Ćustić

WEB PREPORUKA

Najbolja vojna kolumna na Internetu

Gary Brecher je debeo. Živi u Fresnu, jednom od najgorih gradova Amerike: vrućem, bezličnom i punom kriminala. Radi dosadan uredski posao i najbolji prijatelj mu je boca Coca-Cole Light. Kad se vrati kući, u svoju klimatiziranu kuću u nizu on postaje War Nerd.
Kao stalni suradnik alternativnog magazina Exile, Brecher analizira ratne sukobe u svijetu kroz ciničnu i zluradu prizmu. Ne krije da brojne ratove prati da zadovolji svoje voajerske porive. No, istodobno daje oštru i kritičnu analizu odnosa zapadnog svijeta prema stradanjima stanovnika ratom pogođenih zemalja. Jedan je od najžeščih kritičara nezainteresiranog odnosa Zapada prema afričkim nevoljama. Spada među analitičare koji su do sada najtočnije prognozirali i opisali događaje u Iraku. Njegove analize pograničnih sukoba Indije i Pakistana, Kine i Tajvana ili, primjerice, Maroka i Španjolske, pokazale su se veoma preciznima.
Brecher je i jedan od rijetkih Amerikanaca koji priznaje Francuzima njihove ratne zasluge: od napoleonskih ratova do herojskog držanja u Prvom svjetskom ratu. Svakako vrijedno čitanja: spuštanje Gadafija na zemlju i analiza američke vojne vježbe u kojoj je 'Iran' potopio cijelu američku flotu u Zaljevu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika